Juli 2006

Suikerrock Live

Massa's volk al op Suikerrock de voorbije 2 dagen! Nog 2 (top)dagen te gaan met o.a. Human League, Praga Khan, Juanes en Craig David.
De live verslaggeving van Suikerrock met foto's, video, edm. kan je volgen op www.suikerrock.be/live/

Suikerrock, here I come

Joepie. Zoals het er nu naar uitziet zal ik een dag eerder terug in België zijn (woensdag i.p.v. donderdag), dankzij een wissel die ik heb kunnen uitvoeren met een collega.

Sebiet vertrekken in functie van L.A. naar Tahiti, om dan 2u later in de omgekeerde richting als passagier tot in Parijs te vliegen.

Lang leve de (welverdiende) vakantie...

Gaby Vincke

Ook al weer een jaar geleden al...
Jongens wat vliegt de tijd snel.

Tahitiaanse temperaturen

Met het hete weer in België, is het zwembad in Bekkevoort bij Moeke en Vake een aangename verfrissing voor de kinderen.

Se7en

Als ik even wil relaxen, kijk ik graag naar een film op DVD. Ik denk wat we intussen een paar 100 DVDs hebben.

Ondanks het feit dat ik ze al allemaal eens gezien heb, heb ik er geen probleem mee om ze opnieuw te zien. Sommige film zijn telkens opnieuw een 'ontdekking'.

Eén van die klassiekers is Se7en (lees: Seven), een film uit 1995 van David Fincher.
Een thriller over de jacht op een seriemoordenaar die de 7 dodelijke hoofdzonden aanwendt als leiddraad voor zijn moorden:
- Gluttony (vraatzucht)
- Greed (hebzucht)
- Sloth (luiheid)
- Lust (lust)
- Pride (hoogmoed)
- Envy (afgunst, nijd)
- Wrath (korzeligheid, gramschap)

Het plot:

Rechercheur William Somerset (Morgan Freeman), gespecialiseerd in moordzaken, heeft nog één week te gaan voor zijn pensioen. Ondertussen moet hij zijn jonge opvolger, de enthousiaste David Mills (Brad Pitt), opleiden. Mills is recentelijk met zijn vrouw (Gwyneth Paltrow) verhuisd naar de grote stad. Dan wordt Somerset plots geconfronteerd met de meest verschrikkelijke en gruwelijke seriemoordenaar uit zijn loopbaan. De detectives ontdekken dat elke moord naar één van de zeven hoofdzonden verwijst. Een dikke man wordt gedwongen zoveel te eten dat zijn maag scheurt (vraatzucht), een rijke advocaat moet een pond van zijn eigen lichaam afsnijden (hebzucht). Bij iedere moord staat de bijbehorende hoofdzonde met grote letters geschreven in de kamer. In de daarop volgende slopende dagen blijft de moordenaar, die de naam John Doe (Kevin Spacey) heeft toebedeeld gekregen, zijn slachtoffers opeisen.

Als de rechercheurs op het punt staan om de moordenaar op te pakken, nadat de FBI een lijst van uitgeleende boeken in verband met de 7 hoofdzonden gecontroleerd had, raakt Mills gewond, en wordt hij bijna door de moordenaar vermoord. Als Somerset en Mills denken John Doe eindelijk een stap voor te zijn, geeft John Doe zichzelf aan. Hij bekent nog twee moorden te hebben gepleegd en wilt ze naar de plek van de moord brengen. Daar blijkt dat de seriemoordenaar de vrouw van Mills heeft vermoord, evenals hun ongeboren baby. Mills was echter niet op de hoogte van de zwangerschap van zijn vrouw. In een vlaag van woede pakt Mills het geweer en vermoordt John Doe, waarmee de zevende hoofdzonde wordt gedood en de moordenaar zijn zin krijgt.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Se7en)

Op de DVD zijn zelfs een aantal "alternatieve" film-eindes verwerkt. Wat de film en het plot nog aantrekkelijker maakt.

Rafting in California

Het mag een wonder heten, maar eindelijk nog eens een groepsaktiviteit (team-building weet je wel!) met (een deel van) de bemanning. 't Was lang geleden...

Vertrek LAX

Het idee kwam enkele maanden geleden van een collega die voorstelde om eens iets avontuurlijks te gaan doen in Los Angeles. Skydiven (Elsinore) had ik al eens gedaan (2003), dus werd het een rafting.
Uiteindelijk waren we met 8 deelnemers en werd er een mini-van gehuurd. Na onze vlucht uit Paris, zijn we vrijwel onmiddellijk vertrokken richting Bakersfield. Daar blijven slapen om dan 's morgens vroeg aan het echte werk te beginnen...

In de buurt van Lake Isabella (Kernville) stond er een ganse dag raften op de Kern River(class III en IV moeilijkheidsgraad) gepland. Begeleiders waren Mac en Sam van Whitewater Voyages.

Uiteindelijk was het een warme, leuke maar vooral natte, dag. Gelukkig viel de temperatuur van het water wat mee (17°C)...

Disneyland Parijs

Vermits ik dit weekend in Parijs was, hebben we ervan geprofiteerd om eens met de ganse familie een uitstap te doen naar Disneyland Parijs.

Het was er warm, veel volk en vermoeiend... maar iedereen heeft ervan genoten!

Pierre & Magda in een Dumbo-olifant

Roos in 't slaap wiegen

Main Street

Sara en Mickey

Sara en Minney

Vertrek familie Menage

Onze beste vrienden zijn, na 2 jaar in Tahiti gewoond en gewerkt te hebben, vertrokken. We hebben ze begeleid tot aan de trein in Parijs, na een vlucht van meer dan 24u, maar het afscheid valt zwaar...

We hadden een leuke tijd samen, we konden altijd op hen rekenen (en zij ook op ons), ze stonden altijd klaar voor ons, de kinderen gingen naar dezelfde school,...

Kristel en Sylvie

We zullen ze missen!

Heb je buikpijn, joehoe (*)

Vandaag Franse nationale feestdag, maar natuurlijk ook de verjaardag van Kristel, eindelijk terug even 'jong' als ik.

En zonet is ook Fien Kestens geboren! Proficiat aan de mama, papa, broers en zusjes.

Heiva 2006

In Tahiti wordt de Franse nationale feestdag vooral gevierd door de autonomisten en minder door de independentisten. Het jaarlijkse, culturele hoogtepunt van Tahiti (Heiva-festival) met veel traditionele dans, klederdracht, muziek en kunst, vindt wel nog altijd plaats rond de 14de juli.

(*) Ver-Nederlandste kinderversie van "Happy Birthday to You".

Scilt ende Vrient

Niet dat de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap nu ook al gevierd wordt in Tahiti, maar geschiedenis is altijd één van mijn lievelingsvakken geweest op school. Vandaar even deze 'escapade'...

De Vlaamse gemeenschap koos voor de Guldensporenslag (11 juli 1302) als feestdag.

Op 11 juli 1302 versloegen de milities van de Vlaamse steden en gemeenten, die voornamelijk bestonden uit voetvolk van ambachtslieden en boeren, een leger van Franse ridders te paard, aan de Groeningekouter bij Kortrijk.
Op het slagveld werden nadien honderden gouden sporen teruggevonden, maar de naam Guldensporenslag wordt pas in de loop van de negentiende eeuw algemeen gebruikt.
Deze veldslag moet worden gezien als een episode in de strijd van het
voormalige graafschap Vlaanderen tegen de politiek van de Franse koningen om het graafschap aan te hechten bij het Franse kroondomein.

Heel wat info over de Guldensporenslag zelf vind je op:
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Guldensporenslag
- http://www.liebaart.org/
- http://www.gva.be/dossiers/-g/guldensporenslag/

Scilt ende Vrient

Men sprak af van in de vroege ochtend de Fransen en hun helpers te
overvallen. Om elkaar in de schemering te kunnen herkennen en om zichzelf van
hun vijanden te kunnen onderscheiden werd een strijdkreet bedacht. De keuze viel
op "Schild en Vriend", naar een bekend gebed dat gebruikt werd om God bijstand in de strijd af te smeken. Een bijkomende eigenschap van deze leuze was dat franstaligen moeite hebben met de uitspraak van deze woorden.

Vlaendren ende Leeu

Tijdens de Guldensporenslag zelf had men nood aan een andere leuze. Hier was het niet langer alleen het leven van de Bruggelingen dat op het spel stond, maar wel de toekomst van heel het graafschap Vlaanderen. De strijdkreet die gebruikt werd lag voor de hand. Men streed in Kortrijk voor Vlaanderen en het symbool van het
graafschap was het wapenteken van haar grafelijk huis: de leeuw. De leuze
"Vlaanderen de Leeuw" was des te meer van toepassing vanwege de aanwezigheid van twee telgen van de grafelijke familie, Willem van Gulik en Gwijde van Namen, die de militaire leiding van de opstand op zich hadden genomen.

Als men over de Guldensporenslag praat, denkt men onvermijdelijk ook aan Hendrik Conscience, die in 1838 de roman "De Leeuw van Vlaanderen" schreef.
Dankzij dit boek werd over hem gezegd dat "hij zijn volk leerde lezen"...

Belgische pralines

Als er één Belgisch export-produkt is waarmee je iedereen een plezier kan doen zijn het wel onze Belgische pralines. Ook ons Belgische bier, de mosselen-friet en de stripverhalen zijn bekend, maar pralines lust iedereen...
In onze valiezen van België naar Tahiti steken altijd enkele doosjes pralines.

Uitvinder van de 'praline' is Jean Neuhaus, een fabrikant van farmaceutische bonbons in Brussel met Zwitserse roots, in 1912.
De grote aantrekkingskracht van de praline ligt in het samenspel van vulling en deklaag. De chocolademakers kiezen met de grootste zorg de beste cacaobonen en de fijnste ingrediënten om de pralinevulling te vervaardigen. De kwaliteit van de chocolade wordt bepaald door de cacaobonen en de dosering van de ingrediënten die de chocolade zijn kenmerkende eigenschappen zullen geven (de geur, het aanvoelen, de kleur, ...) (bron: http://www.belgium.be/eportal/application?languageParameter=nl&pageid;=contentPage&docId;=28177)

Een overzicht van alle Belgische merken vind je o.a. op deze leuke en interessante "C'est du belge!"-website.
Er is zelfs een Leonidas praline winkel in Tahiti. Als je de prijzen zou willen vergelijken, deel het bedrag in FCP dan door 3 voor de prijs in oude Belgische franken.

Komkommertijd

Net zoals bij Sabine en Guy in Warsaw is het hier wat minder druk de laatste dagen. Ik probeer dit deels goed te maken op die andere blog (4musketiers.be) maar een goei excuus is dat natuurlijk niet...

Is het misschien omdat Kristel en de kinderen in België zijn, en ik niet? Is het misschien omdat een dag maar 24u telt, en ik daar absoluut niet mee toekom? Heeft de Wereldbeker of de Ronde van Frankrijk ermee te maken? Of het nakende Suikerrock-festival? Het zalige 'koude' winterweer in Tahiti misschien...

Marie is 1 jaar en dus BBQ

Wie dacht dat wij ons hier op "verlof" in België vervelen, is eraan voor de moeite... Zelfs niet als ik even 3 dagen langskom...

Donderdagmiddag aangekomen, vrijwel onmiddellijk naar Prosite om wat te vergaderen, vervolgens Sara afhalen aan 't school, langs Moeke en Vake om Roos op te pikken, dan naar huis en daarna de klassieke 20-101-menu met Emmy en Walter in China's Capital.
Vrijdagochtend Sara naar 't school gedaan (laatste schooldag), dan naar Prosite, in de namiddag wat rondgewandeld in Tienen en 's avonds blijven eten bij Oma en Opa.

Zaterdag wat uitslapen, boodschappen doen, Katja (=meter van Roos) op bezoek en 's avonds een leuke en lekkere barbecue bij Maarten en Isabel n.a.v. de eerste verjaardag van Marie.


Morgenvroeg vertrek ik al terug richting Tahiti.