Augustus 2008

Ben eindelijk door de blog-achterstand heen

De voorbije maanden waren zodanig druk dat ik steeds hopeloos achterop liep met bloggen...
Bij deze is dat nu rechtgezet en dit zijn de laatst toegevoegde blog-posts (van juli tot augustus):

Jacques Brel herdacht in België, Frankrijk én in Tahiti!

Jacques Brel AviateurOp 9 oktober 2008 e.k. wordt de 30ste verjaardag van het overlijden van Jacques Brel (1929-1978) herdacht met de opening van het vliegclub "Aéroclub des Marquises" in Frans-Polynesië, een project dat Jacques Brel zelf nooit had kunnen afwerken.

Le 9 octobre 2008 sera célébré le 30ème anniversaire de la disparition de Jacques Brel. Si son génie de poète et de chanteur est internationalement reconnu, il fut aussi et passionnément, cinéaste, navigateur et pilote. Cette passion pour les avions, qui reste encore aujourd’hui méconnue, l’amena jusqu’aux Iles Marquises en Polynésie française, où il passa la fin de sa vie. Là-bas, sur ces îles isolées et paradisiaques du Pacifique, plus que le chanteur, Jacques Brel est « l’homme à l’avion ».

Jacques Romain Georges Brel (Schaarbeek (Brussel), 8 april 1929 - Bobigny (Parijs), 9 oktober 1978) was een Belgische zanger, componist en tekstschrijver die in de vroege jaren zestig uitgroeide tot een internationale vedette. Na zijn afscheid van het podium in 1967 was hij enige tijd actief als filmacteur en -regisseur.

De Brusselaar Brel beschouwde zichzelf als Franstalige Vlaming. Hij zong voornamelijk in het Frans maar nam ook enkele Nederlandse versies van zijn chansons op, meestal door Ernst van Altena vertaald.

In 1973 trok zich terug op de Markiezeneilanden, waar zelf hij o.a. rondvloog met een Beach Bonanza-vliegtuig ("Jojo"). De lokale bevolking heeft nog heel levendige herinneringen aan Brel, zie ook het intro filmpje op www.brel-aviateur.com
Meer over de piloot Brel: brel.pfiquet.be

We gaan zelf proberen om 9 oktober ook ter plaatse te geraken, al zal veel afhangen van mijn planning...

Maar ook in België wordt Brel sinds enkele dagen herdacht dmv een tentoonstelling, georganiseerd door de Internationale Brel-stichting.

Jacques Brel Tentoonstelling

En in Parijs zal, naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van de Franse luchtvaartindustrie (Groupement des Industries Françaises Aéronautiques et Spatiales), een homage gebracht worden aan Jacques Brel (op de Champs-Elysées)!

Du 4 au 12 octobre, pendant le Centenaire de l’Industrie aérospatiale française, le public pourra admirer le deuxième avion de Jacques Brel, le Wassmer Super 4 21, exposé exceptionnellement, pour ce double anniversaire, dans une enclave polynésienne, à proximité du rond-point Marcel Dassault. Posé sur un lit de sable, cet avion fait de bois et de toile, symbolisera l’incroyable énergie du chanteur, toujours en quête de dépassement et de liberté.

P.S. Jacques Brel werd eind 2005 in het Franstalig België nog uitgeroepen tot "le plus grand Belge" (zie posting).

Olympisch zilver voor Tiense Elodie Ouedraogo op de 4x100m

Elodie Ouedraogo heeft samen met Olivia Borlée, Hanna Mariën en Kim Gevaert voor een unieke prestatie gezorgd op de Olympische Spelen in Peking. De Tiense Ouedragogo behaalde samen met haar ploeg de zilveren medaille in de 4x100 meter. Ze finishten net na de Russische ploeg in een nieuw Belgisch record.


(Foto credit: Shaun Botterill/Getty Images - Tekst: Nieuwsblad)

Het was meteen de eerste Belgische medaille op deze Olympische Spelen.

Deze zilveren medaille was trouwens de eerste Belgische Olympische medaille in de atletiek sinds 1976. Het is slechts de 11e Belgische atletiekmedaille in de Olympische geschiedenis. Bovendien behaalde nog nooit eerder een Belgische vrouw een medaille in de atletiek. Een unieke prestatie dus, waar ze in Tienen terecht fier over mogen zijn.

Proficiat Elo!!

Bezoek Tsukiji vismarkt in Tokyo

Gisteren aangekomen in Narita, Tokyo, Japan...


(soms zijn we ook serieus in de cockpit ;-)

... en naar al oude gewoonte was het avondcircuit al lang bekend: Apero in de Flyers Lounge, eten bij Hero's Grill en daarna nog ene drinken bij Vincent in de Jet Lag Club!


(Stephane Hellouin, Nathalie Delaunay, Jan en Stephan Turquem)

Vandaag echter moesten we (enkel de 3 piloten wilden mee) om 04u50 in downtown Tokyo zijn! Via via hadden we nl. een afspraak met ene Kenneth Banwell die ons een rondleiding zou geven op de Tijuki Fish Market!
I.p.v. de nacht ervoor door te brengen in Tokyo, hadden we besloten om in het hotel te blijven in Narita en 's morgensvroeg om 03u30 een taxi te nemen. De taxi-trip zou een uur duren en gedeeld door 3 zou dit ongeveer even duur uitkomen als een kamer te huren in de buurt van de vismarkt.

De Tijuki vismarkt is de grootste vismarkt (groothandel) ter wereld! Een echte 'stad' op zich:

  • Tegen de 60.000 mensen (!) werken hier op en rond de markt (verkopers, verdelers, leveranciers,...)
  • Meer dan 400 verschillende soorten vis worden verhandeld, gaande van kleine sardientjes tot 300kg zware tonijn.
  • 2000 ton vis passeert hier elke dag! Er hangt dan ook nauwelijks een visgeur. Alles is vers en wordt snel verwerkt.

"Organised chaos" (georganiseerde chaos) was het eerste wat Ken ons zei over de vismarkt en eigenlijk konden we hem op dat moment geen ongelijk geven... Tientallen soort brommer/mini-pickups banen zich een weg doorheen het volk, kris-kras door elkaar.Onze rondleiding startte bij de enorme, diepgevroren tonijnen (aan -70°C!) die werden klaargemaakt en genummerd om te verkopen en vervolgens grondig werden nagekeken door verkopers en potentiële kopers/bieders.

Om stipt 05u30 's morgens start dan het bied-proces en amper enkele minuten later is alles (op papier) van eigenaar gewisseld (lees: verkocht).Om 6u staan we al op de eigenlijke vismarkt waar de verschillende honderden standhouders hun net aangekochte vis verwerken en te koop aanbieden (aan grootwarenhuizen, restaurants, hotels, edm.)Een uurtje later zit onze rondleiding er al op...

... en hebben we Sushi (rauwe vis met rijst) als ontbijt! Mmmm...De terugvlucht naar Tahiti, over Osaka Kansai, verliep vlekkeloos maar het blijft een vermoeiende trip.Hier het verslag van Stephan Turquem.

Eerste schooldag

Vorige week 11 augustus was het alweer de eerste schooldag voor Sara (3de leerjaar (CE2) in Saint-Hilaire, Faa'a)! Voor haar verandert er weinig... enkel nieuwe juf (TAEREA Raita) en wat andere leerlingen. Zelfde school.
Er zijn maar liefst 7 klassen in het 3de leerjaar en Sara zit met 26 in haar klas!

Vandaag is het echter de eerste 'echte' schooldag voor Roos. Ze gaat nu naar de eerste kleuterklas (SP) in N.D.A. (Notre Dame des Anges) in Faa'a, waar ook Sara vroeger kleuterschool gelopen heeft.
Vorige week was er al een eerste kennismaking met de nieuwe omgeving en de juf (Madamme Rose, ook 'toevallig'!). Vandaag eerste halve dag. Vanaf volgende week zijn het volledige dagen.
Er zijn 4 eerste kleuterklassen in deze school en Roos zit met 30 in haar klas. Gelukkige heeft Madamme Rose de hulp van een Tati.

Het Franse schoolsysteem heeft heel wat verschillen met het Belgisch/Vlaamse schoolsysteem.

Zo is er maar schoolplicht tot 16 jaar en loopt de lagere school maar over 5 jaar (van 6 tot 11 jaar) ipv 6 bij ons. Van 11 tot 15 doorlopen ze de 4 jaar "Collège" (Sixième, Cinquième, Quatrième et Troisième) waarna ze het Diplôme national du brevet krijgen
Daarna volgt het Lycée (3 jaar (Seconde, Première et Terminale) van 15 tot 18 jaar), waarna ze hun Baccalauréat (of "bac") krijgen.

Ze maken het toch graag zo moeilijk in Frankrijk... ;-)

Familie Van Laere op bezoek

De voorbije 2 weken waren Maarten (CEO Serverscheck), Isabel, Marie en Charlotte op bezoek in Tahiti!

Na hun huwelijksreis naar Tahiti in 2002 (toen we elkaar net gekruisd hadden) was het nu de beurt om eens met de kinderen af te komen.
Ditmaal hebben we ineens ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele werkvergaderingen te houden met de lokale internetprovider Mana en reseller 17S149W.
Kwestie van het aangename aan het nuttige te koppelen... of was het omgekeerd? ;-)

Ontbijt thuis (bijna aan bed):

Intercontinental "Beachcomber" hotel in Tahiti:

Op rondrit door Moorea:

Intercontinental Hotel Moorea:

Iedereen heeft er goed van genoten, da's wel duidelijk.

De terugreis is echter ook niet zo verlopen zoals ze/we gedacht/gehoopt hadden... Bedoeling was dat ze met mij mee tot in New York (PPT-JFK) zouden vliegen en zo naar België (met United), maar de vlucht werd in extremis afgelast wegens technische problemen met een toestel. Verdoeme toch...

Gelukkig kon de crisis-cel van Air Tahiti Nui ervoor zorgen dat ze enkele uren later toch via L.A. rechtstreeks naar Parijs konden vertrekken, en vandaar met de TGV naar België!
Het was al een lange dag (voor Maarten, Isabel en de kinderen)...

... en het zou nog minstens 24 tot 30u duren. Maar ze zijn er uiteindelijk geraakt! ;-)

Ze hebben dus nog te goed: (minstens) een nachtje NY én een vlucht met mij! Hoe gaan we dat combineren?

airtahitinui.com: "This domain is expired"

Goe bezig weer de informatici bij Air Tahiti Nui... hun hoofddomeinnaam werd niet verlengd, waardoor je nu een dummy-volgpagina met reclame te zien krijgt op www.airtahitinui.com!

airtahitinui.com expired
(met dank aan Luc Mathieu om dit op te merken)

De WHOIS is duidelijk:

Domain Name: AIRTAHITINUI.COM
Domain created on 10-Aug-2001
Domain expires on 10-Aug-2008
Last updated on 10-Aug-2008

Nochtans geeft de site van de president hier voldoende aandacht aan onze maatschappij!

InterContinental Bora Bora

Weer een geweldige KAP-foto (Kite Aerial Photography) van Pierre Lesage (InterContinental Bora Bora Resort & Thalasso Spa)!

Roos bij de kapper/kapster

Uitrusten

En wat doet een mens zo al na een lange nachtvlucht als hij vermoeid terug thuis komt...?!

Uitrusten, tiens! ;-)

Stokje doorgeven

Muis in het roze geeft ons een stokje (Brillante Weblog) door... maar verdomd niet gemakkelijk om 7 andere bloggers te selecteren (uit de 400 blogs die ik volg) om deze Award door te geven...

UPDATE: Bruno Peeters heeft er ook enkele interessante, statistische stukjes over geschreven!

Legoland

Op terugweg naar Tahiti hadden we enkele dagen "rust" voorzien in Los Angeles... en een daguitstap naar Legoland California in San Diego!

En dat ze zich geamuseerd hebben... ;-)

Net zoals Sara bijna 5 jaar geleden (zie foto hieronder!) was het voor Roos de eerste keer in Legoland.

Sara december 2003 Roos augustus 2008

Wat ze toch allemaal met Lego kunnen maken...