December 2006

Stokje

Dit stokje ("Vijf dingen die u nog niet wist over mij") werd gelanceerd door Luc Van Braekel, en is dan via Koen Fillet, coach Paul Van Den Bosch en Geert Vanvaerenbergh bij mij toegekomen... Niet echt een cadeau, want ik heb lang moeten zoeken... net op de valreep haal ik nog 2006.

Vijf dingen dus die u nog niet over mij wist, en die u wellicht geen zier interesseren (maar we doen een poging):
- Als ik (over)vermoeid ben en dadelijk in slaap val, heb ik de neiging om te snurken of om in mijn slaap te praten. Ik heb er niet zoveel last van. Kristel daarentegen...
- In een (nog niet zo heel) ver verleden deed ik meer aan sport. Jaja, echt waar ;-) Meer zelfs, ik ben zelfs 2 keer Brabant kampioen op de 400m (als junior) geweest en mocht deelnemen aan heel wat 'internationale' atletiek-meetings. Mijn specialiteit was de sprint (100 & 200m) en de halve fond (400m). Een aantal van mijn Club-records (RCT Tienen) zijn nog steeds niet verbroken (indoor)!
- Ook aan mijn Kriko-Bea-scoutsjaren hou ik zeer goede herinneringen over, vooral dan de welpen-periode. Toenmalig akela Mark Verbiest en zijn ploeg zorgden altijd voor leuke kamp-thema's en griezelige nachtspelen. Dat mijn kinderen ook maar naar de scouts gaan.
- Ben eigenlijk vroeger altijd een "huismus" geweest. Ik speelde liever in mijn ééntje met mijn Legoblokken in de kelder, dan met de buurjongens op een zonnige namiddag buiten te gaan spelen. Ben ik nu nog zo?
- Eigenlijk ben ik 50 jaar te vroeg geboren. Onze kinderen gaan het waarschijnlijk nog meemaken, maar ik zal er te oud voor zijn: reizen naar de maan. Ooit eens een wandeling in de ruimte te kunnen doen, is nog zo'n natte droom van mij...

Als expat, ga ik dan ook het stokje doorgeven aan 5 bloggers (Belgen en Nederlanders) in het buitenland... toevallig allemaal vrouwen trouwens.

Hier gaan we:
- Ann Ongena (Los Angeles, VS)
- Ilse Ottenbourgh (Lugano, Zwitserland)
- Sally Kemper (Curitiba, Brazilië)
- Ilse Vlaminck (Los Angeles, VS)
- Claudia Schiepers (Londen, VK)

Veel plezier dames...

LEGO bouwdozen sinds 1958

Wow... en da voor mijn Kerst... een website met alle handleidingen van LEGO-bouwdozen sinds van 1958 (zie ook www.worldbricks.com)!

Waar een mens zich toch mee bezighoudt om dat allemaal in te scannen! Maar handig is het wel... nu heb ik geen excuus meer om al die LEGO-blokken in Vissenaken samen met Sara uit te sorteren.

Wie trouwens een (virtueel) bezoekje wil brengen aan de LEGO-fabriek om te zien hoe de LEGO-blokjes gemaakt worden kan hier terecht...

(Met dank aan Appelogen voor de link)

UPDATE: Link aangepast en bijkomende site toegevoegd.

Vrije Basisschool Kumtich

We zijn nog maar net goed en wel aangekomen in België of Sara was al naar haar vroegere school (Vrije Basisschool) in Kumtich.

Goed ingepakt voor de kou, hebben ze zich toch goed geamuseerd. Gisteren o.a. gaan zwemmen met de klas en vandaag, laatste schooldag, was het "kerstfeest"...


klasfoto 1ste leerjaar Vrije Basisschool Kumtich

Met dank aan juf An en directrice Hilde om haar weer enkele dagen te laten genieten. Van de aandacht, van haar vroegere school, haar vrien(innet)(d)jes

Einde eerste trimester

Het eerste trimester zit er op, vanaf vandaag begint de 3 weken durende schoolvakantie (tot 8 januari 2007).

Klasfoto 2006-2007 St-Hilaire CP3

Op het gezamelijke (individueel mogelijk op afspraak) oudercontact wist de juf (Véronique) te vertellen dat er sinds dit jaar op het rapport van de kinderen geen punten meer meer komen, alleen nog algemene beoordelingen (A (Acquis), ECA (En Cours d'Acquisition) of NA (Non Acquis)).
't Is dus moeilijk om Sara te situeren binnen de rest van de klas, maar als we de juffrouw en haar tussentijds rapport mogen geloven gaat alles goed, doet ze haar best maar moet ze volhouden ("Travail satisfaisant dans l'ensemble. Il faut continuer.")

Eigenlijk is het ongelooflijk wat die kinderen op amper 4 maanden presteren: van niks naar lezen, schrijven en rekenen! En voor Sara dan ook nog eens in 't Frans...

Ze heeft zelfs (in de klas) een brief gestuurd naar de kerstman:

Cher papa Noël,

Je m'appelle Sara, je suis dans la classe de CP3.
Je travaille bien et je suis sage en classe.
S'il te plaît papa Noël, je voudrais un petit oiseau et un papillon.

Merci papa Noël.
Au revoir,

Sara

Kerstman in Tahiti

Van 't weekend kwam de Kerstman langs... Tenminste voor de "uitgenodigde" kinderen en hun ouders.

Zaterdag werd het (jaarlijks) kinderfeestje georganiseerd door de ondernemingsraad (CE - comité d'entreprise) van Air Tahiti Nui en zondag was het de beurt aan de ondernemingsraad van Air France, waarop we uitgenodigd waren door een buurvrouw (Jacky), die stewardess is bij Air France.
Naar het eerste zijn we niet geweest (wegens té warm die dag, en slecht georganiseerd (hoorden we achteraf zeggen)). Het kerstfeestje van zondag (in hotel de Beachcomber) daarentegen bleek een schot in de Roos (!) te zijn geweest voor de kinderen, die hun kostelijk geamuseerd hebben.


Het eten was goed verzorgd, er was voor heel wat animatie gezorgd en alle kinderen kregen een pakje van de kerstman, die voor de gelegenheid per kajak (pirogue) langskwam! ;-)Sara had al snel door dat het natuurlijk niet om dé echte kerstman ging, maar om één van zijn hulpjes ;-)

Hiking in Auckland

Gisteren op excursie geweest in Auckland, NZ met Sylvia Bechza (PNC), Patrick Pfeifer, zijn moeder en stiefvader (Jim "Goldsteen"). Deze laatsten wonen in Spanje en zijn hier enkele weken op verlof.

We zijn gaan "hiken" (wandelen) in het Waitakere park (Auckland City Walk) ten westen van Auckland.

's Middags zijn we gaan eten in BeesOnline, waar men bijen kweekt en allerlei honing produkten maakt en verkoopt.

Tot slot zijn we nog even langs het 60km zwarte strand van Muriwai geweest.

Moest het iets beter weer zijn, is dit wel dé spot om een namiddagje te relaxen (BBQ, beachvolley) op amper 1 uurtje rijden van Auckland. Next time...

Blogger Beta

Sinds enkele dagen ben ik overgestapt naar de BETA versie van Blogger.com voor het beheer van deze blog (en andere (4musketiers, Prosite)).

Op zich verandert er niets voor de bezoeker, alleen zie je nu onderaan de nieuwe postings de zogenaamde "labels" of "tags". Per posting dienen wij die manueel toe te voegen en Blogger maakt van al deze labels aparte HTML-pagina's.

Voordeel is dat als je nu alle postings wenst te zien over één bepaald onderwerp dat je dan maar gewoon op de gewenste label hoeft te klikken (bv. Sara)of naar de URL te gaan bv. /blog/labels/Roos.html

Vermits we nog maar pas begonnen zijn met deze labels, is het voordeel voorlopig nog wat beperkt maar dat zal er wel snel op verbeteren!

Bijna vakantie...

Nog een dikke week en we vertrekken, nog 2,5 dagen school en het eerste trimester zit er ook weer op.
Roos laat het allemaal niet aan haar hart komen en Sara heeft deze namiddag met Zoë kunnen spelen.

Quai des îles

Vandaag eens nen tête-à-tête gedaan (was lang geleden) in een creools restaurant "Quai des îles" in de (jacht)haven van Taina.

Faits Divers

 • 't Is bijna "faits d'hiver"... alhoewel het aan deze kant van de aardbol zomer is natuurlijk... M.a.w. heet, vochtig, laf, onweerachtig,...
 • Sara heeft haar 2de zwemdiploma ("Têtard" (kikkervisje)) op zak van de Taina zwemschool en kan nu 25m 'zwemmen' (=Départ au bord du bassin, entrée dans l'eau par la tête, glisser où réaliser une coulée sur le ventre et parcourir 25m en utilisant les jambes (12,5m battements ventral, demi-vrille, 12,5m battements dorsal). Ramener en surface un objet immergé au fond du bassin de façon à ce que la profondeur d'eau soit légèrement supérieure à la taille du candidat).
 • Gisteren is natuurlijk ook de Sint langsgeweest, nadat zowel Sara als Roos hun schoenen gezet hadden. Alhoewel men Sinterklaas en Zwart Piet niet kent in Tahiti (alleen de Père Noël) zijn ze toch even langsgeweest en hebben ze wat snoepgoed en cadeautjes gebracht.

  Hieronder een filmpje van Roos die braaf alleen speelt met haar speelgoed en pas-gekregen Lego-blokken.

 • De rest van de cadeau's (dank u wel oma, opa, moeke en vake trouwens) liggen nog in België op hen te wachten, en dat zal voor binnen een 10-tal dagen zijn, als we voor de feesten afkomen.

Prosite blogt nu ook

Lap. Alsof we niks anders of beters te doen hebben... Weer een blog erbij om te onderhouden...
De nieuwe website, aka blog, van Prosite is sinds enkele dagen online via www.prosite.be.

Weekendje New York

Van 't weekend zat ik nog eens in The Big Apple...

Hieronder enkele foto's van de vluchtvoorbereiding, Café Wha?, Times Square, Toys'r UsBelgisch restaurant De Markt, Harlem, gospel-kerkdienst, de Cotton Club en Columbus Circle (aan Central Park) .

Vluchtvoorbereiding Crew in café Wha? Nasdaq at Times Square Hardrock Café Times Square Toys'r Us @ Times Square Toys'r Us @ Times Square Crew in De Markt NY Franco The Great Reserved for Pastor Gospel kerkdienst Harlem  Eric aan Cotton Club Columbus Cirle

Ondanks het winderige en koude weer in NY waren er al heel veel Kerst-shoppers te bespeuren.

Vliegles 1: Kort is niet gelijk aan recht of snel

In deze eerste aflevering "vlieglessen voor beginners" (flying lessons for dummies), speciaal voor mijn nicht Ann, gaan we het o.a. hebben over afstanden en de verschillende snelheden van een vliegtuig.

Iedereen weet (uit de meetkunde-lessen) dat de kortste weg tussen 2 punten een rechte lijn is. In de luchtvaart is dat niet anders, al zijn er enkele nuances...

AARDBOL IS 3-D

Bovenstaande wet geldt natuurlijk enkel als we in één vlak (2-D) werken, maar vermits de aarde een bol is, is de kortste weg niet noodzakelijk een rechte lijn. Misschien wel op een wereldkaart, en dan hangt het nog van de kaartprojectie (Mercator, Lambert Conform, etc.) af (carhografie), maar op een bol wordt de kortste afstand tussen 2 punten bepaald door een vlak dat deze 2 punten omvat alsook het centrum van de bol.
De snijlijn tussen de bol en het bekomen vlak is kortste afstand! Deze lijn wordt ook wel orthodroom of Grootcirkel (Great Circle Distance) genoemd.
De meridianen (lijnen tussen Noord- en Zuidpool) zijn allemaal grootcirkels, terwijl de evenaar de enige parallel of breedtecirkel is die door het midden van de aarde gaat.

Dit verklaart de soms "eigenaardige" vliegroutes (krommen) die men vliegt, in hoofdzaak als men oost-west vliegt. Noord-zuid routes zijn redelijk "recht-op-recht".
 M.b.v. een stuk koord en een wereldbol kan je deze oefening zelf eens maken, en je zal zien dat de 'kortste afstand' je soms langs onverwachte plaatsen brengt!
Of je kan deze tool (Great Circle Mapper) gebruiken om 2 luchthavens te verbinden (bv. Tokyo-Los Angeles-Parijs-Johannesburg-Santiago de Chili-Sydney-Tokyo = NRT-LAX-CDG-JNB-SCL-SYD-NRT)

HET EFFECT VAN DE WIND

Daarnaast is, in de vliegwereld, de kortste weg niet noodzakelijk de snelste! Gezien de (dure) prijs van de petroleum zijn ook wij verplicht om zo economisch mogelijk te vliegen. M.a.w. de kortste vliegtijd! Wat bepaalt deze vliegtijd? De snelheid van het vliegtuig natuurlijk. Niet helemaal...

Gemiddeld gezien vliegen wij (Airbus A340) op kruishoogte aan Mach.81 (of 81% van snelheid van het geluid). Als men Mach 1 (ongeveer 1000km/u) of sneller vliegt (militaire vliegtuigen en de Concorde!) ga je door de geluidsmuur, en krijg je de daaraan verbonden hypersonische knallen (schokgolven). Hiervoor is o.a. een speciaal profiel van vleugel nodig en ons toestel is daarvoor niet ontworpen.
Mach.81 dus... op 12km hoogte, geeft een snelheid (TAS - True Airspeed) van ongeveer 480knopen (of 810km/u). Dit is de "eigen" snelheid (op eigen kracht) van het vliegtuig. Het vliegtuig beweegt zich ongestoord verder in de luchtmassa, dus dit is de snelheid t.o.v. de lucht rondom zich.

Straalstromen boven de USA Alleen... Deze luchtmassa beweegt ook! Denk maar aan de 'wind', maar op grote hoogte aan de 'straalstroom'! Deze enorme luchtverplaatsingen (altijd van west naar oost) halen soms snelheden van 150 tot 200knopen (=300km/u!)
M.a.w. de snelheid van een vliegtuig t.o.v. de grond (GS - Ground Speed), is de combinatie van de eigen snelheid met de snelheid van de lucht. Als de luchtmassa in tegengestelde richting 'blaast' (tegenwind), wordt de grondsnelheid kleiner dan 810km/u. Hebben we "wind mee" (rugwind), dan worden beide snelheden opgeteld om de grondsnelheid te bekomen.

Dat het wind-effect wel degelijk (economisch) belangrijk is, mag duidelijk zijn. Twintig km/u tegenwind of rug-wind op een vlucht van 10u, maakt al snel enkele tientallen minuten verschil in vluchttijd! Time is money.

Dit verklaart o.a.:

 • Waarom wij soms toch meer dan 1000km/u halen! Combinatie van 810km/u eigen snelheid met bv. 200km/u rugwind. M.a.w. meer dan 1000km/u t.o.v. de aarde/grond.
 • Waarom van west naar oost vliegen sneller gaat (effect van rugwind!), dan van oost naar west (tegenwind!). Een  vlucht Los Angeles-Parijs duurt 10u30 (of korter), omgekeerd Parijs-Los Angeles duurt al snel 11u (of langer). En dit ondanks het feit dat in principe de afstand tussen beide punten (orthodroom, zie hierboven) gelijk is!
 • Waarom onze vliegroutes verschillend kunnen zijn tussen de heen- en terugvlucht, maar ook van dag tot dag! In oostelijke richting gaan we proberen de straalstroom op te zoeken (om zoveel mogelijk te profiteren van de rugwind). In westelijke richting gaan we net deze straalstroom zoveel mogelijk zien te vermijden.
  De straalstroom beweegt zelf ook en blijft niet steeds hangen op dezelfde plaats.
 • Waarom er op een noord-zuid vlucht weinig tijdsverschil is tussen heen- en terugvlucht, wegens in hoodzaak zij-wind, en geen rug- of tegenwind!
 • Waarom de tijdsverschillen soms groot kunnen zijn op lange afstandsvluchten. Hoe langer de vlucht, hoe meer het wind-effect speelt (positief of negatief).

CONCLUSIE

Tijdens de vluchtvoorbereiding worden al deze effecten "berekend" en in een vluchtplan gegoten in functie van de snelheid van het vliegtuig, het gewicht, het traject, de weersverwachting, de jetstreams, etc. Bedoeling is steeds de vluchttijd zo kort mogelijk te houden en dus ook het brandstofverbruik.
Dit vluchtplan vormt dan het basis-document waarmee de bemanning de missie (=veilig en economisch van A naar B gaan) uitvoert.