Januari 2010

Sara filmster?

Naar aanleiding van de wereldreis van de Beagle is Biba Krklec van de Nederlandse televisie VPRO Sara een hele week komen interviewen en filmen (op 't strand, in 't school, thuis,...) voor een Nederlands(talig) kinderprogramma!

Wij zijn benieuwd naar het eindresultaat op TV.

Charles Darwin opnieuw in Tahiti

Hondervijftig jaar na het verschijnen van het boek ‘On the Origin of Species’ van de Engels natuuronderzoeker, bioloog en geoloog Charles Darwin, vaart de Clipper "Stad Amsterdam" voor de Nederlandse televisie (VPRO) en Canvas de reis van de Beagle na.

In zijn boek "De oorsprong der soorten" (1860) zet Darwin zijn beroemde evolutietheorie uiteen, volgens welke al het leven op aarde een gemeenschappelijke afstamming heeft en natuurlijke selectie het belangrijkste mechanisme voor het ontstaan van soorten en de aanpassing van soorten aan hun milieu is.

Tussen 15 en 26 november 1835 (tijdens de 2de reis van de Beagle), na 4 jaar onderzoek te hebben gedaan op de Galapagos eilanden, verbleef Darwin even in Tahiti "om uit te rusten"... Vandaag was de driemaster Stad Amsterdam enkele dagen in Tahiti (zie foto's hieronder) met aan boord o.a. de Vlaams bioloog en journalist Dirk Draulants (voor Canvas) en achter-achter kleindochter van Charles Darwin, de biologe Sarah Darwin!

Onder zeer beperkte belangstelling voer het schip deze ochtend terug uit.

De reis gaat nu verder richting Sydney!

Meer foto's en interessante sites:

Vlaming in de Wereld op RVi

Na mijn bezoekje aan Radio 2 eind vorig jaar, werd het interview over Tahiti deze ochtend uitgezonden op Radio Vlaanderen Internationaal.

Charter: CDG-BZZ-ASI-BHX-ASI-BZZ

Na mijn vorige charter-vlucht voor Air Tahiti Nui (toch meer dan 3 jaar geleden al!), had ik mij vrijwillig opgegeven om enkele chartervluchten uit te voeren voor rekening van de Royal Air Force (RAF).

De missie begon eenvoudig: van Parijs CDG met een leeg Air Tahiti Nui A340-toestel naar de Engelse militaire basis van Brize Norton (EGVN/BZZ) vliegen, daar militair personeel oppikken en vervolgens richting het Britse eiland Ascension (in 't midden van de Atlantische oceaan, net onder de evenaar) waar een andere bemanning de vlucht verder zette naar de Falklands (RAF Mount Pleasant).

Terwijl de andere bemanning naar de Falklands vloog, 12u rust kreeg en terugvloog, hadden wij uitgebreid de tijd om Ascension (amper 88km2 groot) te verkennen en bezoeken.

Het logement was "militair" en buiten enkele wandelingen en een nachtelijk bezoek aan de schildpadden was er weinig te beleven.

Onze terugvlucht (ASI-BZZ) echter was al met 12u (en uiteindelijk 15u) uitgesteld wegens de sneeuwstormen boven de UK. De luchthaven van Brize Norton, onze bestemming, was nog steeds gesloten toen we vertrokken... En dat was na 8u vliegen nog steeds zo.

Gelukkig hadden we meer dan één uur extra brandstof meegenomen, maar de luchthaven bleef gesloten wegens ondergesneeuwd! Uitwijken dus... Na contact met de 'broker' en onze operaties in Papeete, werd er beslist om uit te wijken naar het vlakbij gelegen Birmingham (EGBB/BHX). Daar was de landingsbaan wel vrijgemaakt van sneeuw.

Veel vliegtuigen uit Tahiti had men in Birmingham duidelijk nog niet gezien! ;-)

De militaire passagiers werden uiteindelijk met bussen naar hun basis gebracht in Brize Norton en wij konden na een zware dag op hotel.
Ook de dag nadien bleef het vliegveld van Brize Norton gesloten, waardoor er werd beslist om de volgende dag pas rechtstreeks van Birmingham naar Ascension terug te vliegen.

Na heel wat problemen (o.a. vertraging passagiers die met bussen uit Brize Norton kwamen) en lang wachten (inladen bagage in containers en op paletten, de-icing), zijn we dan uiteindelijk 's avonds pas vertrokken.

Hieronder onze aankomst in Ascension op Wideawake Airfield (FHAW/ASI)!

 

Op het programma stonden deze keer: barbecue 'op-z'n-Tahitiaans' en een bezoek aan enkele spectaculaire kraters aan de kust.

Na 36u 'uitrusten' op Ascension, konden we dan eindelijk terug naar 'huis'... welliswaar via Londen, Brussel/Parijs en L.A. (ASI-BZZ-LHR-BRU-CDG-LAX-PPT)

(Vluchtvoorbereiding met Stephane Hellouin en Matahi Hapairai)

Mission Accomplished!

Prosite verhuist en breidt uit

Prosite is net 10 jaar geworden en wegens de enorme uitbreiding (2 nieuwe werknemers tijdens de voorbije maanden) lag een verhuis naar een groter kantoor (in hetzelfde gebouw) voor de hand!


(vlnr Tom Crispeyn, Nathalie Beckers, Donny Carette en Jan Ottenbourg)

Kleine Bergstraat

Na maanden van afwerking...

hebben we tussen Kerst- en Nieuwjaar onze meubels (na 3 jaar) uit de container gehaald...

En zijn we (eindelijk) geïnstalleerd in ons "vakantiehuisje" in Tienen.

Nu nog de binnendeuren, een keuken en wat verder afwerking.

Oudejaar met de 4 Musketiers

Oud op nieuw in Hoegaarden met de 4Musketiers en de kinderen... en veel cadeautjes natuurlijk!

Na middernacht werd er buiten getoast (in de sneeuw) op het nieuwe jaar met een glaasje champagne.