April 2010

Vliegtuigen vast in L.A. door de vulkaan

F-OSUN en F-OLOV op tarmac in LAX

"F-OSUN & F-OLOV are waiting on LAX tarmac as they cannot fly to Europe because of the volcano eruption. I had to make this shot to show all my respect and admiration to Air Tahiti Nui who saved the best trip of my life. This aircraft was the only one to leave Europe to the US the 16th despite the airpace closure. The atlantic was only ours for 12h. We change our ticket at the last moment and for that i'm showing all my respect to this airline I could only reward what happened with this photo. Never give hope." - Anthony Guerra

Bron: Airliners.net

Trouw Katja & Chris

De trouw van Kristel's beste vriendin en meter van Roos konden we toch moeilijk missen nu dat we 'toch' in België waren!

Veel geluk samen Katja en Chris!

Samenkomst oud-strijders TDLM

Deze keer was het weer lang geleden dat we nog eens afgesproken hadden met enkele "oud-strijders" van de TDLM (Technische Dienst van de Landmacht) in Vilvoorde, waarmee ik mijn legerdienst gedaan heb in 1991. De laatste keer dateerde van tijdens Suikerrock 2008.

Vandaag hadden we echter afgesproken in De Met in Vilvoorde om terug wat bij te praten. Volgend jaar zal het trouwens 20 jaar geleden zijn dat we "afzwaaiden" na 11 maanden 'gevochten' te hebben bij ABL voor het Belgische vaderland! ;-)

(vlnr: Eveline, Carine, Bart, Joeri, Ivo, Jan, Hilde, Kristel)

Sfeerfoto's uit de cockpit van een Airbus A340

Eerste vlucht na de vakantie (in België) was dit weekend van Papeete (Tahiti) naar Narita (Tokyo) en 2 dagen later terug.

Opstijgen gebeurde vrijdagochtend van op startbaan 04 in Papeete, waarna een bocht naar links namen (richting noord-westen) langs Moorea richting Japan voor een vlucht van 12u.

A340 ATN at takeoff RWY 04 in Papeete (PPT/NTAA)

Inital climb, flying next to Moorea

Het was zeer kalm op de luchthaven van Narita, want door de Ijslandse aswolk in Europa waren heel wat vluchten van en naar Europa geannuleerd. De vliegtuigen van Air France, Lufthansa, SAS, Alitalia, etc. stonden al dagen aan de grond.

De terugvlucht richting Tahiti verliep even vlekkeloos als de heenvlucht en eindigde in schoonheid met een mooie zonsopgang op FL390 (12km hoogte) en een "visual apprach" (nadering op zicht) over Moorea voor landingsbaan 04 in Papeete (PPT/NTAA).

Het leuke aan deze vlucht is het kruisen van de datumgrens (dateline) met als gevolg dat je (in lokale tijd) toekomt in Tahiti nog vóór dat je vertrokken bent in Tokyo (lees meer)!

Sunrise at FL390 between NRT and PPT

During descent to Papeete

Foto-credits: OPL Eric Sanquer (rechts op de foto) met een Nikon D700

Vulkanische aswolk gevaarlijk voor vliegtuigen

Sinds de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull op Ijsland afgelopen woensdag en de daarop volgende sluiting van de meeste Europese luchthavens, is het vliegverkeer in Europa (maar ook van en naar Europese luchthavens) grondig verstoord. 

Vulkaan uitbarsting

Wat zijn de gevaren voor een vliegtuig dat door vulkanisch as zou vliegen?

 • Uitvallen van de straalmotor(en) omdat er kleine stukjes silicaten (o.a. grondstof voor bereiding van glas!) in een aswolk zitten. Deze silicaten hebben een smeltpunt van 1100°C terwijl het in een jet-engine tot 1400°C kan worden. De glasvormige kristallen plakken als het ware de motor dicht/vast, met een "flame out" tot gevolg.
  Ander probleem is de erosie van materiaal op de bewegende delen van een motor (schoepen, fan, rotor/stator,...) wat voor verlies van vermogen kan zorgen, tot zelfs oververhitting, brand,... en uiteindelijk uitvallen van de motor(en).
  Er zijn 2 precedenten geweest van passagierstoestellen die door een aswolk zijn gevlogen en waarbij alle 4 de motoren zijn uitgevallen: British Airways 9 in 1982 en KLM 867 eind 1989.
 • Onjuiste indicaties op de boordinstrumenten in de cockpit (wegens het verstoppen van bv. de pitot-buizen). Gevaar: onjuiste weergave van de snelheid van het vliegtuig, met alle gevolgen van dien (automatische piloot die uitvalt, allerlei valse alarmen,...) Verstopte pitot tubes liggen waarschijnlijk ook mede aan de oorzaak van de recente Air France crash!
 • Structurele schade aan aanvalsboorden van vleugels, roeren,... waardoor het vliegtuig moeilijk(er) bestuurbaar wordt. Schade aan voorruit, waardoor piloten geen of minder zichtbaarheid hebben.
 • Het fijne stof van de aswolk dringt door tot alle systemen van het vliegtuig. De luchtcirculatie raakt 'besmet', stof in filters, in de elektronica van het toestel met kortsluitingen tot gevolg,...

Gelukkig is de KLM-vlucht er met de schrik vanaf gekomen. Na het uitvallen van de 4 motoren en een daling uit de aswolk heeft de bemanning (een deel van) de motoren terug kunnen heropstarten en is men 'veilig' kunnen landen.
Het had ook anders kunnen lopen...

Door een vulkanische wolk vliegen is dus niet aangewezen en best te vermijden!

Op dit ogenblik is het overgrote deel van het Europese luchtruim nog tot zeker maandag gesloten. Hoe lang dit gaat duren weet niemand en zal afhangen van "moeder natuur". De laatste uitbarsting van deze vulkaan (1821) duurde meer dan een jaar!
Hopelijk blijven we daarvan gespaard!

Uitzending Villa Beagle (VPRO) met Sara

Voor diegene die de uitzending van gisteren gemist zouden hebben, hieronder de integrale versie, alsook een extra filmpje over oesters van de VPRO Villa Beagle site.

Sara morgenvroeg op TV

Nieuwe layout en CMS

 Zoals je kan zien heeft deze blog een nieuw kleedje! Maar dat is niet alles...

Vermits Blogger.com binnenkort stopt met FTP-publicatie moest er gezocht worden naar een ander blog-systeem. Bij Prosite gebruiken we al jaren het succesvolle Drupal CMS (Content Management Systeem) dus de keuze was snel gemaakt.

Technisch waren er echter wel enkele vereisten:

 • Alle inhoud moest overgezet worden van het ene systeem naar het andere
 • Alle bestaande URLs moesten op de nieuwe Drupal-blog blijven bestaan
 • Ook de bestaande labels/categorieën moesten overgezet kunnen worden (naar taxonomie in Drupal)
 • Er moest een zoek-functie bijkomen want na 5 jaar bloggen staan er al bijna 1000 artikels

Qua layout wilden we iets straks, maar met een leuke verwijzing naar Tahiti (zee, zon en strand) ;-)
Uiteindelijk werd er gekozen voor de bestaande beach-template die hier en daar licht gewijzigd werd en aangevuld met extra blokjes zoals: Recente reacties, Populaie artikels en Tags.

Met dank aan Donny van Prosite voor de feilloze migratie (van Blogger, over Wordpress naar Drupal)!

Laat de reacties maar komen...

Op stap "Bij Fippe" in Hakendover

De jaarlijkse Paardenprocessie op Paasmaandag in Hakendover (deelgemeente van Tienen) is uniek, maar onze aandacht ging van 't weekend vooral naar de gezellige gelegenheidscafé's die speciaal voor deze gebeurtenis gedurende één week voor het nodige 'verzet' zorgen.

Met de 4 Musketiers (Bart, Carl, Kris en Jan) en de vrouwen trokken we er even op uit...

Bij Fippe in Hakendover