April 2007

A380 evacuatie oefening

Het maximum aantal passagiers dat een commercieel vliegtuig mag vervoeren, wordt bepaald door de Europese en Amerikaanse luchtvaartauthoriteiten aan de hand van een eenvoudige 'test': Evacueer zoveel als mogelijk passagiers in 90 seconden (1,5 minuut) via enkel de helft van de beschikbare nooduitgangen!

Op de nieuwste Airbus A380 hebben ze dit ook gedaan en 873 personen geëvacueerd in amper 78 seconden! Spectaculair...

100 jaar Scouts

Dit weekend waren er bijna 100.000 scouts bijeen in het Koning Boudewijnstadion n.a.v. de 100ste verjaardag van scouting in België.

Het begon allemaal bij Baden-Powell in augustus 1907... Vandaag zijn er 38 miljoen leden, jongens en meisjes, in 166 verschillende landen. De basispijlers zijn nog steeds: zelfwerkzaamheid, engagement, medebeheer, ploegwerk en dienst.

Mijn scoutsperiode was in de jaren '80 bij de scouts van Kriko-Bea (VVKSM, het Vlaams Verbond van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen) in 't PCke in Tienen...
De leukste jaren waren bij de welpen!

Eens scout, altijd scout!

Roos 's avonds en 's morgens

Met de voetjes omhoog... Niet veel verschil dus ;-)

Kiva leningen

Via de blog-wereld kwam ik onlangs in contact met kiva.org. Een non-profit initiatief waarmee particulieren (en/of ondernemingen) kleine en minder goed bedeelde ondernemers kunnen steunen via een microkrediet. Het gaat dus wel degelijk over lenen (en niet geven) en veelal over relatief kleine bedragen. Vanaf 25,00USD kan je al een project ondersteunen!

De mensen die zich op kiva.org presenteren zijn lokale ondernemers die een winkeltje willen beginnen, of een handel in bv. kleding. Ze willen hun hand niet ophouden en achterover leunen, maar door ondernemerschap de kost verdienen voor henzelf, hun familie en soms zelfs een heel dorp. Om dat te kunnen waarmaken hebben ze vaak niet meer nodig dan een paar honderd dollar (als investering).
Kiva 'garandeert' ook dat de lokale ondernemer terugbetaalt, waarna je het geld aan een andere opstartende onderneming uit de derde wereld kan lenen.

Mooi initiatief dus! Wij hebben beslist om het project van Mazita Scola uit Congo te steunen.
Wie doet mee?!

Eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vanuit Tahiti

Vandaag wordt er gestemd in Tahiti voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Eén dag eerder dan in Frankrijk, en dat heeft alles te maken met het tijdsverschil. Zondag stemmen in Tahiti (het is dan al zondagavond in Europa!), zou betekenen dat men de (deel)resultaten van Frankrijk al kent, en dat kan natuurlijk niet.

Er staat hier redelijk wat op het spel. Een kleine 168000 kiezers staan hier ingeschreven (stemmen is niet verplicht, maar je moet wel 'ingeschreven' zijn om te mogen stemmen) om te gaan stemmen.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste presidentskandidaten en hun vizie op de toekomst van Frans-Polynesië. En nog snel even bijvertellen dat Tahiti sinds 2004 (Loi Organique du Pays) een eigen statuut heeft als PTOM (Pays et territoires d'outre-mer) met uitgebreide eigen bevoegdheden en een eigen parlement, regering én een president.

Nicolas Sarkozy (UMP, Union pour un Mouvement Populaire) wordt gesteund door o.a. de huidige president Gaston Tong Sang en zijn rechtse partij Tahoeraa Huiraatira (met als voorzitter, Frans senator en ex-president van Tahiti Gaston Flosse), die voor verregaande autonomie zijn.
Sarkozy is tegenstander van een vroegtijdige ontbinding van het Tahitiaanse parlement en nieuwe verkiezingen. Wat het statuut betreft is hij tegen verdere aanpassingen, op de overheveling van ev. enkele extra bevoegdheden na. Hij is tegen een referendum over de onafhankelijkheid en blijft voorstander van de transfer en het transparant gebruik van Franse publieke gelden ter compensatie voor de atoomproeven. Wat de introductie van de Euro betreft, blijft hij wat op de vlakte, maar vreest dat het niet gemakkelijk zal zijn om deze in te voeren.

Ségolène Royal (Parti Socialiste) wordt gesteund door o.a. de vorige president Oscar Temaru en zijn linkse partij (Tavini), die voor onafhankelijkheid zijn.
Royal wil zo snel als mogelijk de ontbinding van het parlement om opnieuw het woord te laten aan de bevolking. Zij ziet een verdere evolutie van het statuut mogelijk, stelt een tienjaren-plan voor, dat uiteindelijk tot volledig zelfbestuur zou kunnen leiden (na referendum). Royal blijft voorstander van van de transfer van fondsen ter compensatie voor de atoomproeven, alsook van de Euro in Tahiti.

François Bayrou (UDF, Union pour la Démocratie Française) wordt gesteund door enkele lokale centrum-kopstukken Nicole Bouteau en Philip Schyle (partijen Fetia Api en No Oe e te Nunaa) Bayrou is voorstander van een vroegtijdige ontbinding van het parlement, indien de huidige krachtverhoudingen onvoldoende stabiliteit bieden. Een herziening van het statuut ziet hij ook zitten, maar geen referendum, door in samenspraak met de Franse staat een verdere evolutie uit te werken. Hij is voorstander van de Euro in de ganse (Franstalige) regio van de Stille-Zuidzee trouwens.

De andere kandidaten (Jean-Marie Le Pen, Olivier Besancenot, José Bové, Arlette Laguiller,...) spelen een veel bescheidenere rol in deze campagne, en maken nauwelijks kans om ook maar de 2de ronde (6 mei) te halen.

Afwachten wat het wordt dit weekend... Het zal erom spannen wie het in de 2de ronde tegen elkaar opneemt!

Kristel in NY

De eerste foto's van Kristel in NY (voor het concert van Norah Jones en op Times Square) sijpelen de redactie binnen (via paparazzi's).

Meer foto's de komende dagen wel, als de dames terug zijn...

Roos en Hugo

Roos die 'speelt' met baby Hugo Turquem ;-)

Sperperiode voor de Franse presidentsverkiezingen

Vanaf vandaag geen nieuws meer op TV tot na de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen (zondag)! De kanalen van CNN en LCI werden droogweg van de satelietverbinding gehaald (TNS) met als boodschap:

Pour respecter la réglementation en vigeur, la chaine est suspendue en raison des élections présidentielles. Sa diffusion reprendra normalement ce dimanche 22 avril 2007.
Merci de votre compréhension et de votre fidélité.

Blijkbaar is dit overal zo op Frans grondgebied en wil men de mensen niet meer beïnvloeden. De vraag is natuurlijk of dit anno 2007 nog wel veel zin heeft? Via internet (websites, blogs, email,...) kan men zonder enig probleem nog de nodige propaganda versturen of aan de nodige info geraken...

2006 was het veiligste jaar ooit in de luchtvaart

Volgens IATA (International Air Transport Association) was 2006 het veiligste jaar ooit in de (burger)luchtvaart!
Lees Making a Safe Industry Even Safer - IATA Releases 2006 Safety Report

Vrijgezel

Vermits Kristel even naar New York (3 dagen) is met een vriendin voor een concert van Norah Jones in Madisson Square Garden, blijf ik hier "achter" in Tahiti met de kinderen... Ik voel me bijna zoals Benny Neyman. ;-)

Ambiance!

Suzanne Vega en Lauryn Hill op Suikerrock

Na eerder enkele namen al bekend te maken, kondigt Suikerrock vandaag haar bijna complete programma aan! Lauryn Hill (Fugees) en Suzanne Vega zijn de topacts op vrijdag 27 en zondag 29 juli e.k. in Tienen. De hoofdact van zaterdag is voorlopig nog een 'verrassing'.

Minder een verrassing is dat ik er misschien niet zal bij zijn dit jaar... ;-(
Air Tahiti Nui zit met een (chronisch) te kort aan boordcommandanten, waardoor al onze vakantiedagen deze zomer werden geannuleerd. Om het moraal van de troepen te kelderen kan dit anders wel tellen...
Enfin, ik probeer alsnog een oplossing te vinden, al zal het misschien een blits-bezoekje worden. Keep you posted...

Internetbetalingen via Western Union riskant

Artikel uit de Gazet van Antwerpen van vandaag over betalingen via Western Union:

...consumenten waarschuwt om geen aankoop op internet te doen via de dienst Western Union, gezien het verhoogd risico op fraude.

Een betaling doen via Western Union is als vloeistof in een briefomslag steken en die met De Post versturen", benadrukt Simon Pierre de la Seiglière, directeur Benelux van Western Union.

Als ze zelf al zeggen dat het zo lek is...

Low Expectations Team

Het "low expectations"-team was op deze Paasdag nog eens samen in ons nieuw appartement (voor een mini-housewarming).

Na een aperitief, bier, glazen wijn en fondue, was het tijd om wat champagne te kraken. Didier, één van de Low Expectations Team-leden, verlaat namelijk Air Tahiti Nui binnenkort en gaat vliegen bij Jetairfly (TUI Airlines) vanuit Brussel!

Op de foto's: Didier 'Parata' Leurquin, Olivier 'Olly' Van Schooten, Nathalie, Mammie, Kristel en ikzelf (Jan 'Tamtam' Ottenbourg).

Roos en haar klimrek

Het Paas-, Kerst- en Nieuwjaarscadeau van Roos is eindelijk aangekomen (helemaal uit L.A. meegesleurd)!
Zie de foto's van haar Step2 Kangaroo Climber hieronder...

Voorlopig staat alles nog op het terras boven, maar de bedoeling is dat dit op termijn beneden in de tuin kan staan.Dank u grootouders, peter en meter voor de financiële bijdrage(n)!

(On)bewoond eiland?

Prachtige foto van een motu/eilandje op het koraalrif van het atol Tikehau, naast Rangiroa, onderdeel van de Tuamotu-eilanden.

(foto genomen door een Franse militaire partouille op Falcon 200 "Le Gardian")

Paaseierenraap

Vandaag was het paas-eieren-raap voor de kinderen.

Een weekje te vroeg dat wel, maar dat heeft met de planning te maken van de 4 aanwezige piloten. En neen, het is ook geen 1 april-grap... ;-)

Om de chocolade niet te laten smelten, hadden we 's ochtends afgesproken voor 't ontbijt...