September 2006

Landing Air Tahiti Nui in L.A. vanuit de cockpit

Gevonden op internet...

Weekendje Moorea

Even "vakantie" met de ganse familie in de Pearl Resort Moorea vorig weekend.
Een impressie...

Het ochtendgloed net gemist.

Sara aan het zwembad.

Met Roos in 't zwembad.

Kajaken

Interessant die steentjes toch, nee...? ;-)

De lagoon van Moorea, met Tahiti op de achtergrond

Sara oefent verder met haar inline skates en even later op de boot richting Tahiti...

Eerste klas

Zaterdagavond hadden we in Moorea afspraak gemaakt hadden we met Luc en Christiane Mathieu-Goossens in de InterContinental Beachcomber voor een leuke babbel en diner "onder Belgen".

Luc en Christiane reizen elk jaar met Air Tahiti Nui in First Class voor hun vakantie in de Stille Zuidzee. Na de Tuamotu-eilanden en dit jaar Rangiroa, Tikihau en het Paaseiland, staan volgend jaar de Markiezen op hun programma.

Toen we 's avonds terugreden naar ons hotel (Pearl Resort & Spa), werden we nog tegengehouden door de politie... alcoholcontrole!

We hadden allemaal redelijk wat wijn gedronken (Claudy-Bay), en Kristel had bovendien haar rijbewijs niet bij! Na de eerste controle (=in zakje blazen) was het al "positief", en dus mocht ik even binnen voor een complete (electronische) ademtest. 'k Weet nog altijd niet goed wat er toen mis (of juist) ging, maar ik had "maar" 0,14mg/l UAL (=Uitgeademde Alveolaire Lucht) terwijl de limiet op 0,22mg/l UAL (=0,5 promille) ligt...
Oef, niks aan de hand dus ;-)

Het Sabena-spook

Verbazing alom toen we gisterenavond langs de luchthaven van Faa'a (Tahiti) reden...

Na enkele ex-Sabena piloten, die al jaren het "mooi weer" maken in Tahiti, is er sinds kort nog een overblijfsel van het Sabena-faillissement in Frans-Polynesië neergestreken nl. Sabena Technics!

Het Franse TAT Industries nam Sabena Technics over op 8 juli 2005 van curator Christian Van Buggenhout, die het sinds het faillissement van de Sabena beheerde. TAT verdubbelde op die manier haar personeelsbestand tot 2500 en biedt hierdoor haar diensten aan in 8 verschillende lokaties: 4 in Frankrijk, één in België en elk één in Papeete (Tahiti), Nouméa (New Caledonia) en Fort-de-France (Martinique).
Eén jaar na de overname besliste TAT Group om maar één merknaam meer te gebruiken voor haar onderhoudsaktiviteiten in de burgerlijke- en militaire luchtvaartsector nl. Sabena Technics – TAT Group.

Opnieuw een bewijs van de kwaliteit en de daaraan verbonden naambekendheid van Sabena! Met dank aan de Belgische politici om dit zomaar op de schroothoop te gooien...
Hoe de Tahitiaanse politici ditmaal deze nieuwe Belgische "invasie" zullen verteren, is een andere verhaal... ;-)

AA-batterijen opladen zonder lader

Het Britse bedrijf Moixa Energy komt met een primeur: de USBCell. Een AA-battterij die via USB kan worden opgeladen!

De batterij is op het eerste gezicht niet van een gewoon exemplaar te onderscheiden. Het bovenstuk kan worden opengeklapt, waardoor de USB-aansluiting zichtbaar wordt. Door deze op een pc aan te sluiten, wordt de batterij opgeladen.

M.a.w. geen kabels of laders meer nodig!
Perfecte oplossingen voor mensen die veel op de baan zijn. Voorlopig is het enkel in de UK te verkrijgen voor ongeveer 19,00EUR/paar.

Zie ook ZDnet en Clubic.com

Los Angeles - Papeete

HBJ en OTT in LAX

Soms vraagt men mij: "Hoe houden piloten zich zo lang bezig in de cockpit?"
Het antwoord is eenvoudig...

... net zoals de passagiers eten wij, drinken (veel), lezen (krant, boeken, tijdschriften, vliegmanuals), werken wat op de PC, luisteren naar muziek (iPod, PC), babbelen, discussiëren, en... slapen/dutten ook een beetje natuurlijk! Zo gaat de tijd sneller voorbij én zijn we uitgerust(er) voor de landing. Natuurlijk slapen we nooit beide op het zelfde ogenblik ;-)

Hoe lang werken piloten dan eigenlijk op zo'n vlucht?
Cru gezegd hebben wij voor het vertrek 2u nodig om de vlucht voor te bereiden (het weer en de route nakijken, nodige brandstof berekenen, instrumenten nakijken en de nodige checks uitvoeren, boordcomputers en automatische programmeren, edm.).
Intussen stappen de passagiers al in (duurt 45 minuten gemiddeld), zodat we op het voorziene vertrekuur klaar zijn.
Het opstijgen totaan de kruishoogte duurt ongeveer 40 minuten, en daarna is het heel wat relaxer in de cockpit.
Eén uur voor het landen beginnen wij dan met het laatste stuk voor te bereiden. De daling op zich duurt ongeveer 30 minuten, en na de landing hebben wij nog een half uurtje nodig om naar de parking te rijden en het nodige papierwerk nog in te vullen.

't Is zoals een oud Sabena-collega ooit, plastisch zei: "Piloten zijn niet betaald om het hetgeen ze DOEN, maar om hetgeen ze KUNNEN" (in geval van problemen).

Wim en Annick op reis

't Zal even doorbijten zijn voor de vaste bezoekers van café Patria, want Wim en Annick zijn voor 2 weken op reis vertrokken naar de westkust van de Verenigde Staten, met Air Tahiti Nui via Los Angeles (natuurlijk ;-)  

Na aankomst in Los Angeles was het al onmiddellijk prijs... één valies was er niet bij.
Gelukkig leverde wat zoekwerk uitsluitsel en werd de valies teruggevonden in de transit container, die normaal gezien een uurtje later verder richting Tahiti doorvloog. Oef. De vakantie kan beginnen.

's Avonds werd mijn verjaardag (21 dus ;-) nog even (uitgebreid) gevierd met de bemanning en enkele andere collega's in 't hotel.

Lang zal hij leven....

Ze is vertrokken

Vandaag is onze wittekop (Roos) 11 maanden geworden en haar eerste pasjes zijn een feit! Ze kon al een tijdje wandelen aan één vinger, maar nu kan ze het volledig alleen.
Flink!

Verjaardagsfeestje

Sara werd vandaag 6 en vermits het hier vrijdags maar een halve dag school is, konden we haar verjaardagsfeestje perfect deze namiddag laten doorgaan!
Negen leeftijdsgenootjes (voornamelijk uit haar klas, vroegere school en/of kinderen van collega's) daagden rond 13u30 op aan ons zwembad, dat voor de gelegenheid speciaal werd voorzien van allerhande water-speeltjes.


Gelukkig kon iedereen goed zwemmen en er heerste dan ook al snel een uitgelaten sfeer. Vooral de waterpistools en de plastiek emmertjes waren gegeerde objecten... maar de (twee) jongens verweerden zich dapper tussen al dat vrouwelijke geweld ;-)

Rond 15u was het tijd om naar binnen te gaan... wat rustig met het speelgoed spelen, de chocolade verjaardagstaart aanvallen, joyeux anniversaire zingen en natuurlijk cadeautjes uitpakken.

En tegen 16u30 kwamen de ouders al weer langs om de kinderen, (dood)moe maar voldaan, terug op te pikken.
Al bij al een geslaagde namiddag.

BlogMusik

Na Pandora uitgeprobeerd te hebben, ben ik nu helemaal weg van deze virtuele iPod: BlogMusik

Na een korte registratie (is zelfs helemaal niet nodig als je geen "playlist" wenst samen te stellen), kan je onbeperkt uit meer dan 125000 songs kiezen en laten afspelen via je browser.
Als dat geen aangename bezigheid is tijdens de vele uren die ik doorbreng in hotels ;-)

(Met dank aan Christophe voor de tip!)

Windows Live Writer

Eerste blog m.b.v. Windows Live Writer. Even testen...

UPDATE:
Windows Live Writer is een nieuw stukje software (voorlopig nog in beta-versie) van Microsoft voor het beheer en onderhoud van blogs!
Klassiek zijn natuurlijk de WYSIWYG-editor, die je vindt bij elke (online) blog-applicatie, en de SaveAsDraft/Publish-knop voor het bewaren of online zetten van je posting.

Wat maakt Windows Live Writer nu zo bijzonder?

  • Het is GEEN online web-applicatie maar een klassiek te downloaden en te installeren programma op je PC. Nadelig in sommige gevallen (posten vanuit Cybercafé's bv.), want je moet het installeren op elke PC van waaruit je wil bloggen, maar in mijn geval een belangrijk voordeel, WANT... ik kan nieuwe postings voorbereiden (en bewaren) op mijn PC alvorens te gaan publishen.
  • Meer nog: ik heb zelfs geen internet verbinding meer nodig om nieuwe postings aan te maken, of om bestaande posting te verbeteren. Eénmaal er een internetverbinding aanwezig is, kan ik dan via één druk op de knop alles online zetten
  • Windows Live Writer beperkt zich (gelukkig) niet alleen tot de Microsoft-blogwereld (Windows Live Spaces), maar kan perfect ingezet worden in combinatie met blogs van blogger.com (Google), MoveableType (Six Apart), WordPress, etc.
  • Er kunnen (zelfgemaakte) plugins geprogrammeerd worden om de Windows Live Writer verder uit te breiden en te optimaliseren. Er bestaan reeds plugins voor Flickr en om tags toe te voegen aan je blog-postings.

M.a.w. geen twijfel mogelijk: dit is hét gat in de markt en nu al onmisbaar voor mij! 
Download Windows Live Writer

Belgian Beer Café Sydney

Om het Belgische bier in het buitenland te promoten, introduceerde InBev de "Belgian Beer Café's".

Het "Belgian Beer Café"-concept werd in 1985 gecreëerd om de rijke Belgische biercultuur en bijhorende gastronomie in het buitenland te introduceren. Deze cafés getuigen van België's lange brouwtraditie en de kunst van het genieten van een goed geschonken bier. In de Belgian Beer Cafés vindt men typische Belgische bieren (van 't vat) zoals Stella Artois, één van Interbrew's luxebieren, en ook specialiteiten zoals Leffe, Hoegaarden en Belle-Vue.

En tja... Wat doet men zoal niet als je voor enkele dagen in Sydney is? Juist! Op zoek gaan naar het dichtstbijzijnde Belgische café: Heritage Belgian Beer Café Sydney


(Samen met collega Franck Roch gisterenavond aan den toog van de Heritage)

Een leuke gadget in deze café's is het Belgian Beer Cafe Passport.
Net zoals een echt paspoort... Voor elk verschillend Belgisch bier dat je drinkt, krijg je een stempel. Heb je al de bieren geproefd (36 in totaal!), dan krijg je een 'geschenk'.
Zover zijn we gisterenvond niet geraakt weliswaar...

Totnogtoe heeft Interbrew een veertigtal Belgian Beer Café's gebouwd in grootsteden in Nederland (Breda, Breda, Delft, Leiden), Frankrijk (Caen, Bordeaux, Blois, Le Pouliguen, Nantes, Orleans, Lille, Versailles), Spanje, Hongarije (Boedapest, Bohem), Litouwen (Riga), Kroatië, Slowakije, Roemenië, Bulgarije (Plovdiv), Oekraïne (Kiev), Tsjechië (Praag), Japan (Tokyo), de Verenigde Staten (New York), Nieuw-Zeeland (Auckland, Auckland, Wellington, Christchurch, Hamilton), Brazilië (Rio de Janeiro), Australië (Sydney, Brisbane, Melbourne, Adelaide, Perth) en België (Zolder, luchthaven Zaventem,...).

Hoog tijd voor een Belgian Beer Café in Tahiti!!

Foire Agricole 2006

Gisteren werd de 9de Foire Agricole (landbouwbeurs) in Outumaoro (Punaauia) officieel geopend in het bijzijn van de president.

Op meer dan 250 standjes van lokale landbouwers, kwekers en veehouders worden de beste produkten uit gans Frans-Polynésië voorgesteld (en verkocht), onder het thema "l'agriculture d'hier et d'aujourd'hui".


(Taro: belangrijk lokaal voedingsmiddel dat de basis vormt van een traditioneel voedingspatroon (stapelvoedsel), smaakt beetje zoals aardappel)

Een ideale gelegenheid dus voor een eerste educatieve uitstap met de klas op een vrijdagvoormiddag!

Enkele bereidwillige ouders konden, samen met de leerkachten, mee rondwandelen met de kinderen.