Juni 2006

Eén jaar al

Wat gaat het weer supersnel... al één jaar gelost als gezagvoerder bij Air Tahiti Nui!
Roos is binnenkort ook al 9 maanden "jong", binnen een maand werk ik al 4 jaar in Tahiti en al 1,5 jaar wonen we ginder...
We worden oud. Enfin, toch volgens de Gregoriaanse kalender... want ik voel mij nog steeds 21! ;-)
Forever Young

Kermis in Tienen

Enkele foto's vanuit België (Tienen Kermis).

Sara en haar peter
Patria Suikerspin
Roos

Sharbat Gula

Wie heeft er deze foto nog nooit gezien?

Click for larger picture

Het is een foto voor National Geographic van fotograaf Steve McCurry van een Afghaans kind met ongelooflijk prachtige, groene, priemende ogen genomen in 1983 in een vluchtelingenkamp in Pakistan.

Deze foto wordt beroemd na publicatie op de cover van National Geographic in 1985. Het beeld van dit meisje, met de rode cape en de opvallende groene ogen die recht in de camera kijken, werd het symbool in de jaren 80 van het Afghaanse conflict en van het probleem van de vluchtelingenkampen wereldwijd.

Zeventien jaar later (2002), na de aanslagen van 11 september en het einde van het Taliban-regime in Afganistan, ondernemen Steve McCurry en National Geographic een ultieme poging om dit onbekende meisje zonder naam terug te vinden. Wat is er van haar geworden? Leeft zij nog? Met niets anders dan een foto van haar, wordt dit zoeken naar een speld in een hooiberg...

Het team vindt uiteindelijk Sharbat Gula, want zo heet de vrouw, nu 30, in een afgelegen gebied in Afghanistan. Haar ouders kwamen om tijdens Sovjet-bombardementen, en met haar grootmoeder vluchtte ze naar het vluchtelingenkamp in Pakistan, waar Steve McCurry haar fotografeerde. Ze keerde in 1992 terug naar Afghanistan, trouwde er en heeft nu 3 dochters.
Na een biometrische oogscan wordt bevestigd dat het wel degelijk over dezelfde vrouw gaat. Zie foto links.

National Geographic publiceerde haar verhaal en de vondst, alsook een documentaire op TV en DVD.

Sharbat Gula

Toen dit verhaal uitgebreid in de kranten verscheen in 2002 zat ik rustig (na het Sabena faillissement) Java-programmaatjes te schrijven op de VDAB.
Nietwaar, Frank?!

Dit gezegd zijnde blijven het prachtige ogen...

Disneyland

Op weg naar België even gestopt in Los Angeles, en natuurlijk de bijna jaarlijkse uitstap naar Disneyland, California!

Gepetto

Ons princesje Minnie Mouse
Mickey Mouse

Op vakantie in België

Vandaag aangekomen in België voor bijna 2 maanden vakantie (voor kristel en de kinderen). Sara mist wel de laatste 2 weken van 't school in Tahiti, maar vermits het de laatste keer is dat we dit kunnen doen (laatste kleuterklas), zijn we ervoor gegaan.

Na aankomst in Kumtich was het uitladen, douchen, de kinderen installeren, laten spelen met hun speelgoed dat ze zo lang gemist hadden en 's avonds nog even snel naar een barbecue van de Oldtimer & Veteran Autoclub Tienen (OVAT). Op die manier had ik ook nog snel even zowel schoonouders als ouders gezien, want de dag erna vertrok ik al terug richting New York en Papeete.

Sara gaat morgen al terug naar haar oude school in Kumtich. Ze vraagt zelf om ernaar toe te gaan (want dan ziet ze "haar" kindjes terug), en voor de directrice en de juffrouw was er geen enkel probleem. Benieuwd hoe het afloopt...

Lymphatic filariasis

Vandaag was het tijd voor ons jaarlijks pilleke.

Net zoals in de tropen bestaat er in Frans-Polynesia nog steeds "olifantisme" (Lymfatische filariasis), of Filariose in 't Frans.
Lymfatische filariasis ontstaat als filaria (draadachtige wormpjes), die worden overgedragen door muggen, de lymfeklieren verstoppen, wat opgezwollen ledematen en geslachtsdelen tot gevolg heeft. Helaas is er geen remedie voor...

Meer info:
- http://www.filariasis.org
- http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs102/en/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Elephantiasis
- https://en.wikipedia.org/wiki/Filariasis

De lymfeklieren, die vet en afvalstoffen uit ons stelsel verwijderen en die naast het bloedvatensysteem lopen, geraken hierdoor verstopt (op bepaalde plaatsen) met deze "enorme" gevolgen van dien.

De kans is natuurlijk bijzonder klein dat wij dit zouden oplopen. Nochtans is er een territoriale preventiecampagne en elk jaar worden er hierdoor gratis pillen verspreid (via de apotheek en scholen) ter preventie.

Lachende Roos

Lief toch hè :-)

Roos zet haar eerst stapjes

Ze is (nog) net geen 8 maanden, maar ze wil niet liever als rechtstaan... in kruipen heeft ze niet erg veel zin, altijd haar rechttrekken en de wereld verkennen. Soms is ze zo zelfzeker dat ze zichzelf loslaat, en dan.... moeten we natuurlijk snel ingrijpen.

Via een vriendin lenen we even een soort van stapfiets-voor-baby's en daar wandelt ze natuurlijk graag in rond.

Diner in New York

Gisteren en vandaag in New York verbleven (vlucht Papeete-New York (JFK)).

's Avonds zijn we zijn met een deel van de bemanning gaan eten bij een Mexicaan (Mama Mexico), compleet met zelfgemaakte guacamole en live muziek aan de tafels.

Vandaag zijn we langs de Belgian Room geweest (Duvel en Hoegaarden gedronken en mosselen-friet gegeten) en daarna wat dansen in het Café Wha?.