Februari 2006

Mardi Gras

In New Orleans, Louisiana, onlangs nog in het nieuws wegens de verwoestende orkaan Katrina, heet carnaval "Mardi Gras", Frans voor "vette dinsdag".

Carnaval is het feest dat gevierd wordt in de dagen voorafgaand aan de huidige Aswoensdag, waarmee de vastentijd van 40 dagen aanvangt tot aan Pasen.
In die betekenis wordt de term afgeleid van het Latijn: carne vale (= vaarwel aan het vlees). Van oudsher was het een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de 40 dagen vasten waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.

Carnaval wordt vooral gevierd in Europa, Latijns-Amerika (denk maar aan Rio de Janeiro!) en de Caraïben. In vlaanderen hebben we natuurlijk Aalst als carnalstad bij uitstel, in Wallonië is dat Binche, met zijn historische Gilles (zie http://www.carnavaldebinche.be/).
In Tahiti is er niet echt iets van te merken geweest. Enkel op 't school hebben de kinderen wat geknutseld (zie hieronder).

De vraag die ik mij stelde sinds het begin van deze posting was echter: Hoe komt het dat carnaval en vette dinsdag ook gevierd wordt in (alleen maar) bepaalde streken in de Verenigde Staten?
Het antwoord is 'eenvoudig': Delen van het oosten van de Verenigde Staten en Canada waren ooit Frans koloniaal handelsgebied. En niet alleen daar zijn de Fransen geweest...

'k Heb dit zelf kunnen ondervinden.... Toen men mij belde voor een allereerste interview voor Air Tahiti Nui en ik vervolgens de atlas open sloeg op zoek naar Tahiti, viel ik vrijwel van de ene verbazing in de andere... Het aantal Franse overzeese gebieden of ex-kolonies met (nog steeds) heel wat Franse invloeden is enorm!
Zie https://en.wikipedia.org/wiki/French_colonial_empire

Een kleine greep:
- Tahiti (Frans-Polynesië), Wallis en Nieuws Caledonië (Stille Zuidzee)
- Mauritius, Réunion, Seychelles, Mayotte, Comoren (Indische Oceaan)
- Frans-Guiana en Brazilië (Zuid-Amerika)
- Algerijë, Tunesië, Marokko, Ivoorkust, Benin, Cameroen, Mali, Niger, Congo-Brazaville, Egypte,... (Noord- en West-Afrika)
- Libanon, Syrië, Turkije (Midden-Oosten)
- Indië, China, Cambodia, Laos, Vietnam (Azië)
- Guadeloupe, Haïti, Martinique, Antigua, Trinidad en Tobago,... (Caraïben)
...en dus ook Canada (Quebec, Montreal) en grote delen van de Verenigde Staten.
Vandaar dus!

Leesvoer:
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_koloni%C3%ABn
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_kolonisatie_van_Noord-Amerika

Dienstmededeling

Wegens heel veel werk (@ Air Tahiti Nui en Prosite) blijven de postings wat uit de laatste dagen. De maand maart belooft beterschap, althans wat betreft het vliegen (2 vluchten naar Auckland en één lange Sydney), dus je mag binnenkort terug wat meer foto-materiaal verwachten.

In 't kort nog wel het "laatste nieuws":
- Voor de 20ste editie van Suikerrock werden de eerste groepen aangekondigd: Sandrine, De Kreuners en Natalia 'goes 5.1 surround'.
- Beginnende groepen kunnen zich trouwens nog steeds kandidaat stellen voor de JIM TalentStage tijdens Suikerrock. Meer info: http://jim.be/?/winwinwin/win&id;=30334
- Google lanceert 2 nieuwe diensten (voorlopig nog in BETA): koppel je eigen domeinnaam aan Gmail (=gratis 2GB mail-server) en maak zelf je eigen website (met WYSIWYG-editor en keuze uit templates). Hebben ze het gemunt op Prosite??
- Unofficial Google verzamelsite: http://www.google.vc/
- Skype lanceert SkypeWeb, waardoor je (met de laatste Skype-versie) een online-button op je eigen website kan zetten om 'live' te laten zien wat je status is (Away, Online,...) Zie mijn SkypeWeb-button in de rechterkolom (onderaan)!
- De Hubble ruimtetelescoop heeft, eens te meer, de totnogtoe meest gedetailleerde foto van een sterrenstelsel genomen.
Het gaat om een foto met een nog nooit geziene scherpte van het 25 miljoen lichtjaar van ons verwijderde spiraalvormige sterrenstelsel M101. Messier 101 bevindt zich in het sterrenbeeld Grote Beer en is met een diameter van ongeveer 170.000 lichtjaar dubbel zo groot als onze Melkweg. M101, ook bekend als Windmolenstelsel, zou volgens inschattingen van astronomen zowat een biljoen sterren omvatten. Een tiende daarvan, dus zowat 100 miljard sterren, zouden qua temperatuur en levensduur op onze Zon gelijken.

Fruitpap

Dit weekend heeft het 2 dagen pijpenstelen geregend.

Sara heeft wat kunnen fietsen in de garage op haar nieuwe fiets, en Roos heeft haar eerste fruitpapje achter de kiezen. Ze vond het lekker, mama ook ;-)

YapperMouse: "Bellen per muis"

Nog een leuke Skype-gadget...

Wat denk je ervan om je PC-muis te combineren met een Skype-telefoon!
Ideaal voor reizigers, maar wel wat onhandig als je tijdens het bellen even iets moet opzoeken of doen op de PC met je muis...

Prijs: ongeveer 35,00EUR
Zie: http://www.yappernut.com

(met dank aan Het Nieuwsblad voor deze tip)

Jetlag

Jetlag is de (Engelse) naam voor de verstoring van het waak-slaapritme die bijvoorbeeld optreedt wanneer men in een korte tijdspanne verschillende tijdzones doorkruist (in hoofdzaak oost-westelijke verplaatsingen).

De biologisch klok (Circadian Clock), het aangeboren mechanisme dat ervoor zorgt dat noodzakelijke lichamelijke functies of activiteiten met de regelmaat van de klok terugkomen, geraakt ontregeld.

Een 10u durende vlucht van Brussel naar Zuid-Afrika (geen of nauwelijks tijdsverschil)veroorzaakt minder jetlag dan een 6u durende reis van Brussel naar New York bijvoorbeeld.

De symptomen zijn vooral vermoeidheid, desoriëntatie, dehydratie (heeft ook met droge lucht in vliegtuig te maken), verminderde energie en concentratie en slaapstoornissen.

Volgens een studie van de NASA heb je gemiddeld 1 dag per doorkruiste tijdzone nodig om je biologische klok terug op het lokale uur te zetten. Helaas is die tijd er soms niet (en in mijn geval zo goed als nooit!) en dus treden bovenstaande ongemakken wel eens op.

Er bestaan een aantal "middeltjes" om sneller doorheen de jetlag heen te geraken:
- zo snel mogelijk het lokale uur en ritme aannemen wanneer je aankomt
- al van voor het vertek uw biologische klok proberen te verschuiven (door het opstaan/slapen gaan te vervroegen/verlaten)
- slaap wanneer je er nood aan hebt
- gebruik van slaappillen , en dan vooral het hormoon Melatonine
- al dan wel/niet boodstelling aan zonlicht

British Airways heeft onlangs op haar website een interessant artikel geplaatst (Flying west is best), alsook een zogenaamde Jet lag Advisor!

'k Zal het zelf eens moeten uittesten...

ATN wint prijs van "beste service aan boord"

Air Tahiti Nui werd uitgeroepen tot winnaar van "beste service aan boord" voor kleine luchtvaartmaatschappijen ('Onboard Service Excellence for a Small airline') door Skytrax.
Zie : http://www.airlinequality.com/2006/SkytraxAwds.htm en http://www.tahitipresse.pf/index.cfm?snav=see&presse;=14590

We waren al 3 jaar op rij trouwens, de beste luchtvaartmaatschappij uit Pacific.

New York Sfeerbeelden

Hieronder enkele sfeerbeelden van het afgelopen weekend in NY: de ganse crew bij vertrek op JFK, Times Square onder de sneeuw, in Mexicaans en Belgisch restuaurant (La Petite Abeille). Lekkere stoemp, mosselen-friet, etc....


Sneeuwstorm in NYC

Gisterennamiddag zijn we nog net kunnen landen in New York JFK, want enkele uren later is het beginnen sneeuwen.
De hele nacht heeft het doorgesneeuwd met rukwinden tot 40km/u, en op dit ogenblik is de ganse stad ondergesneeuwd met een heel slechte zichtbaarheid.

webcam webcam

Huidige condities (luchtvaart-code): 01021G31KT 1/4SM R04R/1800V3000FT +SN BLSN FZFG OVC007 M04/M06 A2953
Vertaald geeft dit: Noordenwind van 30km/u met rukwinden tot 45km/u, zichtbaarheid tussen 500 en 900m, zware sneeuwval, aanvriezende mist, betrokken, temperatuur -4°C en lage luchtdruk.

De sneeuwstorm zou nog aanhouden tot zondagmiddag en daarna gaan liggen. Er wordt tot 30cm sneeuw verwacht! Gezien de felle wind is het koude gevoel (chill factor) rond -13°C. In Tahiti was/is het meer dan 30°C... Wat een verschil na (amper) 11u vliegen.

Hopelijk is tegen maandag alles wat geminderd, want dan zouden we terug moeten vertrekken...

The Kids

Nee niet de groep, wel die "van ons"...

Aan 't zwembad

TN004S

Ergens tussen Sydney en Tahiti vandaag, op 12km hoogte...

Bezoek

Vriendjes en vriendinnetje op bezoek...

Familie Menage Heloise Levert

Chinees Nieuwjaar

Eind 19de eeuw werden heel wat Chinese gastarbeiders naar Tahiti gehaald om het "vuile werk" op te knappen en te werken in de katoen-plantages en in de mijnen. Later werd deze groep harde werkers zelfs beloond met de Franse nationaliteit en ontpopten zij zich tot echte "commerçanten". Hierdoor zijn trouwens heel wat van de rijke families in Tahiti van Chinese origine.

Generaties later is er nog steeds een grote gemeenschap van Chinezen (6%) en 'demis' (16%) in Tahiti, en het Chinese Nieuwjaar (29/01/2006, jaar van de hond) wordt hier dan ook uitgebreid gevierd.
Zie ook posting van Chinees Nieuwjaar van vorig jaar.

Op school, was er vandaag een "excursie" voor de laatstejaars kleuterklas naar de Chinese tempel van Mamao. Alle kinderen moesten een Chinees kleedje aandoen, en ook tijdens de rest van de lesuren werd er geknutseld, gedanst en gezongen rond dit thema.

Eén jaar blogging

Het is zover... De tijd "vliegt"...

Net één jaar geleden, op 1 februari 2005, werd deze blog boven het doopvont gehouden, met als eerste posting: "Maeva - Bienvenu - Welkom".
In eerste instantie was deze blog bedoeld om de naaste familie wat op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in Tahiti, maar naderhand werden ook andere onderwerpen aangesneden (informatica, muziek, film/DVD, politiek,...)

Enkele statistieken over dit eerste blog-jaar:
- 212 postings (gemiddeld meer dan 1 posting elke 2 dagen)
- 8806 bezoekers (gemiddeld meer dan 24 bezoekers per dag! De laatste maanden zitten we aan 35 tot 45 bezoekers/dag)
- drukste dag was 10 oktober 2005 met 110 bezoekers (de geboorte van Roos was hier niet vreemd aan natuurlijk!)
- heel wat bezoekers komen ook via andere sites (o.a. www.google.be) of blogs (o.a. annsgazette.blogspot.com, ilseinla.blogspot.com, geertgitaar.blogspot.com, etc.)
- 70% van de bezoekers komen uit België, 20% uit Tahiti en 6% uit de Verenigde Staten.

In het zog van deze blog, werd enkele weken gelden een nieuwe blog gestart met enkele bevriende koppels, nl. www.4musketiers.be
En mijn idee is om op termijn ook het informatica-blog-gedeelte af te stoten naar een aparte blog (blog.prosite.be?), maar daarvoor moet ik nog eerst enkele medewerkers over de brug zien te halen...