Reisverslag Paaseiland (Rapa Nui)

Al jaren spreken we ervan om eens naar het Paaseiland te gaan... ditmaal is het ons gelukt!

Het Paaseiland (Isla de Pascua in 't Spaans) werd op Paaszondag (vandaar de naam) 1722 'ontdekt' door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen. De lokale bevolking verkiest echter de Polynesische benaming Rapa Nui (Nui voor 'groot') en spreekt ook de Rapa Nui taal die heel erg gelijkt op het Tahitiaans, een andere Polynesische taal.
Er wonen amper 4000 mensen op het eiland dat amper 160km2 groot is.

De mysterieuze beelden (Moai), waarvan er amper 50 jaar geleden maar enkele werden gerestaureerd, blijven natuurlijk dé aantrekkingspool van dit meest afgelegen eiland. De beelden zouden belangrijke leiders uitbeelden wiens geest (spirit, mana) moet waken over de rest van de 'gemeenschap'. De beelden kijken dan ook uit over het dorp waardoor ze meestal weg van de zee kijken.

De Noorse antropoloog Thor Heyerdah leidde in 1955 de eerste (echte) archeologische expeditie op het Paaseiland. Dankzij hem raakte het Paaseiland pas echt bekend.
In 1995 werd het Paaseiland erkend door UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) als werelderfgoed.

ZONDAG

Het Paaseiland bereik je (in ons geval) eenvoudig vanuit Tahiti na amper 5u vliegen met een B767 van LAN Chile (2 keer per week). Het ligt 4000km ten oosten van ons, en net tussen Tahiti en Santiago, de Chileense hoofdstad.

MAANDAG

Dankzij een tijdsverschil van 4u kom je rond 10u 's morgens toe op de luchthaven Mataveri (IPC). De landingsbaan (3,3km) werd mede door de NASA aangelegd en kan gebruikt worden door de Space Shuttle in geval van noodlanding.

We hadden geen hotel geboekt (omdat het telefoonnummer vermeld op de website niet juist bleek), maar hadden wel al een idee waar we moesten zijn. Er bleek nog plaats in Taha Tai.

Na een middagmaal en een bezoekje aan de dienst toerisme, besloten we wat te gaan "hiken" (wandelen volgens Magda).

Paaseiland

Vetrek aan Ahu Akivi (7 beelden, gerestaureerd in 1960)...

Ahu Akivi

Ahu Akivi

...over Ahu Tepeu ('ahu' betekent 'platform', waar de beelden op komen) naar Ahu Tahai (gerestaureerd in 1974 door Dr. William Mulloy)...

Ahu Tahai

Ahu Tahai

...en zo terug naar de 'hoofdstad' (Hanga Roa) en vissershaven.

Hanga Roa

Hanga Roa

's Avonds romantisch gegeten in restaurant Te Moana met een glaasje Pisco Sour, de lokale aperitief/cocktail.

Jan en Kristel

DINSDAG

Vandaag hadden we een begeleide rondleiding voorzien en Tomy (Toki Tour) was onze privé-gids.
In de voormiddag bezochten we Rano Raraku, één van de vele uitgedoofde vulkanen in het centrum van het eiland, waar de meeste beelden uit de rotsen werden gehauwen, afgewerkt en daarna vervoerd (nog zo een mysterie) naar de verschillende platformen.

Rano Raraku

Rano Raraku

Vervolgens ging de uitstap verder langs Tongariki (15 beelden, gerestaureerd in 1990),...

Ahu Tongariki

Ahu TongarikiAhu Tongariki

Ahu Tongariki

... Akahanga en Anakena (Ahu en enige zandstrand van het eiland).

Ahu Anakena

Anakena Beach

Ahu Anakena

Deze site nog meegeven om u een idee te geven van de grootte van de Moai-beelden.

Voor de (rode) hoeden (pukao) op sommige beelden heeft men 2 verklaringen: een hoed/hoofddeksel of voorstelling van opgebonden/opgestoken lang haar.

's Avonds genoten we nog snel van de zonsondergang achter de Moai van Tahai.

Sunset Ahu Ta<br />
hai

WOENSDAG

In de voormiddag met Tomy nog Ahu Vinapu, de vulkaancrater Rano Kau en Orongo bezocht.
Na het ineenstorten van het eco-systeem (wegens overbevolking, ontbossing, stammentwisten, edm.) eindigde de Moai-periode en probeerden de eilandbewoners zich opnieuw (politiek) te herorganiseren (16-17de eeuw) rond de cultus van de Bird-man. Het ritueel bestond erin dat elk jaar opnieuw één afgevaardigde van de verschillende stammen deelnamen aan een 'wedstrijd' om het eerste ei van een bepaalde zeevogel te pakken te krijgen. De winnaar werd dan één jaar lang hoofd van het Paaseiland.
Na de aankomst van de missionarissen (1860) kwam er een abrupt einde aan deze Bird-man periode.

Orongo

Rano_Kau

's Middags zijn we gaan eten in het restuarant Au Bout Du Monde van de Belgische Delphine Greindl en haar Rapa Nui-man Keva Atan (van de muziekgroep Matatoa).

Nadien snel nog wat cadeautjes kopen, postkaarten versturen en om 19u was het alweer vertrek naar de luchthaven, voor een 5u durende vlucht naar huis...

LAN CHILE

Laatste interessante link nog met heel wat interessante info en links: Easter Island Foundation

Comments

Ingediend door www.vandijkjes… op 4/05/2008

Wat een schitterende foto's. Die 1 na laatste vond ik wel de mooiste. Schitterend.Zo te lezen hebben jullie het prima naar je zin gehad. Gr petra

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.