November 2011

Op stap in Tienen

Met de 4 Musketiers eten in Spijhuis Dieu (Tienen).

Eten bij Dieu

Afscheid piloten op pensioen in Tahiti

Naar aanleiding van het vertrek op pensioen van 2 van onze boordcommandanten (Patrick 'Patch' Wurfel en James 'Timy' Salmon) werden beide, overladen met bloemen, opgewacht door een lokale dansgroep op de luchthaven van Papeete na hun laatste vlucht.

Haka dans Markiezen

Spectaculaire beelden vanuit de ruimte

Fantastische videobeelden van moeder aarde vanuit het International Space Station (ISS). Video op 'full screen' zetten met geluid aan!
Het meest spectaculaire is waarschijnlijk het noorderlicht.

Met dank aan Meester Maarten voor deze tip.

Sara en Roos op circus stage

Tijdens deze week vakantie volgden zowel Sara als Roos een circus-kamp bij Tosh & Cie, elke dag van 9u tot 15u30.

Sara en Roos op circus stage in Tahiti

Vrijdagnmaiddag waren de ouders dan uitgenodigd voor een heus 'spektakel'. ;-)

 

 De clown uithangen kunnen ze goed!

Charter voor Air Calin : NOU - NRT

Air Calin, de luchtvaartmaatschappij van Nieuw-Caledonië (ten noord-oosten van Australië), had één van zijn (2) Airbus A330 toestellen in 'groot onderhoud', en dus werd Air Tahiti Nui ingehuurd om enkele vluchten voor hen uit te voeren.

Nieuw-Caledonië is ook een Frans overzees gebiedsdeel met een bijzondere status (beetje zoals Frans-Polynesië) bestaande uit 3 provincies. Het (hoofd)eiland is echter 17 keer zo groot als Tahiti met als hoofdstad Nouméa.

Na een eerste kennismaking met de restaurants op Baie des Citrons...

Baie des citrons, Nouméa, NC

... was het tijd voor een eerste rotatie naar Tokio (NRT). Een dagvlucht van 9u.

SB800 crew

 Tijdens deze rotatie waren er 2 verjaardagen te vieren, onder de bemanning...

Karokee Excel Tokyu Hotel

The Tavern in Tokyo Narita

... en een (verplicht) bezoek aan de Jet Lag Club (pilotenbar) van ex-Sabena collega Vincent Timmermans.

Jet Lag Club Narita

De terugvlucht ('s nachts) naar NOU verliep zonder problemen (gelukkig maar).

ATN + ACI crew

Na een korte dut, stond er een boswandeling gepland (Mont Koghis) en een etentje...

Mont Koghis

... en de dag erna stonden we allemaal 's morgens vroeg paraat voor de terugvlucht naar Papeete.

Ramada hotel Nouméa

Byebye Nouméa!

Sabena 10 jaar failliet

Net zoals de voorbije jaren (2010-2009-2008-2007-2006) sta ik op 7 november even stil bij het failliet van Sabena, nu 10 jaar geleden. Het plotse verdwijnen van dit Belgische "kroonjuweel" ging gepaard met een schokgolf door ons leven als jonge ouders. Financiële onzekerheid, opnieuw werk zoeken, spanningen,...

POLITIEKE SCHULD

Wie treft er schuld? Iedereen (vakbonden, Swissair, politiek) wijst elkaar met de vinger natuurlijk... Maar wie had er de dikste vinger in de pap? De politiek!

  • Politieke benoemingen in de jaren '80 en '90.
  • Na de liberalisering (jaren '90) heeft men, om zuiver communautaire redenen, 2 enorme kansen gemist door Sabena geen huwelijk te gunnen met KLM of Air France (nu wel één van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld nota bene!).
  • Vervolgens is men veel te laks geweest tegenover Swissair en is men passief blijven toekijken hoe de Zwitsers hun financiële afspraken niet nakwamen en Sabena 'plunderden' door o.a. financieel interessante delen te verhuizen naar filialen van Swissair (GateGourmet, Swisscargo, etc.).

Moest Sabena eigenlijk failliet gaan? Financieel gezien niet... blijkt nu.

Een frauduleus failliet dus. Georchestreerd door de politiek?

Een paar honderd ex-collega's kwamen vandaag samen op de luchthaven.

Update: Dat de Sabeniens één grote familie waren en gebleven zijn, bewijst oa. dit filmpje en deze foto's (1, 2) van een speciale 'show' die ex-Sabena mensen in elkaar hebben gestoken naar aanleiding van de 10de verjaardag van het failliet.

EXPAT LEVEN

Daar sta je dan eind 2001... geen werk, wereldwijde crisis, nasleep van 11 september...  Op zoek naar een andere luchtvaartmaatschappij dus. En dan liefst ook nog 'dichtbij'.
Na maanden van zoeken, bleef er ons echter geen andere optie over dan te gaan werken in het buitenland (eerst gebaseerd in Parijs, daarna in Tahiti). Een opgedrongen keuze (toch zeker in het begin), maar wel een belangrijk scharniermoment met veel aanpassingen en uitdagingen. Tot zelfs een complete verhuis eind 2004 van België naar Frans-Polynesië.

Nu, terugkijkend op die periode, realiseren we ons dat de voorbije 10 jaar ook een 'zegen' zijn geweest, zoals elke nieuwe uitdaging, nieuwe opportuniteiten met zich meebrengt : veel reizen, ontdekking van de andere kant van de wereld, tweedrie-talig gezonde kinderen, dubbele nationaliteit, collega's en vrienden overal ter wereld en het beste van al : een gelukkige familie met vele leuke herinneringen.

Wat zal ons het volgende decennium brengen?! Onze 'todo' lijst is nog steeds erg lang ;-)

De diaspora van de Sabena-piloten

Klik voor PDF