Augustus 2007

BlogDay 2007

Vandaag BlogDay 2007 en dus word ik verwacht vijf leuke, interessante, nieuwe blogs voor te stellen.

Maar... Hoe, waar en bij wie beginnen?!
De belangrijkste blogs van expats en vrienden vind je steeds in de rechterkolom, dus die ga ik niet nog eens herhalen. De 200 blogs die ik volg via RSS (NewsGator in Outlook 2003) zou je als volgt kunnen opdelen:

 • vrienden, collega's en expats
 • nieuws (luchtvaart, lokaal, internationaal,...)
 • IT, informatica, (web)programmeren, internet, Web2.0,...
 • humor, zever en onnozeliteiten,...
 • koopjes, opvolgen van veilingen, gadgets, edm.

En dus was het zoeken naar één interessante blog per categorie... Moeilijk...

 • Flickr photo(blog) met RSS-stream van ex-Sabena collega Laurent Malbecq
 • Luchtzak.be: Niet direct een blog, maar wel heel wat RSS-feeds op hun interessant forum en luchtvaartnieuws.
 • Marc Slijper verorbert het internet: "Vooral weblogs en podcasts behoren tot mijn aandachtsgebieden, maar ik ben ook geïnteresseerd in online toepassingen, onderwijs, marketing en techniek. Op MarcNext blog ik over een breed scala aan onderwerpen, van RSS tot Blogosphere en van tools tot podcasts."
 • Asfaltkonijn: trendwatching met een knipoog ;-)
 • Gizmodo, de gadget weblog

Natascha en Pepijn vermelden onze blog n.a.v. de Blog Day, waarvoor dank!

Vertrek collega van ATN naar Air France

départ de Remy Bruno (RBR)

Air Moorea (update)

De Cockpit Voice Recorder (CVR) is teruggevonden op een diepte van meer dan 600m en zou "in goede staat" zijn. De 'zwarte doos' werd onmiddellijk via Air Tahiti Nui opgestuurd (in een waterdichte koffer met zeewater) naar het Franse bureau voor luchtvaartongevallen BEA (Bureau d'Enquêtes et d'Analyses).
Hopelijk komt er snel duidelijkheid over de omstandigheden van dit ongeval.

Intussen is de zoveelste (lokale) regering weer gevallen na een vertrouwensstemming. Ik ben de tel kwijtgeraakt... ;-(

13th South Pacific Games

Sinds 1963 worden er in de Stille-Zuidzee, net zoals de Olympische spelen, om de 4 jaar "spelen" gehouden. Zie homepage van deze 13de spelen.

Atleten uit 9 onafhankelijke landen (Fidji, Îles Salomon, Kiribati, Nauru, Papouasie-Nouvelle-Guinée, Samoa, Tonga, Tuvalu en Vanuatu) en 13 eilandengroepen die deel uitmaken van andere landen (o.a. Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië, Wallis-et-Futuna, Micronesië, Cook eilanden, Marshall eilanden, Guam, etc.), nemen deel aan 5 verplichte sportdisciplines (atletiek, basketbal, voetbal, zwemmen en tennis) en 10 optionele disciplines (niet noodzakelijk Olympische sporten!) die mogen gekozen worden door het organiserend land.

De 13de spelen van 2007 (25/08 tot 8/09) zijn gestart en gaan door in Samoa (hoofdstad Apia).
Op het programma staan o.a. Taekwondo, Vaa'a (koers met pirogues (soort van kajakken)), Rugby met 7, Netbal, Bodybuilding, Cricket, (lawn) Bowls, Squash, edm.

Frans-Polynesië stuurde een delegatie van 300 atleten en hoopt om 2de te eindigen in het algemene klassement.
Tijdens de vorige spelen in 2004 eindigde De Tahitiaanse delegatie 3de met 123 medailles.

Air Moorea crash (update)

Ik kom zonet te horen dat Michel Santurenne, de piloot van het gecrashte Air Moorea toestel sinds enkele maanden ons vorig appartement huurde in Residentie Eden Roc. De wereld is klein...
May he Rest In Peace.

Intussen is het schip "Ile de Ré" aangekomen in Polynesiche wateren. Uitgerust met een speciale duikrobot zal men proberen om de voice-recorder (CVR), op een diepte van 430m, van het Air Moorea-toestel te lokaliseren en boven te halen.
Hopelijk komt er dan meer duidelijkheid over de oorzaak van dit spijtige ongeluk.

Internet via de kabel in 2009?

De president, Gaston Tong Sang, op bezoek in Frankrijk dezer dagen voor uiteenlopende besprekingen over de politiek toekomst van Frans-Polynesië, benadrukte nog maar eens de belangrijkheid van het wereldwijde optische glasvezel netwerk, waardoor Tahiti (eindelijk) via de kabel zou kunnen verbonden worden met de rest van de wereld op gebied van communicatie.

In Tahiti is alles wat communicatie betreft in handen van het staatsbedrijf OPT ("Office des postes et Télécommunications") en haar filiaal Mana ("Multimedia Advanced Network Application") voor wat het internet betreft.
Tot op heden loopt alle spraak- en data-verkeer nog via sateliet-verbindingen, en die zijn natuurlijk (relatief) traag en duur.
Om u een idee te geven:

 • het goedkoopste ADSL-abonnement ([email protected]) kost hier 92,00EUR setupkost + 42,00EUR/maand voor een 128Kbps download- en 64Kbps upload-snelheid en 2GB volume/maand.
 • Bij Belgacom heb je voor dezelfde prijs een ADSL Go met 4Mbps download, 256Kbps upload en 12GB volume/maand. M.a.w. zo'n 4 keer meer!

De besprekingen met Alcatel-Lucent zitten echter in een vergevorderd stadium en het netwerk zou midden 2009 operationeel al zijn (kostprijs ongeveer 77 miljoen EUR). Laat maar komen die high-speed internet!

Hieronder een zicht op het complexe glasvezel netwerk dat nu al op de bodem van de oceanen zit:

Alcatel Optical Fiber systems

Indrukkend, nee!? En dat zijn enkel de lijnen van Alcatel-Lucent!

Zoals je ook kan zien: de enige lijn die ook maar in de buurt van Tahiti passeert is die tussen Nieuw-Zeeland en Hawaï.

Salarissen volgens Vacature

Het salaris van... een Belgische piloot en andere beroepen of mensen (volgens Vacature)

Tiare Tahiti Opleidingsprogramma

Indien er geïnteresseerde reisbureau's zouden zijn om vanuit België reizen voor te bereiden en te plannen naar Frans-Polynesië, neem dan gerust eens een kijkje op het officiële Tiare Tahiti Opleidingsprogramma van Tahiti Tourisme... in het Nederlands zelfs!

Wie een erkend Tiare Agent wil worden, moet er eerst voor zorgen dat hij de nodige kennis opdoet over deze exotische eilandengroep. Dit on line opleidingsprogramma is zo ontworpen dat u op het einde van de training een grondige kennis heeft van de vele eilanden die samen Frans-Polynesië vormen.

Elke les wordt voorafgegaan door een korte inleiding. Verder vindt u bij elke les verschillende downloads, nuttige links en fotogalerijen waarmee u uw kennis over Frans-Polynesië nog verder kunt uitbreiden.

Tiare Tahiti Opleidingsprogramma

Aan enkele vertalingen van o.a. de menu-items is het helaas duidelijk te zien dat het nogal letterlijk van het Frans of Engels komt ("ontkoppeling" voor "uitloggen", "Huis" voor "Home" en "Vlaamse plaats" voor "Site in het Nederlands").
Maar bon, ik ben al blij dat er wat inspanningen gedaan worden om (meer) Vlamingen/Nederlanders en Belgen naar Tahiti te lokken...

Voorlopig zijn er toch al 6 erkende Tiare Tahiti-agenten in Wallonië, 9 in het Brusselse maar (helaas) nog niemand in Vlaanderen... Wie wordt de eerste??

Misschien wordt het lezen van deze blog binnenkort ook nog "verplichte lectuur" voor alle Vlaamse agenten!? ;-)

Roos aan de telefoon met België

Nieuw schooljaar voor Sara

Sinds twee weken is hier het nieuwe schooljaar al begonnen (download schoolkalender 2007-2008).
Met een weekje vertraging (overvolle vluchten vanuit Parijs) is ook Sara begonnen aan het tweede leerjaar (CE1 noemt dit in 't Frans systeem) in dezelfde school (Saint-Hilaire, Faa'a (zie Google Maps)) en zit ze in de 5de klas (er zijn 6 klassen van het 2de leerjaar!) bij juffrouw Nathalie.

Ook naar naschoolse aktiviteiten begint de agenda al aardig vol te raken:

 • Maandag na 't school (16-17u): zwemmen
 • Woensdagnamiddag (15-16u): dansen
 • Vrijdagnamiddag (16-17u): karate

Moorea sunset

Moorea sunset

Blog Day 2007

Blog Day 2007 Op 31 augustus 2007 is het opnieuw de wereldwijde "blog-dag"!
Bedoeling is dat elke blogger die dag een bericht schrijft waarin hij/zij 5 nieuwe, interessante blogs toevoegt en bespreekt!
Op die manier kunnen lezers die dag heel wat nieuwe blogs en mensen ondekken.

Complete chaos in LAX door computer problemen

Wat een "door-de-weekse" nachtvlucht (LAX-PPT) had moeten worden (TN111), draaide uit op complete chaos op de luchthaven van Los Angeles (LAX) en uuuuren vertraging!
I.p.v. om 23u30 op te stijgen, waren we pas om 4u 's morgens in de lucht...

De problemen begonnen rond 14u toen het computersysteem van de immigratie uitviel. Passagiers konden niet of moeilijk gescreend worden door het systeem, waardoor een trager backup-systeem werd opgestart. Intussen bleven er maar aangekomen passagiers toestromen, zodat op zeker ogenblik het ganse luchthavengebouw verzadigd was...
Een paar duizend passagiers brachten uren door in het luchthavengebouw, aan de gate of aan boord van tientallen vliegtuigen, want er kon/mocht niet (onmiddellijk) uitgestapt worden.

Ter info: Onze Air Tahiti Nui-vlucht van Parijs (TN021) had al 2 uur vertraging bij vertrek uit CDG en de passagiers hebben, na een vlucht van 12u, nog eens 5u aan boord moeten wachten alvorens uit te kunnen stappen! De meesten waren echter in transit en vlogen nog eens verder door naar Tahiti (nog eens 8u)... SLIK.

Operationele gevolgen voor een luchtvaart-maatschappij in geval van vertragingen:

 • Grondpersoneel moet langer blijven werken en/of bijkomend personeel moet worden opgeroepen.
 • Passagiers missen connectie-vluchten en moeten een andere oplossing vinden of aangeboden krijgen. Sommigen worden op hotel gezet op kosten van de luchtvaartmaatschappij.
 • Vertraging met uitstappen, wil ook zeggen vertraging met schoonmaak van het vliegtuig, aanvullen van catering, tanken van brandstof, edm.
 • M.a.w. de volgende vlucht (meestal amper 1,5 tot 2u later) loopt waarschijnlijk minstens evenveel vertraging op bij het vertrek.
 • En dus, moet de uitgaande bemanning op tijd verwittigd worden, dat het niet veel zin heeft om nu al naar de luchthaven te komen, want het toestel is nog lang niet klaar.
 • In geval van algemene problemen, raakt de luchthaven zelf compleet verzadigd (met zelfs vliegtuigen die geparkeerd staan op taxiways) en dienen toestellen uit te wijken naar andere luchthavens.
 • De infrastructuur van een luchthaven begint barsten te vertonen (niet voldoende personeel en opvang, gebrek aan informatie en goede, betrouwbare communicatie, onvoldoende plaats en parking, alle hotels uit de buurt zitten vol, te weinig bussen voor de aan en afvoer van passagiers, niemand weet van iets of is verantwoordelijk, edm.)
 • De opgelopen vertraging is trouwens heel moeilijk in te halen (zeker in het hoogseizoen) want de toestellen zijn geprogrammeerd om 19u op 24u te vliegen, en zo weinig mogelijk tijd op de grond door te brengen...

Enfin, ik hoef er geen tekening bij te maken... Chaos alom ;-(

Ik was (pas) blij als we uiteindelijk toch in de lucht waren mét passagiers (én Kristel, Sara en Roos die zo lang moeten wachten hebben)!

Byebye LAX... op naar Tahiti.

De uitvinder van Lego begon 75 jaar geleden

Het verhaal van Lego begint op 10 augustus 1932, in de studio van Ole Kirk Christiansen in het Deense Billund, waar tot op vandaag de hoofdzetel van de Lego Group gevestigd is.

Hij maakt er houten speelgoed. In 1934 komt Christiansen met de merknaam "Lego" op de proppen, afgeleid van de Deense woorden "leg godt", wat "speel goed" betekent. In 1949, na de Tweede Wereldoorlog start het bedrijf met de productie van de intussen legendarische plastic blokjes.

Onder impuls van zijn zoon Godtfred Christiansen, die in 1955 het eerste LEGO thema "Town Plan" lanceerde, verbeterden het ontwerp van de blokken in een stabieler en stabelbaar systeem (zie patent rechts).

Lego vierde in 2005 dan ook zijn eigenlijke 50ste verjaardag (zie ook mijn blog) maar de studio van Christiansen begon 75 jaar geleden!

Air Moorea stort neer tussen Moorea en Tahiti

Pas gebeurd:

Later mee...

UPDATE 1

F-OIQI

Met familie

Sara, Wim, Annicke en Rita op restaurant

Griet en Sara op Tienen Kermis

Pierre, Roos en Sara in de tuin

Magda, Pierre, Kristel, Roos, Griet en Sara op Tienen Kermis

Jacques, Kristel, Roos, Griet en Sara in de tuin

Rita en Sara in de zoo

Roos, Jacques en Sara

Annick, Roos, Wim en Sara in de zetel

Roos, Magda en Sara

Bij vriend(inn)en

Christinne en Kristel

Kristel en Karin

Kristel, Els, Linda en Karen

Bij de familie Stuyck

Sara kan fietsen

Het heeft wat geduurd voor ze er zin voor had, maar na enkele dagen oefenen tijdens deze vakantie is ze eindelijk vertrokken!

Sara met Hans

Oefening baart kunst.

En ze doet het (dol)graag nu!