Juli 2009

Suikerrock 2009

De eerste dag van Suikerrock (gisteren) was een absolute topper met meer dan 35.000 mensen in de binnenstad!


Met Prosite verzorgen we het ganse internet- en live-gebeuren...


Jan, Kristel, Maarten en Isabel in de pit vlak voor het concert van de Simple Minds


Jan, Kristel en Veerle tijdens de StuBru dj-set van Was het nu 80, 90 of 2000?

Live-foto's vind je op www.suikerrock.be/live/

Geslaagde MOT reünie

Jarenlang (1989-1993) heb ik meegedraaid als (hoofd)monitor op de speelplein- en Grabbelpaswerking in Tienen, en nadien (1993-1995) op de jeugddienst om Jeugdhuis De Bleek op te starten.

Speelpleinwerking Tienen 1993

Pas in 1988 werd er in Tienen een Stedelijke Jeugddienst opgericht, en een jaar later al organiseerde toenmalig jeugdconsulent Erwin Van Dycke en zijn ploeg een eerste keer "speelpleinwerking".

Nog een jaar later werd er een monitoren-ploeg opgericht onder de naam "Monitoren Organisatie Tienen" (MOT). De bedoeling van deze feitelijke vereniging was om aan de hand van allerlei activiteiten onder het jaar (kinderanimaties, weekends, cursussen, akties) de speelpleinwerking in de zomervakantie voor te bereiden en praktisch uit te werken!

Monitorenweekend 1992

Na de eerste jaren werd deze speelpleinwerking uitgebreid naar kinderopvang en nadien Grabbelpas.

Het succes van de MOT en haar groep MOTters, zoals we onszelf noemden, was ongezien en gedurende 10 jaar (tussen 1989 en 1999) kon de zomer-werking van de Jeugddienst rekenen op een uiterst gemotiveerde groep monitoren en vrienden!

MOT Kerstfeest

Tien jaar na het einde van de MOT was het tijd om iedereen (meer dan 120 monitoren!) nog eens op te trommelen voor een gezellige weerzien en BBQ met partners en kinderen! Een kleine 50 volwassenen en 20 kinderen schreven zich in.

Groepsfoto MOT reünie

MOT reünie

MOT reünie

MOT reünie

MOT reünie

Alle foto's van de reünie vind je op Picasa! Oude foto's van de MOT vind je hier.
UPDATE: De foto's van Anja vind je hier.

Bob schreef er wat over in zijn blog en Anja schreef zelfs een klein verslagje op Facebook:

10 u: Mooi weer en klaar voor een schitterende dag

Afspraak op de jeugddienst voor het opstellen van tentjes, springkastelen, tafels, stoelen, aanvullen drank, enz.
Aanwezigen: Isabelle, Jan, Anja, Erwin, Bart, Bob van Erwin en Sara van Jan.

Sleuren, trekken en duwen aan de feestmobiel, maar eens ter plaatse, snel leeggemaakt en opgesteld.
Isabelle had de bonnetjes klaargemaakt en samen met Sara en Bob werd alles mooi per ex-moni in enveloppes verdeeld.
Anja heeft de drank aangevuld.
De mannen hebben met hun mankracht de springkastelen geplaatst en de nodige electronica in orde gebracht voor het afspelen van de MOT-filmpjes en foto's.

Tegen 12 uur was eigenlijk alles in orde, iedereen vlug eten en dan terug voor de reünie.

15 u: De eerste ex-moni's vallen binnen, eigenlijk was er zelfs al eentje. Ons véke was als eerste op post. En voor diegenen die er niet waren, ons Veerle heeft een zwaar Oostends accent gekregen. ;-)

Op de tafels lagen tal van foto's en oude motors dus al snel werden de herinneringen opgehaald aan de goeie oude tijd. De kinderen worden achtergelaten op het pleintje aan de springkastelen en aan de speeltuin, al snel is het een plezante bende met ex-moni's, partners en kinderen.

Verena start spontaan met schminken en de resultaten waren super, kleine clowntjes, feëen, tijgertjes lopen rond en pronken bij hun ouders. Voor Verena dus nen dikke merci om zomaar in te vallen. Er waren niet zoveel ex-moni's van jou generatie, maar hopelijk hebben we de volgende keer meer succes.

18 u: Tijd voor het apéritief. De cava wordt rijkelijk uitgeschonken en ook een klein beetje fruitsap, de spekfakkels worden van de BBQ gehaald en alles wordt klaargemaakt om de avond in te gaan met een gezellige BBQ.

Drie stukken vlees per volwassene en twee voor de kinderen, een uitgebreid saladebuffet en het mooie weer maken het een geslaagde BBQ.

Kinderen lopen nog rond terwijl de ouders bijpraten, maar stilletjes aan lijken de jongste toch uitgeput te geraken. Tegen schemering wordt alles met man en macht buiten opgeruimd. Springkastelen inpakken was hierbij de publiekstrekker. Met de aanwijzigingen van Erwin en met zen jarenlange ervaring werd dit tot een goed einde gebracht.

Iedereen wordt gevraagd om binnen te komen om nog mee te doen aan een echte MOT-improvisatieact. Lachen geblazen dus.
Het viel me toch wel op dat het improviseren niet zo makkelijk ging als vroeger dus de boodschap is zeker oefenen voor de volgende keer, of natuurlijk zelf de improvisatieact in mekaar te steken zoals Bart en Isabelle (goed gezien eigenlijk om niet mee te moeten improviseren). Zeg eens euh kwam aan bod, de meest slechts denkbare manier om..., fotoronde, enz.
Een leuke avond met een improviserend einde.

Aangezien het voor de meeste op maandag een gewone werkdag was wordt er afgesloten na de improvisatieact. Leeggoed wordt nog geteld, toog wordt in de mate van het mogelijke opgekuist. Rond 23u15 wordt alles afgesloten.

En dan een welverdiende nachtrust!!!

Iedereen, het was een gezellige boel.
Bedankt aan de jeugddienst om zijn accomodatie ter beschikking te stellen, en van mij mag dit zeker nog eens gebeuren.

Volgende reünie eens terug op weekend misschien? In de Ardennen dan bv. met 's namiddags kajakken of een andere groepsvorming-aktiviteit?
Enfin, 't is maar een voorstel... De do do do, de da da da ;-))

Kristel meter van Febe

Net op de Belgisch nationale feestdag én op de dag dat het uitgerekend was, is Griet, de zus van Kristel, bevallen van Febe (2kg970 en 49cm) in Tienen.
Papa (Ward Vicca) en mama maken het goed en zijn dolgelukkig.

Nele Vicca en Kristel zijn meter(s).

Bij de meest invloedrijke Vlaamse weblogs

Ottenbourg.com is weer terug te vinden (2 keer zelfs nl. op de 26ste én 76ste plaats) in de MetaTale Top 100 van meest invloedrijke Vlaamse weblogs!

Los Angeles (LAX) -> Parijs (CDG)

Daags na het concert van Madonna kon ik weer in de "cigaar" (zo noemen we onze vlieger soms) kruipen voor een vlucht van 12u (CDG->LAX).

Op de foto's hieronder zie je de nieuwe uniformen (sinds 1 juli) van Air Tahiti Nui. Stijlvoller maar minder opvallend dan vroeger!

Tot slot nog een filmpje van mijn landing in LAX op runway 24R in CDG op RWY 27R.

De 4Musketiers op de wei bij Madonna

Op deze Vlaamse Feestdag was Madonna (Queen Of Pop) te gast op de wei van Werchter voor haar "Sticky and Sweet Tour".
Natuurlijk konden de 4Musketiers (en hun wederhelften) niet ontbreken op dit concert, zelfs al moest ik daarvoor van L.A. komen en vlak na het concert terug richting Parijs...

Een verslag en foto's op proximusgoformusic.be, en dit is ook wat Kristel en ik er van vonden...

Maar laten we duidelijk wezen: de meeste nummers zaten veel te vol gepropt. En dat was niet echt bevorderlijk om wat vonken naar het sowieso al kleumende, wat oudere publiek te doen overslaan. Op de traditionele eerste rijen na bereikten de gensters de wei niet. Als je als entertainer besluit om van je oude hits (Into the Groove, Holiday, Dress You Up, ...) enkel remixes te spelen, gaat de herkenbaarheids- en meezingfactor meteen de dieperik in. Eigenlijk was het ronduit genant om vast te stellen hoe het eerste echt kippenvelmoment een Michael Jackson-tribute bleek.

Kende de regie van deze show geen uitschuivers, vocaal zat het niet snor: Madonna zingt helemaal niet zo sterk en in Ray Of Light zong ze zelfs helemaal vals.

Mogelijke oorzaak crash Air France AF447 (deel 2)

Een eerste tussentijdse rapport van de AFR447 crash is beschikbaar in PDF (FR - EN) op de website van het Franse BEA.

Volgens Alain Bouillard, hoofd van het Franse onderzoeksteam, verloopt het onderzoek moeilijk en is het nog veel te vroeg om conclusies te trekken...

Wat is nu officieel (faits établis):

 • De bemanning was gekwalificeerd, had recente ervaring. Het vliegtuig was in perfecte staat bij het vertrek. Er was onweer en turbulentie voorzien in the ITCZ-gebied.
 • De problemen met de pitot tubes (waarschijnlijk door ijsvorming) zijn "a factor but not the cause" ("C'est un des éléments mais ce n'est pas la cause").
  Dit op basis van de verschillende ACARS berichten die automatisch door het vliegtuig werden verstuurd naar de onderhoudsafdeling van Air France ("Il ressort de ces messages une incohérence des vitesses mesurées ainsi que les conséquences associées."
 • Met deze ACARS berichten moet echter voorzichtig worden omgesprongen om volgende redenen:
  • Deze berichten worden maar één keer verstuurd bij het eerste voorval! Nadien is er geen bericht meer voor een 2de voorval of als het probleem is opgelost ("un tel message n’est émis qu’une fois, à la première occurrence. Il ne peut indiquer que l’apparition d’une anomalie. Si l’anomalie disparaît, aucun message n’en fait état")
  • Bepaalde alarmen (o.a. stall!) worden niet geregistreerd en dus ook niet verstuurd ("certaines alarmes ayant trait à la configuration de l’avion telles que les alarmes de décrochage ou de survitesse ne sont pas enregistrées")
  • De volgorde van de verzonden berichten is niet noodzakelijk in de juiste chronologische volgorde ("l’ordre de transmission de ces messages ne correspond pas nécessairement à la succession des événements associés"). Er kan trouwens tot één minuut verschil opzitten ("la datation des messages par le CMC est précise à une minute près")
 • Sinds 6 juni zijn er 51 lijken en meer dan 640 onderdelen van het vliegtuig teruggevonden in de Atlantische Oceaan tussen Rio en Parijs. Uit analyse daarvan blijkt er geen sprake van brand of ontploffing ("aucun indice d’incendie ou d’explosion n’a été mis en évidence") en is het vliegtuig volgens de onderzoekers uiteengespat toen het het water raakte ("Il paraît avoir heurté la surface de l’eau en ligne de vol, avec une forte accélération verticale").
 • De zwarte dozen zijn nog steeds niet teruggevonden. De Braziliaanse reddingswerkers zijn al gestopt met zoeken, de Fransen blijven nog tot 10 juli zoeken....naar alle waarschijnlijkheid zullen de "black boxes" dan ook nooit gevonden worden. Helaas.

Iets minder "officieel":

 • Uit de meteorologische analyse (door Météo France op basis van automatische foto's door de geostationaire satelliet Meteosat 9) haal ik echter een interessant zinnetje: "La présence d’une activité électrique significative au niveau de vol est possible, mais la présence d’eau surfondue au FL350 est peu probable et aurait nécessairement été limitée à de faibles quantités." Dan toch geen ijsvorming in de pitot buizen??
 • Al jaren heeft men (Air France, Airbus) blijkbaar weet van 'problemen' met de pitot tubes ("Sur A330 / A340, il y a eu 35 incidents liés à ce problème de sondes Pitot, dont 9 cette année, et 6 à Air France"), wat meermaals leidde tot verkeerde snelheidsmetingen, allerhande alarmen en noodlandingen (ook bij Air Tahiti Nui).
  OK maar... zoals gezegd hoeft dit niet dé reden te zijn om neer te storten. Zelfs niet om het toestel "onveilig" te noemen.
 • Trouwens, meer (technische) details en uitleg over de verschillende ACARS berichten vind je op Eurocockpit.com
  P.S. Hou wel rekening met mijn opmerkingen hierboven o.a. over de volgorde berichten en de (niet)herhaling van alarmen in deze berichten.
 • Het laatste contact met het vliegtuig is er geweest om 01u35 (positie INTOL). Er gebeurt geen (automatische) "transfer" van de vlucht tussen de controleurs van ATLANTICO (Brazilië) en DAKAR (Senegal). Waarom wordt er dan pas rond 8u-8u30 alarm geblazen??
 • Werden piloten dan toch overweldigd door de combinatie van turbulentie, blikseminslag, nachtvlucht, vermoeidheid, vele tegenstrijdige alarmen, procedures en checklists, manueel vliegen,... en daaruit volgend te snel of te traag gevlogen hebben (stall) en om die reden de controle verloren en neergestort (zoals ik eerder al aangaf)?!

Air Tahiti Nui

Air Tahiti Nui A340-300 met Bora Bora op achtergrond