November 2005

Het aftellen is begonnen...

Ook voor ons is het aftellen gestart... Wanneer gaan we (kunnen) vertrekken? Wanneer gaan we aankomen in België?

De voorbereidingen zijn getroffen, maar het vertrek hangt nu enkel en alleen nog af van externe factoren:

1. Wanneer zal het Belgische paspoort van Roos aankomen?
Want anders kunnen we gewoon niet reizen! Gaat het lukken voor donderdagavond (want dan is er een vlucht)? Zes weken duurt dit nu al, en maandag zou het paspoort via diplomatieke post naar de Consul gestuurd geweest zijn.
2. Zal er een embargo zijn op GP-tickets?
Gezien er gestaakt zal worden in Tahiti vanaf woensdag (wegens een grote hervorming van hun sociale bijdragensysteem), zit de kans erin dat ook de brandstoftoevoer naar de luchthaven onderbroken geraakt. En in dat geval, is één van de maatregelen dat passagiers met "gratis" tickets (GP/R2), wij dus, niet meer mogen inschepen (om extra verbruik te beperken)...
3. Is er nog plaats aan boord?
Wij reizen met zogenaamde "gratis" tickets (GP/R2) maar dit wil natuurlijk zeggen dat wij enkel meekunnen als er plaats is, vermits betalende passagiers voorrang hebben! De bookings van Papeete naar Los Angeles, zien er OK uit (voor de komende dagen), maar helaas is elke vlucht Los Angeles-Parijs 'overbookt'! Het zal dus wringen worden om mee te geraken (het 2de stuk).
We hebben onze voorzorgen al genomen en ook tickets op Air France gekocht (L.A.-Parijs)... just in case....

De kracht van vliegtuigmotoren

Het eerste wat men u zegt, als je op de luchthaven begint te werken, is: "Rij NOOIT achter een vliegtuig met draaiende motoren!".
Dat dit filmpje een duidelijk bewijs mag zijn van de kracht van vliegtuigmotoren!

Zonder vauten

Skypen met het Groene Boekje kan nu!

Iedere werkdag (vanaf 17 oktober) van 10:00 tot 11:00 uur en van 14:00 tot 15:00 uur zit er een spellingdeskundige voor je klaar om vragen over spelling te beantwoorden. Bereik ze via skype: "groeneboekje" is steeds online tijdens de skype-uren.
Je kunt ook chatten via msn:
[email protected].

Zie hun aankondiging.

La nouvelle Clijsters est arrivée

Dinsdag na 't school volgt Sara elke week een tennis-'initiatie' bij Robert, een Hollander die al jaren in Tahiti woont, hier getrouwd is en een dochterje heeft (Miti) even oud als Sara (gele t-shirt op foto's).

De 2 zussen...

Charter-vlucht

Met 2u vertraging gestart in Madrid (vertraging vanuit Bahrein), zijn we eindelijk in New York aangekomen (met 4u vertraging!) na een tussenstop in Trinidad. Vermoeiend zo'n lange charter-vlucht dat mag gezegd worden...
Helaas was Leo Beenhakker zelfs niet aan boord. Hij is na de match in Bahrein direct richting Nederland vertrokken.

Hieronder enkele foto's van de bemanning. Later volgt nog wel een 'uitgebreider' verslag en fotoreportage...

Groepsfoto in Trinidad
Groepsfoto in New York

Trinidad naar WK 2006!

Trinidad won de terugmatch van Bahrein met 0-1 vandaag en plaatst zich daardoor via de play-offs (zie eerdere posting) voor het WK voetbal 2006 in Duitsland!

Een historisch resultaat voor deze ploeg én voor Trinidad & Tobago!

De aanval bleek weer eens de beste verdediging!

Het belooft een geweldige vlucht te worden morgen van Madrid naar Port-Of-Spain!

Airbus A380 cockpit

Foto van de nieuwste Airbus A380 cockpit, die verdacht veel op de andere modellen (A320, A330 en A340) lijkt.

En dat is NET dé sterkte van Airbus. Ondanks de enorme verschillen tussen al deze modellen (korte afstand vs. lange afstand) zijn alle cockpits bijna identiek.

Dit zorgt voor enorme besparingen voor de luchtvaartmaatschappijen (qua training voor piloten) die met Airbus vliegen! Een piloot die gekwalificeerd was op A340 bv. heeft maar enkele dagen nodig om gekwalificeerd te worden op bv. A380 (via een zogenaamde CCQ - Cross-Crew Qualification).

Bij Boeing neemt zoiets gemakkelijk enkele weken in beslag!!

Meer info: http://www.airbus.com

Twee keer

Trinidad op WK 2006 in Duitsland?

Morgen vertrek ik voor een interessante 'rotatie'... Eerst een gewone vlucht van Tahiti naar Los Angeles, gevolgd (1 dag later) door een L.A.-Parijs. Daar aangekomen (dinsdagochtend) eerst even snel langs Tienen en woensdag moet ik dan als passagier met Air France naar Madrid.
Air Tahiti Nui heeft namelijk een contract getekend om een charter-vlucht (zie verder) uit te voeren voor het voetbal-team van Trinidad de "Soca Warriors".
Vanuit Madrid vliegen wij met één van onze toestellen (komende van Bahrein) terug naar Trinidad, en daarna naar New York, waarna het vliegtuig een gewone rotatie vliegt (NY-Tahiti).

De Republiek Trinidad en Tobago is gelegen in de zuidoostelijke hoek van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela. Het bestaat uit twee eilanden, Trinidad en Tobago.
Er is weinig bekend van de geschiedenis van de eilanden voordat ze werden ontdekt door Christoffel Columbus op 31 juli 1498. Hij vernoemde Trinidad naar de Heilige drie-eenheid (Spaans trinidad betekent drie-eenheid) en Tobago werd door hem Bella Forma ("Prachtige formatie") genoemd. Later werd dit echter veranderd in Tobago, waarschijnlijk ontleend aan het woord tabak.
Na de Spanjaarden en o.a. de Nederlanders, werd Trinidad-Tobago een Britse kolonie in de 18de eeuw en verwierf het de onafhankelijkheid in 1962.
Het land is één van de welvarenste landen in het Caribische gebied (vooral te danken hebben aan het winnen en verwerken van olie en aardgas) en beroemd om de oorsprong van de Calypso muziek.

Na wat opzoekingswerk op internet werd mij de context van deze charter vlucht heel wat duidelijker...

Het voetbalteam van Trinidad-Tobago heeft zich kunnen kwalificeren voor de play-offs van het WK 2006 in Duitsland, door thuis met 2-1 van Mexico te winnen.
Om nu dit WK-ticket alsnog te verzilveren dienen zij te winnen van het oliestaatje Bahrein, in een heen- en terugmatch. De heen-match wordt straks gespeeld (12/11) in Port-Of-Spain (hoofdstad van Trinidad) en de terug-match vindt plaats op 16/11 in Bahrein.
Uitslagen: FIFAworldcup

Vandaar dus deze charter-vlucht... Eén van onze crews brengt de voetbalploeg van Trinidad naar Bahrein, en na de match naar Madrid (om bij te tanken). Vervolgens vliegen wij dan het toestel met ganse ploeg verder naar huis (Trinidad), waarna we (leeg) verder vliegen naar New York.
Indien Trinidad wint, belooft dit een sfeervolle vlucht en aankomst in Port-Of-Spain te worden!! ;-)

Trinidad-Tobago wordt trouwens gecoacht door de Nederlander Leo Beenhakker (sinds april 2005), oud-trainer van onder meer het Nederlands elftal en Ajax!

Ik zal hem uitnodigen in de cockpit. Hij zal wel verbaasd zijn om daar Nederlands te horen. ;-)

Sfeerfoto's van hem en zijn ploeg (hopelijk) later op de blog...

Eén maand 'jong' al!


Alle tijd die je aan je roos besteed hebt...

Uit het kinderboek De kleine Prins van Antoine de Saint-Exupery (anno 1943)
Vaarwel, zei de vos. Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar, herhaalde de kleine prins, om het goed te onthouden. Alle tijd die je aan je roos besteed hebt, maakt je roos juist zo belangrijk. De tijd die ik aan mijn roos besteed heb... zei de kleine prins, om het goed te onthouden. Dat is een waarheid, die de mensen vergeten hebben, zei de vos. Maar die moet jij niet vergeten. Je blijft altijd verantwoordelijk voor wat je tam hebt gemaakt. Je bent verantwoordelijk voor je roos....... Ik ben verantwoordelijk voor mijn roos, zei de kleine prins om het goed te onthouden.
(met dank aan Marc Vlasselaer voor de tip)

Een betere wereld...


Nadenkend


Wat gaan we vandaag doen...?!

Allerzielen

Vandaag op Allerzielen, vermeld ik graag een eerdere posting, Geen Versagen. Een ode aan mijn overleden grootvader (deze zomer), die pas onlangs volledig afgewerkt op de blog werd gezet.

Er ook nog even bij vermelden dat jeugdschrijver Leopold Vermeiren, auteur van de boekenreeks De Rode Ridder, een goede jeugdvriend en collega onderwijzer was van opa. Samen zijn zij ook enkele keren samen op reis geweest (met de fiets naar Italië o.a.)
In 1959 onstond pas de stripreeks van de Rode Ridder van de hand van Willy Vandersteen.

"Swissair bedroog Sabena"

Hoe?? En ik die dacht dat het de schuld van de piloten was?! Enfin, zo werd het toch allemaal voorgesteld...

Uit Het Nieuwsblad (02/11/2005)
De Zwitserse maatschappij Swissair heeft Sabena geplunderd. Dat zegt Sabena-curator Christian Van Buggenhout, vier jaar na het faillissement van onze nationale luchtvaartmaatschappij.
De curator is samen met professor Ann Jorissen (Universiteit van Antwerpen) alle Sabena-documenten aan het herbekijken, van toen het onderdeel was van Swissair. Er komt grof bedrog naar boven.

Uit De Tijd (31/10/2005)
'Door manipulatie en het verstrekken van onvolledige informatie hebben de Zwitserse aandeelhouders de raad van bestuur van Sabena jarenlang op het verkeerde been gezet. Swissair heeft de wetgeving verkracht.'

Uit De Tijd - commentaar (31/10/2005)
Het is volgende week maandag precies vier jaar geleden dat de Brusselse rechtbank van koophandel de Belgische nationale luchtvaartmaatschappij Sabena failliet verklaarde. Vier jaar geleden kregen Christian Van Buggenhout en drie collega's de opdracht de activa te verzilveren, de vorderingen te innen en de schuldeisers te betalen. Vandaag is het Sabena-verhaal nog altijd niet ten einde. Dat heeft zowel met de complexiteit van het dossier als met de eigenzinnige aanpak van Van Buggenhout te maken.
../..
Maar Sabena is niet alleen gekapseisd door slecht management en een samenloop van omstandigheden - het einde van een hoogconjunctuur in combinatie met de aanslagen van 11 september 2001. Swissair heeft daar ook zijn steentje toe bijgedragen. Dat was al bekend, maar Van Buggenhout is nu alle interne documenten aan het uitpluizen en die leveren steeds meer bewijsmateriaal voor zijn thesis dat Swissair op plundertocht was bij Sabena. 'Ze hebben het bloed eruit gezogen en het karkas laten liggen', zegt hij.
../..
Maar de vaststelling dat de Belgische luchtvaartgroep Sabena een rendabele maatschappij had kunnen zijn en vandaag nog had kunnen bestaan, laat zelfs vier jaar later een bittere nasmaak achter.
Voor de Belgische economie was en is het een gemiste kans van formaat.

Zucht.... ;-(

Volgende week maandag, 7 november, is het trouwens precies vier jaar geleden dat het doek viel over Sabena. En het ziet ernaar uit dat het nog eens zo lang zal duren voor het faillissement wordt afgesloten. De verkoop van activa en de inning van vorderingen zijn grotendeels afgerond. Het personeel heeft zijn wettelijke ontslagvergoeding uiteindelijk toch gekregen. De betaling van de schuldeisers loopt.
Maar de afronding van de schadeclaims tegen Swissair, dat 49,7 procent van Sabena in handen had, kan nog jaren in beslag nemen.

Voor de nostalgici onder ons:
- op www.sabena.com kan je nog steeds items van het faillissement aankopen (vliegtuigmaquettes, passagierszetels, Sabena-servies, kledij,...)
- www.sabena.org biedt heel wat Sabena foto's aan!