April 2008

Reisverslag Paaseiland (Rapa Nui)

Al jaren spreken we ervan om eens naar het Paaseiland te gaan... ditmaal is het ons gelukt!

Het Paaseiland (Isla de Pascua in 't Spaans) werd op Paaszondag (vandaar de naam) 1722 'ontdekt' door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen. De lokale bevolking verkiest echter de Polynesische benaming Rapa Nui (Nui voor 'groot') en spreekt ook de Rapa Nui taal die heel erg gelijkt op het Tahitiaans, een andere Polynesische taal.
Er wonen amper 4000 mensen op het eiland dat amper 160km2 groot is.

De mysterieuze beelden (Moai), waarvan er amper 50 jaar geleden maar enkele werden gerestaureerd, blijven natuurlijk dé aantrekkingspool van dit meest afgelegen eiland. De beelden zouden belangrijke leiders uitbeelden wiens geest (spirit, mana) moet waken over de rest van de 'gemeenschap'. De beelden kijken dan ook uit over het dorp waardoor ze meestal weg van de zee kijken.

De Noorse antropoloog Thor Heyerdah leidde in 1955 de eerste (echte) archeologische expeditie op het Paaseiland. Dankzij hem raakte het Paaseiland pas echt bekend.
In 1995 werd het Paaseiland erkend door UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) als werelderfgoed.

ZONDAG

Het Paaseiland bereik je (in ons geval) eenvoudig vanuit Tahiti na amper 5u vliegen met een B767 van LAN Chile (2 keer per week). Het ligt 4000km ten oosten van ons, en net tussen Tahiti en Santiago, de Chileense hoofdstad.

MAANDAG

Dankzij een tijdsverschil van 4u kom je rond 10u 's morgens toe op de luchthaven Mataveri (IPC). De landingsbaan (3,3km) werd mede door de NASA aangelegd en kan gebruikt worden door de Space Shuttle in geval van noodlanding.

We hadden geen hotel geboekt (omdat het telefoonnummer vermeld op de website niet juist bleek), maar hadden wel al een idee waar we moesten zijn. Er bleek nog plaats in Taha Tai.

Na een middagmaal en een bezoekje aan de dienst toerisme, besloten we wat te gaan "hiken" (wandelen volgens Magda).

Paaseiland

Vetrek aan Ahu Akivi (7 beelden, gerestaureerd in 1960)...

Ahu Akivi

Ahu Akivi

...over Ahu Tepeu ('ahu' betekent 'platform', waar de beelden op komen) naar Ahu Tahai (gerestaureerd in 1974 door Dr. William Mulloy)...

Ahu Tahai

Ahu Tahai

...en zo terug naar de 'hoofdstad' (Hanga Roa) en vissershaven.

Hanga Roa

Hanga Roa

's Avonds romantisch gegeten in restaurant Te Moana met een glaasje Pisco Sour, de lokale aperitief/cocktail.

Jan en Kristel

DINSDAG

Vandaag hadden we een begeleide rondleiding voorzien en Tomy (Toki Tour) was onze privé-gids.
In de voormiddag bezochten we Rano Raraku, één van de vele uitgedoofde vulkanen in het centrum van het eiland, waar de meeste beelden uit de rotsen werden gehauwen, afgewerkt en daarna vervoerd (nog zo een mysterie) naar de verschillende platformen.

Rano Raraku

Rano Raraku

Vervolgens ging de uitstap verder langs Tongariki (15 beelden, gerestaureerd in 1990),...

Ahu Tongariki

Ahu Tongariki Ahu Tongariki

Ahu Tongariki

... Akahanga en Anakena (Ahu en enige zandstrand van het eiland).

Ahu Anakena

Anakena Beach

Ahu Anakena

Deze site nog meegeven om u een idee te geven van de grootte van de Moai-beelden.

Voor de (rode) hoeden (pukao) op sommige beelden heeft men 2 verklaringen: een hoed/hoofddeksel of voorstelling van opgebonden/opgestoken lang haar.

's Avonds genoten we nog snel van de zonsondergang achter de Moai van Tahai.

Sunset Ahu Ta<br />
hai

WOENSDAG

In de voormiddag met Tomy nog Ahu Vinapu, de vulkaancrater Rano Kau en Orongo bezocht.
Na het ineenstorten van het eco-systeem (wegens overbevolking, ontbossing, stammentwisten, edm.) eindigde de Moai-periode en probeerden de eilandbewoners zich opnieuw (politiek) te herorganiseren (16-17de eeuw) rond de cultus van de Bird-man. Het ritueel bestond erin dat elk jaar opnieuw één afgevaardigde van de verschillende stammen deelnamen aan een 'wedstrijd' om het eerste ei van een bepaalde zeevogel te pakken te krijgen. De winnaar werd dan één jaar lang hoofd van het Paaseiland.
Na de aankomst van de missionarissen (1860) kwam er een abrupt einde aan deze Bird-man periode.

Orongo

Rano_Kau

's Middags zijn we gaan eten in het restuarant Au Bout Du Monde van de Belgische Delphine Greindl en haar Rapa Nui-man Keva Atan (van de muziekgroep Matatoa).

Nadien snel nog wat cadeautjes kopen, postkaarten versturen en om 19u was het alweer vertrek naar de luchthaven, voor een 5u durende vlucht naar huis...

LAN CHILE

Laatste interessante link nog met heel wat interessante info en links: Easter Island Foundation

Relais Royal Tikehau

Van 't weekend even langs Monique en Jean-Claude geweest in Tikehau (een Tuamotu-eiland ten noord-oosten van Tahiti, op uurtje vliegen) en ter plaatse één nacht blijven slapen in hun "relais" (=tussen pension en hotel): Royal Tikehau.

Hieronder enkele foto's van deze uitstap met Moeke en Vake:

Relais Royal Tikehau 2008

Relais Royal Tikehau 2008

Relais Royal Tikehau 2008

Relais Royal Tikehau 2008

Relais Royal Tikehau 2008

Relais Royal Tikehau 2008

Relais Royal Tikehau 2008

Relais Royal Tikehau 2008

Relais Royal Tikehau 2008

Relais Royal Tikehau 2008

Relais Royal Tikehau 2008

Relais Royal Tikehau 2008

Deze en andere foto's kan je terugvinden op mijn Flickr-account.

Vanavond vertrekken Kristel en ik richting Paaseiland! Eindelijk... want dit staat al lang op ons verlanglijstje.

Museum Toreke dertig jaar

Uit de Tiense blog van het Nieuwsblad:

In juni 2008 zal het precies dertig jaar geleden zijn dat het stedelijke museum van Tienen zijn deuren opende. Vandaag maakt 'het Toreke' deel uit van de erfgoedsite waartoe ook het stadsarchief, het Hagelands Historisch Documentatiecentrum, het Suikermuseum en het MuseumCafé behoren.

Dertig jaar museum Het Toreke
(foto rb)

Op deze foto uit 1978 zijn we duidelijk onze jonge pa (Pierre Ottenbourg), met baard, tijdens zijn eerste jaren op de technische dienst van het stadhuis!

Jacques Wilmart schrijft boek over Ark van Zoé

Jacques Wilmart, de 74 jarige Belgische piloot (en ex-Sabena boordcommandant) die betrokken was in de zaak Ark van Zoé, heeft zijn boek voorgesteld.

Opgepakt in Tsjaad eind oktober 2007 en verdacht van medeplichtigheid aan de ontvoering van minderjarigen. Twee weken later werd hij pas vrijgelaten.

In 'Arche de Zoé, la vérité du pilote', vertelt hij over zijn ervaringen van de afgelopen maanden, zijn passie voor de luchtvaart en zijn humanitair engagement.

“J'étais sur place, j'ai été jeté en prison, j'ai souffert moralement et physiquement… Tout cela me donne le droit de relater ma version des faits et ma vérité, et de clamer haut et fort que derrière les actes des membres de l'Arche de Zoé, je n'ai jamais vu qu'une seule motivation : sauver des enfants d'un pays en guerre pour les mettre temporairement à l'abri, et cela par purs idéalisme et générosité.”

Te koop via Proxis en Amazon.

Moeke en Vake in Tahiti

Na een vermoeiende reis zijn ze dan eindelijk aangekomen in Tahiti. ;-)

Hinano Café aan Venice Beach, CA

Om al wat in de smaak te komen, op weg naar Tahiti, even een tussenstop gemaakt in het Hinano Café aan Venice Beach in Los Angeles.

Hinano Cafe Los Angeles

Hinano is het lokale Tahitiaanse pils-bier en blijkbaar heeft de eigenaar van deze bar destijds toelating gekregen van de browerij om het bier te schenken en deze naam te mogen gebruiken. ;-)

Shopping USA

De schoonouders mee op doorreis van België naar Tahiti, een boodschappenlijstje van Kristel en de extreem lage dollar zorgde voor deze taferelen in mijn kamer in Los Angeles bij het inpakken van de valiezen en bakken...

En wij maar sleuren...

Weer nieuwe regering

Na een zoveelste vertrouwenssteming in het lokale parlement is de regering weer gevallen (NVDR: de 8ste keer al sinds april 2004!). Nu is het terug Gaston Tong Sang die president is.

Ze kennen er hier wat van... Al 4 jaar geen stabiliteit.
En dan klagen dat het slecht gaat met de economie en dat het toerisme achteruit gaat...

Concertverslag Youssou N'Dour

De meningen zijn wat verdeeld, en het zal wel weer aan ons liggen, maar wij vonden het concert van Youssou N'Dour op place To'ata in Papeete (Tahiti) maar "matig".

Amper 2000 à 3000 mensen voor een openluchtconcert in een 'stadion' dat minstens het dubbele aankan. De prijs (goedkoopste ticket was 3500XPF of 30,00EUR) zal er misschien ook wat mee te maken gehad hebben.
Enkele druppels aan het begin van de avond kon de sfeer echter niet drukken.

Youssou N'Dour in Tahiti

De avond begon (typisch) met een voorprogramma van lokale, Tahitiaanse muziek en dans. Daarna volgde het 'eigenlijke' concert. Het is duidelijk dat Youssou niet meer bij de top hoort... Zelfs het mooie en enige bekende nummer van de avond (7 Seconds) werd, door toedoen Youssou himself, naar het einde compleet naar de knoppen geholpen.

Het toppunt van de avond was misschien nog wel het unieke (geïmproviseerde?) samenspel tussen de percussionist/drummer van Youssou N'Dour (El Hadj Faye) en de Tahitiaanse mizikanten van Tamarii Tipaerui, die het voorprogramma verzorgden met lokale dans en muziek.

Youssou N'Dour in Tahiti

Denk dat ze in Tahiti nog niet echt veel concertjes gezien hebben...
Volgende keer beter! Ze zullen Clouseau ne keer moeten laten komen, of Praga Khan ;-)

Knutselen bij CreaTahiti

Hieronder enkele knutselwerkjes van Sara tijdens de voorbije Paasstage bij CreaTahiti.

In volle actie met de juf (Sandrine)!

Sandrine en Sara in volle actie

The Sisters Of Mercy op Suikerrock

Alweer een grote naam voor Suikerrock in Tienen: The Sisters Of Mercy sluiten zaterdag 26 juli 2008 af!
Meer info en tickets via www.suikerrock.be

Moorea en Tahiti vanop 1500m

Zicht op Moorea (en Tahiti op de achtergrond) deze middag vanop 1500m (als we terugkwamen van Tokyo) na het doortrekken van enkele onweders en regenbuien.

Moorea-Tahiti

Intussen is het gestopt met regenen, maar een bui of en toe zorgt wat voor afkoeling.

METAR NTAA 100800Z 08006KT 9999 FEW020 SCT050 26/21 Q1014 NOSIG

TAF NTAA 100330Z 100606 04006KT FEW016CB SCT020 SCT045 BKN300
BECMG 1618 04008KT
TEMPO 0606 02016G26KT 3000 SHRA SCT016CB BKN040=

Moeilijke tijden bij Air Tahiti Nui?

Gaat het opnieuw slecht in de luchtvaart? De zwakke dollar, recessie in de VS, torenhoge brandstofprijzen, moordende concurrentie,... Of is er meer aan de hand?

Deze week alleen al legden 4 (Amerikaanse) luchtvaartmaatschappijen de boeken neer (Aloha Airlines, ATA, Skyway Airlines en Skybus), maar ook dichter bij huis (Air Tahiti Nui) voelt men nattigheid en uiten de piloten hun ongenoegen over een mogelijke verkoop van één vliegtuig en de daaraan verbonden ontslagen.

Eind dit jaar bestaat Air Tahiti Nui 10 jaar. De enige missie van deze luchtvaartmaatschappij was en is toeristen naar Tahiti brengen. Zeg maar de drijvende kracht, de motor te zijn van de verdere lokale ontwikkeling (onafhankelijkheid?) van Frans-Polynesië.
De hoofdaandeelhouder is dan ook de lokale regering.

In 2005 werd er een 5de Airbus A340-300 aangekocht (F-OLOV) met de bedoeling Tahiti te gebruiken als draaischijf (hub) en vluchten aan te bieden tussen Noord-Amerika en Australië/Nieuw-Zeeland, met een kleine transit in Tahiti.
Op zich helemaal geen slecht idee, want indien dit werkte zouden we bv. ook vluchten tussen Azië en Zuid-Amerika kunnen gaan aanbieden. Er werd zelfs intern al nagedacht over nog verdere uitbreiding en de aankoop van extra toestellen.

Alleen... het werkt(e) helaas niet, zo blijkt... Redenen? Brandstofprijzen? Zwakke dollar? Of...
Air Tahiti Nui is intussen een zwaar politiek staatsbedrijf geworden (4 regeringswissels in de laatste 6 jaar) en we weten allemaal wat dit met zich meebrengt (Sabena)... enkel korte termijnvisie, incompetentie op verschillende niveau's, geen of verkeerde (en dure) beslissingen, verlieslatend,...

Jettisoning A340

En dus is het plan van de directie nu: New York afschaffen, Sydney via Auckland (NZ) te bedienen en dus waarschijnlijk (ooit) een vermindering van de vloot van 5 naar 4 toestellen. Officieel wordt wel volgehouden dat er op dit ogenblik geen sprake is van een vliegtuig te verkopen, maar in het slechtste geval vallen er op middenlange termijn 15 piloten uit de boot.

Het worden m.a.w. nog interessante maanden... Voor ATN maar zeker ook voor ons persoonlijk.

Concert van Youssou N'dour in Tahiti

De Senegalese zanger, vriend van Peter Gabriel en vooral bekend van het nummer "7 Seconds" (duet met Neneh Cherry), Youssou N'dour, komt op 11 april langs in Tahiti na een tournee door Frankrijk.

Youssou N'dour in Tahiti

Voor het eerst sinds we hier wonen gaan we eens naar een concert gaan op Place To'ata.
Benieuwd wat het wordt...