Mei 2010

Tahiti dit weekend in Het Laatste Nieuws

Freelance journalisten Hans Sterkendries en Liesbet Cornelissens waren in februari enkele dagen in Tahiti en Hans maakte bijgevoegd reisverslag, dat dit weekend in Het Laatste Nieuws verschijnt.

Roos danst Tahitiaans

Speciaal voor het op pensioen gaan van één van de zusters, werd er een afscheidsfeest gehouden op de speelplaats van de school, en deed elke klas een lokaal dansje.

De winter in Tahiti zorgt voor meer doktersbezoeken

't Is bijna "winter" in Tahiti en de laatste dagen is het wat "kouder" (enfin toch nog 23-24°C 's nachts).
De airconditioning gaat uit, zelfs een klein pulleke en een 'donsdeken' bij sommigen...

De neus-, keel- en oorklachten bij de dokters zijn in stijgende lijn! ;-)

Twee gezagvoerders in Auckland

Vandaag op de agenda: Papeete->Auckland (6u10) en erna de terugvlucht. Auckland->Papeete (4u10).
Op de luchthaven van Auckland (NZAA/AKL) had ik met Patrick Pfeifer afgesproken, die net geland was van Brisbane!

Jan en Patrick in A340

Patrick (Amerikaan) is een collega boordcommandant (op B737 bij Qantas) die ik in 1993 leren kennen heb op de vliegschool in Scottsdale, Arizona. Zijn vrouw Jenny is Nieuw-Zeelandse en ze hebben 2 kinderen.

Relaxen in de InterContinental Thalasso van Bora Bora

Kristel had ons een weekendje geboekt in het InterContinental Resort & Thalasso Spa van Bora Bora (World's Best Hotel Bathroom Views).

We hadden wat schrik voor het weer maar uiteindelijk zijn we allemaal goed gebruind na 2 dagen aan het zwembad en de lagon. Enkele sfeerbeelden...

Air Tahiti vlucht Bora Bora

Bora Bora

Sara danst Tahitiaans

Familiefoto

Zonsondergang

Weer een mooie zonsondergang van op ons terras...

Sunset Moorea

Moorea Sunet

Grootse campagne tegen "olifantisme" (filariose)

Olifantisme (Filariose of Lymphatic filariasis) is een zwelling van een of meerdere lichaamsdelen (meestal been of scrotum) met vergroving van de huidstructuur.

Deze ziekte komt (nog) veel voor in Tropische gebieden (dus ook in Frans-Polynesië) en is het gevolg van een beschadiging van de lymfevaten door een parasitaire infectie met kleine wormen. Door deze ontsteking raken de lymfebanen zo beschadigd dat de lymfe (weefselvocht) niet goed meer wordt afgevoerd, zodat lymfoedeem (ophoping van lymfevocht) ontstaat.
De ziektekiemen worden voornamelijk overgedragen via muggenbeten. Helaas bestaat er geen geneesmiddel en dus kan er enkel preventief worden opgetreden (door via medicatie het aantal wormpjes bij dragers te veminderen, waardoor er minder overdacht mogelijk is via muggen).

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) zijn wereldwijd 120 miljoen mensen drager en één derde daarvan heeft al misvormde lichaamsdelen! Volgens een studie uit 2008 zou 11% van de bevolking in Tahiti drager.

Jaarlijks zijn er dan ook acties op grote schaal (laatste dateert echter van 2007) om de bevolking (via scholen en bedrijven) aan te zetten tot het nemen van preventieve medicatie die gratis ter beschikking wordt gesteld. Dit jaar echter heeft men beslist om de medicatie niet zomaar mee te geven aan de mensen, maar om ze ter plaatse te laten innemen (DIMPOD : Distribution de Masse avec Prise Observée Directe).

Vandaag kon iedereen op gemeentehuizen, scholen, bij dokters en zelfs in supermarkten gratis de nodige tabletten krijgen, op voorwaarde dat ze ter plaatse werden ingenomen.

Al 9 keer "Ja"!