Juni 2009

Eerste KNT reünie na 25 jaar

Al enkele jaren speelden Ronny en ik met de idee om eens een reünie te organiseren van de lagere school (Katholieke Normaalschool Tienen (KNT), nu Sint-Jozefsinstituut en onderdeel van Via Tienen) maar dit jaar (1984-2009) moest en zou het er dan van komen!

Adel en Corry waren bereid om mee te helpen en na enkele vergaderingen en heel wat zoek- en voorbereidingswerk was het vandaag zo ver!

KNT 1984, 6de leerjaar
(Klasfoto van 6A in 1984 met Mevr. Jeanine Vertongen)

Uiteindelijk hadden we 15 inschrijvingen (van de 31 teruggevonden klasgenoten). Niet slecht voor een eerste reünie na 25 jaar.

De samenkomst was voorzien in de grote bibliotheek van de vroegere school voor een kleine receptie met aperitief. Straffe verhalen, herinneringen en foto's werden bovengehaald en mevrouw Vertongen haalde een 10 op 10 voor het herkenning van haar oud-leerlingen!

receptie

Nadien was er even tijd voor de klassieke "klasfoto"! ;-)

klasfoto 2009

Vervolgens waren er 2 menu's voorzien in restaurant de Cambrinus op de Grote Markt waar er nog tot in de late uurtjes werd gelachen en nagepraat...

Cambrinus
(vlnr. Peter Engelbosch, Marleen Es, Peter Verschraegen)

Cambrinus
(vlnr. Annelies Meynaerts, Ronny Roosen, Yves Berlies)

Cambrinus
(vlnr. Adel Oueslati, Jan Ottenbourg, Kristel Vangoidsenhoven, fotografe Corry Vanrooy)

Cambrinus
(vlnr. Pascale Winnen, Marleen Stillaert, Jan Struyven, Jeanine Vertongen)

M.a.w. een zeer geslaagde avond en zeker voor herhaling vatbaar! De afwezigen hadden ongelijk. Alle foto vind je trouwens hier!

Tandartsbezoek

Net voor we op (lange) reis vertrekken passeren we met de kinderen altijd eens langs de huisarts, en ditmaal ook eens langs de tandarts!

Ze hebben zich beide sterk gehouden!

Einde schooljaar

Vandaag was het de laatste schooldag voor Sara en Roos.
Morgen is het pedagogische studiedag en volgende week is er normaal gezien nog school, maar vermits wij zaterdag weer richting België vertrekken, is de vakantie al vervroegd begonnen voor hen.

Druk op Prosite

De voorbije weken/maanden waren (ook voor mij) enorm druk op Prosite met de lancering van de volgende websites (allemaal in Drupal):

Intussen werk ook Donny al een jaar op Prosite.

"Life is what happens to you while you're busy making other plans." - John Lennon

Mogelijke oorzaak crash Air France AF447

De recente crash van de Airbus A330-200 van Air France AF447 is weer een zware klap voor de luchtvaart. Vermits ik zelf ook op Airbus A340 (tweeling-broer van de A330 met heel wat gelijkenissen) vlieg, en bij Sabena ook op A330, volg ik het natuurlijk van heel dichtbij.

photo credit: Garret Lockhart/Houstonspotters.net

De berging van de wrakstukken wordt is moeilijk, maar over de mogelijke oorzaak wordt er al heel wat gespeculeerd (in de pers, onder piloten). Zelf geloof ik op dit ogenblik (nog) niet in een doofpot operatie, sabotage of lucht. Een ongeluk is meestal een combinatie van verschillende facturen. Er is dus meer aan de hand...

Hopelijk worden de zwarte dozen (Flight Data Recorders) (intact) gevonden (en zijn ze bruikbaar), zodat we zekerheid krijgen over wat er exact is gebeurd en wie/wat/waar het fout is gegaan. Het onderzoek (door het Franse Bureau d'Enquêtes et d'Analyses, BEA) belooft lang te duren en het uiteindelijke officiële rapport kan echter nog maanden (of jaren) op zich laten wachten.

Vergeet niet dat er bij ongelukken zoals deze, alles, maar dan ook alles tot in de kleinste details zal worden onderzocht en (her)bekeken... Elk onderdeel van het toestel dat mogelijk iets te maken heeft met de crash zal apart worden onderzocht en getest in extreme omstandigheden, er volgt een compleet onderzoek naar het onderhoud van het vliegtuig én de gevolgde procedures, de vluchtvoorbereiding van de bemanning (meteo, brandstof, route, beslissingen) zullen grondig worden geëvalueerd... en ook de ervaring en training van de piloten, de genomen rust, hun leef/eet/drinkgewoontes, edm. zullen worden bekeken! Niets zal aan het toeval worden overgelaten.

FEITEN

 • Airbus A330-203 van Air France, registratie F-GZCP met 2 General Electric CF6-80E1A3 motoren. Serienummer (MSN) 660, eerste vlucht in 2005. Het toestel had ongeveer 18.800 vlieguren op zijn actief.
 • Er waren 216 passagiers aan boord, 3 piloten en 9 cabine personeelsleden.
 • Internationale commerciële vlucht (AFR447) van Rio de Janeiro-Galeao International Airport (GIG) naar Paris-Charles de Gaulle Airport (CDG).
 • Laatste radiocontact was om 01u33 UTC met Atlantic Area Control Centre (CINDACTA III) over positie INTOL op FL350, geschatte positie TASIL om 02u20 UTC.
 • Typische onstabiele atmosferische condities met zwaar onweer en turbulentie was voorzien in de intertropische convergentiezone (ITCZ).
 • Heel wat automatische ACARS maintenance berichten werden verstuurd tussen 02u00 en 02u14 o.a. AUTOPILOT OFF, AUTOTHRUST OFF, FLAGS op PRIMARY FLIGHT DATA instrumenten, ALTENATE LAW, PRIM 1 FAULT, SEC 1 FAULT, RUDDER TRAVEL LIMITER FAULT en NAV ADR DISAGREE!
 • Na 5 dagen werden de eerste lichamen gevonden, alsook het richtingsroer (rudder) van het toestel.

Air France AF447 richtingsroer rudder

SPECULATIES, VRAGEN & ANALYSE

METEO

 • Het ruige weer (turbulentie, onweer en bliksem) hebben waarschijnlijk een zekere rol gespeeld, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het vliegtuig zomaar werd "neergebliksemd" (ontploft of complete electrische panne) of door extreme turbulentie "in stukken is gebroken".
  Enerzijds zijn er vliegtuigen rond dezelfde periode in dezelfde buurt gepasseerd, zonder noemenswaardige problemen, anderzijds gaven de automatische ACARS bericht geen gewag van zware electrische problemen.
 • Deze interessante analyse van de route die AF 447 volgde, spreekt ook van de aanwezigheid van onderkoelde regen en ijsvorming in en rond de stormcellen.

COCKPIT

 • Vliegtuigen vliegen dagelijks door rond stormen en zwaar onweer. Dankzij een weer-radar in de cockpit wordt er rond deze gebieden heen gevlogen. Is AF447 toch recht een storm-cel ingevlogen? Omdat de radar verkeerd werd afgesteld door de bemanning waardoor er op het radar-scherm geen echo te zien was?
 • Wie bestuurde het vliegtuig op het moment van de problemen? De boordcommandant had 11.000u vliegervaring, maar de copiloten waren relatief "nieuw" op het toestel? Met 3 piloten aan boord en een lange vlucht is het de gewoonte dat er één iemand rust in de Crew Rest. Was de boordcommandant in de cockpit tijdens het incident?

TECHNISCH

 • In oktober 2008 was er nog een incident met een Airbus A330, waarbij de neus van het Qantas toestel brutaal naar beneden ging en 14 passagiers verwondde. Een software-bug, bleek later, in één van de Air Data Inertial Reference Unit (ADIRU) die o.a. instaan voor het doorgeven van gemeten data (snelheid, hoogte) aan de boordinstrumenten en automatische piloot. Is er iets gelijkaardig gebeurd bij AF447?
 • Na analyse van de automatische ACARS-berichten van de laatste 4 minuten van de vlucht blijkt dat er problemen waren met de opgemeten data, waarschijnlijk verstopte pitot tubes (door icing?!).
 • In 2004 publiceerde Airbus al een FCOM bulletin 811/1 (PDF) in de officiële vluchthandboeken, om crews attend te maken op onjuiste snelheids- en hoogtemetingen.
 • In geval van problemen met de snelheidsindicatie is er een Airbus procedure in onze QRH (Quick Reference Handboek) nl. UNRELIABLE SPEED INDICATION (zie PDF).
 • In het geval er een aantal computers het begeven, bevindt het vliegtuig zich in een gedegrade erde mode (ALTERNATE LAW). Op deze manier kan er perfect veilig worden gevlogen, maar heel wat automatische "vangnetten" zijn niet meer beschikbaar (o.a. bruuske en overdreven commando's van de piloten op de hoogte- en richtingsroeren)
 • Een bijna identiek voorval op A330-200 is eind 2008 gebeurd bij Air Caraïbes. Het zeer uitgebreide technische verslag (PDF) heeft het heel duidelijk over ijsvorming op de pitot tubes en temperatuur-sondes (TAT) die aan de basis lagen van dit incident.
 • Bij Air Tahiti Nui heb ik weet van 2 gelijkaardige evenementen in 2006 (in Japan) waarbij één of meerdere ADRs (Air Data Reference, deel van ADIRUs) het begaven dankzij turbulentie en ijsvorming op de sondes. De bemanning was genoodzaakt om op standby instrumenten te vliegen en keerde terug naar Tokyo.
  Als gevolg hiervan, publiceerde Airbus trouwens in 2007 een nieuwe checklist ADR 1+2+3 FAULT (PDF) in de QRH!
  In 2007 was er ook nog een onderbroken opstijgmaneuver (aborted takeoff) omdat er een snelheidsverschil werd vastgesteld. Eén van de pitot tubes zat verstopt met insecten/muggen.
 • Ook op Airbus A320 vliegtuigen, werden al problemen gemeld met ijsvorming op de sondes. In september 2007 raadde Airbus haar klanten aan om de pitot tubes van de A320 te vervangen door nieuwere modellen. Air France, net zoals de meeste luchtvaartmaatschappijen, deed dit niet op hun A330/A340-vloot, en trekt nu zijn paraplu open en schuift de hete appel door naar Airbus.
 • Air France (en vele anderen, ook ATN) vervangt nu toch snel ('preventief') de "oudere pitot tube" modellen ook op A330 en A340 toestellen. Kwestie van de publieke opinie gerust te stellen.
 • In het ergst geval (3 pitot tubes verstopt) is het nog altijd mogelijk om een indicatie van snelheid en hoogte te krijgen, dankzij de GPS. Ik veronderstel dat deze ook op de A330s van Air France zijn geïnstalleerd.

KRACHT/SPANNING

 • Het richtingsroer dat gisteren werd teruggevonden ziet er nog redelijk intact uit. Een bomaanslag is dus uitgesloten, alsook een crash in het water. Het lijkt er eerder op dat het vliegtuig in vlucht in stukken is gebroken, waarschijnlijk door de extreme (aerodynamische) krachten op de roeren (Flight controls).
  Misschien overcorrigeerde (ALTERNATE LAW zonder protectie!) de bemanning ook zoals oa. in de crash van vlucht AA597 waarbij het richtingsroer helemaal afbrak en dit toestel crashte!

CONCLUSIE

Wat er volgens mij is gebeurd: De A330 vliegt 's nachts door een storm. Ijsvorming in de pitot tubes (geheel of gedeeltelijk) zorgt voor compleet verschillende gemeten snelheden. De boordcomputers geraken hierdoor 'verward', stoten foutieve systemen/computers af (PRIM1, SEC1, ALTERNATE LAW tot gevolg) en geven de controle daarna uit handen (automatische piloot slaat af, flags op instrumenten) aan de piloten. Gelijktijdig gaan er natuurlijk ook heel wat alarmen af (o.a. 'stall', 'speed disagree',...) die gelinkt zijn aan deze "gemeten" snelheden.

Wat er daarna volgt is (nog) onbekend en (voorlopig) gegis... Heeft de bemanning deze verkeerde snelheid toch voor waarheid genomen en intuïtief gevolgd (tegenstrijdige alarmen, turbulentie, nachtvlucht, vermoeidheid, gebrek aan ervaring, stress, desoriëntatie), met waarschijnlijk een "stall" tot gevolg:

 • ofwel een "low speed stall" van het toestel door een te lage (aerodynamische) snelheid
 • ofwel een "high speed stall" waarbij de maximale structurele snelheid van het vliegtuig werd bereikt

In het eerste geval valt het toestel al spinnend naar beneden, in het 2de geval breekt het in stukken.

Hopelijk worden de zwarte dozen teruggevonden waardoor het onderzoek vooruit kan.
Voor piloten is het altijd interessant om incidenten te analyseren (wat kan er allemaal misgaan) en conclusies te trekken (wat is de beste manier om te reageren als mij hetzelfde zou overkomen).

Europese verkiezingen in Tahiti

Belgen in het buitenland worden enkel nog opgeroepen om (verplicht) te gaan stemmen voor de federale verkiezingen.
Voor de gemeentelijke en Vlaamse verkiezingen (sorry Walter) krijgen we geen oproepingsbrief (hetgeen 'logisch' is) en sinds dit jaar zijn we ook niet meer verplicht om voor de Europese verkiezingen op Belgische lijsten te stemmen.

En dus hebben we ons in Tahiti ingeschreven om eens te stemmen op lokale lijsten.

Vermits stemmen niet verplicht is in Frankrijk, moesten we ons (als niet-Franse, Europese burgers) dus eerst officieel moeten 'inschrijven' (eind 2008) in je gemeente (Punaauia) en nadien moet je dan je "stem-kaart" (carte électorale) gaan afhalen op de gemeente.

In alle Franse overzeese gebieden werd er trouwens één dag eerder gestemd (zaterdag 6 juni).
Er waren 5 kandidaten in Tahiti op gemeenschappelijke "Stille Oceaan"-lijsten (samen met de andere Franse overzeese gebeiden in de Pacific). Eén kandidaat uit deze regio krijgt een zetel in het Europees parlement.

Het stemmen zelf verloopt ook anders dan in België. In plaats van op één stembiljet aan te duiden op welke partij/kandidaat je stemt, krijg je hier van elke partij een officiële A5-'folder' (met een overzicht van de kandidaten). De folder van de partij waarvoor je dan stemt, steek je dan in een bruine enveloppe, de rest van de folders laat je in het stemhokje achter. De bruine enveloppe steek je daarna in de urne.

Van de ingeschreven kiezers (177.426) is ook maar 22% komen stemmen (40.074), een heel lage opkomst dus!

De officiële resultaten worden trouwens vanavond door het Haut-Commissariat op mijn vliegtuig (TN008) gezet richting Parijs. Ik krijg een verzegelde enveloppe mee, die dan moet bewaard worden in de kluis in de cockpit (tot het aankomt in CDG).

Schoolfeest Sara

Voor het jaarlijkse schoolfeest (kermesse) van St-Hilaire, de school van Sara, had men dit jaar gekozen voor een andere "formule".

I.p.v. 's morgens te beginnen met de optredens van elke klas, begon het dit jaar pas om 19u. Bijna 1500 ouders en symphatisanten waren aanwezig op deze "foiree". Tafels (van 8 personen) moesten gereserveerd worden en tijdens de dansjes werd er lokaal, Chinees eten geserveerd.

Nadat de eerste- en 2de leerjaren (CP en CE1) de revue passeerden (het wachten duurt soms lang)...

...was het rond 21u tijd voor Sara (CE2). Dit jaar geen locale dans of outfit, wel een modern hip-hop dansje in jeans!

De laatste klassen (CM2) hadden pas rond 23u30 gedaan, maar zo lang konden wij helaas niet blijven.

Relaxen in Hilton Bora Bora Nui Resort & Spa

Om de vakantie van oma en opa mooi af te sluiten, een weekendje op het mythische 'honeymoon'-eiland Bora Bora...

Hilton Bora Bora Nui Resort & Spa

Hilton Bora Bora Nui Resort & Spa

Hilton Bora Bora Nui Resort & Spa

Hilton Bora Bora Nui Resort & Spa

Hilton Bora Bora Nui Resort & Spa

...en de verjaardag van oma!

Verjaardag oma

Air Tahiti Bora Bora