Oktober 2008

Eindelijk onze werk- en verblijfvergunningen in orde

Het heeft lang geduurd (en heel wat poilitiek getouwtrek gekost) maar mijn werkvergunning voor 5 jaar en onze verblijfsvergunningen voor 10 jaar zijn eindelijk in orde geraakt!

Vermits Frans-Polynesië Frans overzees gebied (met het speciale "Pays d'Outre-Mer"-statuut) is, zijn de verblijfsvergunningen Frans nationale materie, terwijl de werkvergunningen een lokale, Tahitiaanse aangelegenheid zijn.

Om een verblijfsvergunning van meer dan één jaar te krijgen, moet je eerste een werkvergunning van meer dan één jaar krijgen. En om dit te krijgen moet je eerst al 5 jaar in Tahiti wonen en vervolgens investeren of een politieke hefboom gebruiken... ;-)

Vroeger moesten wij dit jaarlijks allemaal opnieuw aangevraagd. Nu zitten we weer voor enkele jaren gerust(er).

Daguitstap naar de werelderfgoed tempels van Nikko

Om een lang verblijf in Narita, Japan (6 nachten) wat te overbruggen (we kunnen ook niet alle dagen op café zitten),...

... besloten we om met enkele bemanningsleden een uitstap te maken naar Nikko.

Nikko ligt op 2 uur (met de trein) ten noord-oosten van Tokyo en is voornamelijk bekend om zijn beroemde tempels en schrijnen, en sinds 1999 werd Nikko geklasseerd als UNESCO-Werelderfgoedsite!
Een enorm uitgestrekt park (met heel wat trappen!) en tientallen tempels en bezienswaardigheden staan borg voor een zeer aangename (sportieve) namiddag.

Het belangrijkste schrijn is dat van Nikko Toshogu. In dit heiligdom bevinden zich ook twee van de meest tot de verbeelding sprekende Japanse houtsculpturen: de Nemuri Neko (de slapende kat) en de sculptuur met de drie apen, (horen, zien en zwijgen).

Op terugweg kon een korte pauze in het Belgian Beer Café in Tokyo niet ontbreken natuurlijk...

Bestellen, proeven en genieten!

Opnames Hollywood film "Couples Retreat" in Bora Bora

De nieuwe Universal Pictures film "Couples Retreat", die in de zomer van 2009 zal uitkomen en met in de hoofdrol o.a. Vince Vaughn, wordt (deels) opgenomen in Bora Bora, in het St Regis Hotel!

In deze komedie worden 4 koppels gevolgd op een tropisch eiland. Eén koppel gaat er op 'huwelijkstherapie', terwijl de anderen voor het plezier kwamen maar uiteindelijk ongewild deel gaan uitmaken van de behandeling.

24 + LOST

Na 3 seizoenen LOST, zitten we volgende week al naar seizoen 3 (van de 6) van TV-serie 24 te kijken op DVD.

De DVD van seizoen 4 van LOST komt pas 05/11/2008 uit (in België) en seizoen 5 zou ergens in februari 2009 uitgezonden worden op de Amerikaanse buis.
Meer details op deze LOST-blog.

Speciale postzegel 10 jaar Air Tahiti Nui

N.a.v. het 10 jarig bestaan van Air Tahiti Nui (ATN) brengt de post een special postzegel uit van 250XPF (ongeveer 2,00EUR).

Blog Action Day 2008

Elk jaar opnieuw "verzamelen" bloggers wereldwijd zich tijdens een Blog Action Day.
Het thema van dit jaar (vandaag) is "poverty" (armoede).

Op deze speciale dag wil ik nogmaals Kiva.org in de kijker zetten!
Via Kiva.org kan je zelf, eenvoudig (kleine) bedragen uitlenen aan een opstartende ondernemer uit de derde wereld.
Kiva 'garandeert' ook dat de lokale ondernemer terugbetaalt, waarna je het geld terug kan investeren in een andere Kiva-project.

In tegenstelling tot andere geldinzamelingen (bv. Rood Kruis), beheer je met Kiva.org je gift helemaal zelf en stimuleer je onmiddellijk mensen die willen 'ondernemen'. Enkel op die manier lossen we armoede op een structurele manier op.

Verjaardagsfeestje Roos

Voor haar eerste verjaardag was meter Katja langsgekomen en zaten we op het atol Manihi. Vorig jaar waren Oma en Opa hier bij haar verjaardag.

Dit jaar hadden we al haar (beste) vriendjes en vriendinnekes uitgenodigd voor een ontbijt-verjaardag op zondagochtend.

Mmmmm... Chocoladetaart!

Een hele koffer met cadeautjes had ik al eerder meegebracht vanuit België, dus het was een echt pakjes-festijn de ganse dag!

Dank u iedereen voor de vele cadeautjes!!

Vliegverkeer in 24u

Hieronder een indrukwekkend filmpje over het globale vliegverkeer op aarde.
Overdag neemt het vliegverkeer duidelijk toe. De oversteek van de Atlantische Oceaan gebeurt 's nachts van west naar oost, en in omgekeerde richting overdag.

(Gevonden op de blog van copiloot A320 Rudy Pont)

Jacques Brel vereeuwigd op Hiva-Oa

Woensdagochtend met een (extra ingelegde) Air Tahiti vlucht naar het Markieseiland Hiva-Oa gevlogen (Atuona), 3u vliegen ten noord-oosten van Tahiti, samen met Sandrine & Stéphan en Rudolph.

Na een typische lokale ontvangst en middagmaal in het Pearl Hotel, werd de officiële delegatie afgehaald op de luchthaven.

Ontvangst met bloemen

Naast de Haut-Commissaire de la République en Polynésie française Adolphe Colrat, de Franse minister voor overzeese gebieden Yves Jégo, de Tahitiaanse president Gaston Tong-Sang en oud TF1 presentator Patrick Poivre d'Arvor (PPDA), was de vrouw van Jacques Brel, Térèse 'Miche' Brel, duidelijk "de vedette". Het is de eerste keer sinds het overlijden van Brel dat zij een bezoek zal brengen aan zijn graf op Hiva-Oa.Gaston Tong-Sang, Miche Brel & Adolphe Colrat

's Avonds was er een groot volksfeest met drank, eten en lokale dans, waarop heel het eiland was uitgenodigd.

Makieziaanse dans

Donderdagochtend was er dan de officiële herdenking van het overlijden van Jacques Brel 30 jaar geleden en de daaraan gekoppelde activiteiten zoals het dopen van de luchthaven in zijn naam en de start van de lokale vliegclub die nu ook zijn naam draagt.

 Miche Brel en Gérard David

Aéroport Hiva-Oa Jacques Brel

Doop van vliegtuig met vogeldans

Gevolgd door een (kort) officieel bezoek aan het graf van Brel en aan de "Espace Jacques Brel" met de tentoonstelling van zijn gerestaureerd vliegtuig "Jojo".

Graf van Jacques Brel op Atuona

Escapce Jacques Brel met Jojo

Jan, Miche en Sandrine

Vrijdagochtend (Belgische tijd) belde Els De Vuyst (Radio Vlaanderen Internationaal) mij even op in Hiva-Oa voor een kort radiointerview (hoor hieronder) over de ceremonie van vandaag.Met onze gastheer en -vrouw (Teva Reid & Julia) zijn we dan vrijdag een excursie gaan doen op het eiland, met o.a. een bezoek aan Puamau, waar de grootste tiki's van Frans-Polynesië teruggevonden zijn (o.a. Taka'i'i, de krijger).

Hiva-Oa landschap

Jan en Takaii

Picknick op Puamau

Zaterdagmiddag was onze terugvlucht naar Papeete en zondagnamiddag hebben we Miche Brel nog wat gezelschap gehouden met een rondrit op Tahiti en haar 's avonds uitgewuifd als ze met Air Tahiti Nui vertrok richting Parijs.

Het hoogtepunt van de voorbije dagen en de officiële ceremonie lag duidelijk op de "vliegenier" Brel en helemaal niet op de "chansonier" Brel. Trouwens op geen enkel (officieel) moment werd er naar een lied van Brel geluisterd.
Is dit de reden waarom er geen enkele officiële Belgische delegatie de moeite gedaan heeft om langs te komen?!

Op de blog van Yves Jégo, vind je trouwens onderstaande video terug van het officiële staatsbezoek.Wat is er verder nog zoal verschenen/geschreven in de lokale, nationale en internationale pers over deze herdenking?

Sociale Netwerk vrienden

Volgens Wikipedia is een "sociale netwerksite" een website die gebruikers een profiel laat aanmaken, die ze vervolgens kunnen koppelen aan de profielen van anderen binnen hun sociaal netwerk.

Zelf ben ik aangesloten op een 8-tal sociale netwerken, sommigen al interessanter dan andere...

Badoo, Xing en Naymz hebben wat potentieel, maar na wat uit proberen was het niet echt de moeite.
Netlog, de Belgische trots, "zou" het Sociale Netwerk moeten zijn/worden in België, maar persoonlijk ben ik wat ontgoocheld in de functionaliteiten en in het aantal vrienden dat maar op Netlog zit.
Hi5 was redelijk populair in Tahiti, maar dat is ook wat geminderd.
Plaxo is interessant omdat het mijn contacten (lokaal) synchroniseert met Outlook.
LinkedIn is voornamelijk voor bedoeld en interessant voor professionele netwerking.
Facebook is duidelijk aan een ongelooflijke opmars bezig. Intussen heb ik al 400 contacten, voornamelijk (oud)klasgenoten (KNT, Immac), vrienden (Tienen), (ex)collega's (Sabena, Air Tahiti Nui) en zelfs (verre)familie!

Al 10 jaar op Airbus

Begin augustus 1998 was mijn laatste vlucht op Boeing B737-500 (OO-SYG met captain Luc Beerts) nl. EBBR-LEBL-EBBR (Brussel-Barcelona en terug) en daarna begon mijn opleiding op Airbus A330 in het Swissair Traning Centrer in Zurich (39u simulator in totaal) met collega Marc Van Oevelen en Jos Baeten als instructeur.

Vandaag 10 jaar geleden (06/10/1998) deden we dan onze eerste vlucht op A330-300 (OO-SFO) met wijlen Louis Cornet als boordcommandant-instructeur van Brussel naar Luik (1u05) voor de nodige touch-and-go's. Twee weken later (na 4 instructievluchten op Afrika) waren we dan volledig "gelost" als copiloot A330 (-200 en -300) en 6 maanden later (1 april 1999) waren we "bi-rated" op A330 én op A340.

Negen maanden na het Sabena failiet zijn we dan (terug) op A340 kunnen beginnen bij Air Tahiti Nui.

Tien jaar Airbus A330/A340 (Sabena & Air Tahiti Nui) wil zeggen meer dan 7000u, waarvan bijna 3000u als captain nu ook.

Ceremonie Jacques Brel op Hiva-Oa

Het gaat nog druk worden komende donderdag 9 oktober op de Markiezen voor de herdenking van het overlijden van Jacques Brel 30 jaar geleden.

De pers zal massaal aanwezig zijn, en waarschijnlijk ook enkele Belgische journalisten.
Eergisteren had ik bijvoorbeeld Peter Vantyghem, Chef Cultuur & Media van De Standaard, aan boord tussen Parijs en Los Angeles. Hij was ook op weg naar Tahiti voor Jacques Brel en voor een reportage rond eco-toerisme.
De VRT (Radio Vlaanderen Internationaal) wil een telefonisch interview doen met mij als ik ter plaatse ben.

Ook de Franse staatsecretaris voor de Overzeese Gebieden, Yves Jégo, komt ook speciaal af naar Tahiti voor deze 30ste verjaardag!

Eerder was al bekend dat Miche Brel (Thérèse Michielsen), zijn officiële echtgenote, ook aanwezig zal zijn. Het is de eerste keer sinds het overlijden van Brel dat zij een bezoek zal brengen aan zijn graf op Hiva-Oa.

Twee bijkomende vluchten van Air Tahiti vluchten zijn ingelegd naar Atuona, de hoofdstad.

Op het (officiële) programma 9/10/2008 op Hiva-Oa:

 • 07u30 Officiële herbenoeming van de luchthaven in "Hiva-Oa - Jacques Brel"
 • 08u30 Voorstelling van de nieuwe vliegclub "Aéroclub des Marquises – Jacques Brel"
 • 09u00 Bezoek aan de grafstenen van Jacques Brel en Paul Gaugun
 • 10u30 Bezoek Espace Jacques Brel (Jojo)

Het ideale hotel (voor flightcrew)

Elke maand zit ik tussen de 10 en de 15 dagen in een hotel! Sommigen vinden dit misschien "leuk", maar dat is het niet altijd... zo is bv. telkens van bed veranderen niet altijd evident.

Wat mij betreft moet het "ideale hotel" hieraan voldoen (in deze volgorde):

 • Communicatie
 • Rust(en)
 • Omgeving
 • Comfort

Dit lijstje en de volgorde is natuurlijk niet dezelfde als we op vakantie zouden zijn, of met kinderen op hotel. Dit is mijn persoonlijk idee over het ideale hotel als bemanningslid, alleen, ver en veel van (t)huis.

COMMUNICATIE

Kristel vindt dit minder leuk, maar het allereerste dat ik doe als ik in mijn hotelkamer aankom, is mijn PC aansluiten op internet. Als dit niet lukt bel ik onmiddellijk de receptie voor een andere kamer.
Een internet-aansluiting (voor email, chat en om te kunnen werken voor Prosite en 17S149W) is van "levensbelang" voor mij. En als het kan, liefst ook nog met wat debiet aub.
Met mijn Linksys Compact Router kan ik zelfs een eigen draadloos netwerk maken in mijn kamer.

RUST(EN)
Een rustig hotel en een kamer waar (echt) kan gerust worden staat ook hoog in mijn lijstje.

Dit houdt o.a. in : een groot bed (king-size aub), zachte matras, geen lawaai in de gang of van buiten, ramen die open kunnen om te verluchten en een airco (of verwarming) die nauwelijks lawaai maakt.

OMGEVING
Het ideale hotel ligt liefst niet te ver van de luchthaven gelegen (max. 45 minuten rijden) en vlak in het centrum. Winkels en restaurants in de buurt zodat niet telkens een auto gehuurd moet worden. Een goed georganiseerde busdienst van het hotel en/of openbaar vervoer.
Voor een kort verblijf (max 48u) is dit punt iets minder belangrijk. Bij een lang verblijf is het toch belangrijk om wat uit het hotel te kunnen.

COMFORT
Het basis-comfort (TV, airco/verwarming, douche) is tegenwoordig altijd aanwezig, maar deze extraatjes maken het flightcrew-leven toch iets wat gemakkelijker:

 • Bureautafel met (comfortabele) bureaustoel
 • Een 24u/7d roomservice, niet al te duur en met een (gezonde) veelzijdige kaart
 • TV met HBO (of een andere kanaal met veel films, en zonder al te veel reclame)
 • TV met connectie-mogelijkheid om een externe DVD- of mediaspeler (bv. Plextor Portable Media Speler) aan te koppelen. Kwestie van eigen films/DVDs te zien, of muziek te spelen
 • Een ruime kamer met frigo, balkon, terras, salon,...
 • Sportzaal in hotel, zwembad,...

The Pussycat Dolls aan boord

Vandaag hadden we 4 van de 5 miekes van de Amerikaanse meidengroep The Pussycat Dolls aan boord (First Class ATN) tussen L.A. en Parijs.

Helaas was het "Strictly no picture taking or asking for autograph".

UPDATE: Zangeres Nicole Scherzinger had dus een tête-à-tête in Parijs met haar F1 vriendje Lewis Hamilton.