Oktober 2005

50 jaar Jommeke

Dit weekend was het niet alleen de verjaardag van Bill Gates, ook Jommeke werd 50 jaar jong... Ze lijken trouwens een beetje op elkaar ;-)

Jommeke, Vlaamse stripreeks voor de jeugd en getekend en geschreven door Jef Nys, verscheen voor het eerst op 30 oktober 1955 in het weekblad Kerkelijk Leven (nu bekend als Kerk en Leven of het Parochieblad).
Pas vier jaar later verscheen het eerste lange verhaal in de krant: De Jacht op een Voetbal. Intussen zijn er al 228 strips verschenen!
Sinds 1979 verschijnen de verhalen in kleur.

Jommeke zelf is een 11-jarige knaap, die samen met zijn papegaai Flip, zijn vriend Filiberke en diens hond Pekkie dolle avonturen beleeft. Andere personages zijn professor Gobelijn, de tweeling Annemieke en Rozemieke met hun aapje Choco, de slechterik Anatool, de zwervers Kwak en Boemel, vader Theofiel, moeder Marie, het indianenopperhoofd Dikke Springmuis, de Amerikaanse miljardaire madame Pepermunt, enz.

De verhalen zijn gemiddeld onder te verdelen in twee groepen: Jommeke en zijn vrienden trekken naar een exotisch land (bestaand, zoals Peru of de Far West, of verzonnen, zoals Asnapije), of een uitvinding van professor Gobelijn zorgt voor problemen in Zonnedorp, de woonplaats van Jommeke en zijn vrienden.
De derde rode draad zijn de slechteriken Anatool en Kwak en Boemel die telkens weer gedwarsboomd worden door Jommeke.

Enkele externe links:
- http://jommeke.com
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Jommeke
- http://users.skynet.be/ictzone/jommeke/

Tiense website én Prosite in de prijzen!

De stedelijke website van Tienen is in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de ‘Belgian Awards voor beste websites’.
Zie: http://www.cms-awards.be/

Met zijn structurele indeling kreeg tienen.be de derde plaats van de publieksjury in de categorie ‘CMS gedreven websites’. De eerste prijs in deze reeks was voor Agfa Gevaert, gevolgd door Solvay Business School op de tweede plaats.

Een pluim voor de dienst communicatie (die voor de inhoudelijke invulling zorgt) en de firma Prosite, wij dus, die voor het technische aspect (Content Management Systeem (CMS)) gezorgd hebben d.m.v. ons proCMS.NET systeem. Hiermee kan men eenvoudig een ganse website aanpassen en onderhouden!

De kern van de zaak

Vandaag kondigt zich een algemene staking aan in België. Waar gaat het juist over?

Vorige dinsdag vond ik echter dit interssant standpunt van Yves Desmet, hoofdredacteur van de De Morgen:

Kern van de zaak: de toekomst

In de tijd van onze ouders of grootouders gingen mensen met pensioen op hun 65ste en leefden ze gemiddeld tot hun 73ste. Voor iedere gepensioneerde waren er toen bovendien vier actieven die bijdragen storten. Omgerekend werd van iedere actieve dus de solidariteit verwacht om twee pensioenjaren te financieren.

Vandaag wil men blijven uittreden op 57 en leeft men gemiddeld tot zijn 81ste. En dat in een samen leving waar voor iedere gepensioneerde nog maar twee actieven bezig zullen zijn. Van iedere actieve wordt dus binnen enkele jaren ver wacht dat hij liefst 12 pensioenjaren van een gepensioneerde zal moeten financieren. Een verzesvoudiging van de solidariteit die van jonge actieven wordt gevraagd voor de ouderen. Een oudere generatie die, weze het lang niet rechtvaardig onderling verdeeld, vandaag al 60 procent van het Belgische vermogen in handen heeft.


[... kan men de kinderen van vandaag echt vragen om tijdens hun carrière het zesvoudige bij te dragen voor de pensioenen van de mensen die in hun eigen carrière maar een zesde daarvan hebben bijgedragen? Hoe vind je een compromis tussen de uitputting van leeggeknepen mensen in sommige sectoren (want ook niet iedere oudere werknemer zit in een zwaar beroep) en het recht van volgende generaties om niet alleen voor die ouderen, maar ook een beetje voor zichzelf te mogen werken? Net zoals die ouderen als actieven dat trouwens zelf hebben gedaan?

Dat is de basisvraag waarop de vakbonden tot hiertoe nog geen antwoord, laat staan een alternatief hebben geformuleerd.

Beetje 'simplistisch' voorgesteld natuurlijk, want Yves Desmet houdt geen rekening met vele andere aspecten en factoren (bv. gevolgen van babyboom vlak na oorlog, industrialisering en informatisering, verschuivingen op arbeidsmarkt, globalisering,...). Veel van de luxe die wij nu kennen is er ook dankzij het werken van de "oudere generatie".

Toevallig vond ik nog deze "politieke test" op internet. D.m.v. enkele (Engelstalige) vragen wordt uw politiek profiel opgemaakt en krijg je een mooi overzicht van waar je je exact bevindt binnen het politieke spectrum (socalist, capitalist, anarchist, libertarian, Democrat, Republican,...). Leuk om eens te doen!

Tahitiaanse voornamen

Hopelijk vind je MAEVA geen al te moeilijke (tweede) voornaam.... als je bekijkt wat er allemaal in SARA haar klas zit (aan typische voornamen): RAVEA, VAIHAU, NANIHI, RANITEA, KEIHI, MOEHAU, RAIHITI, ARIINUI, TOARII, HINARENAU, HITIHERE, TAHPAHEE,....
(zie lijstje van haar klasgenoten gekregen heeft voor de geboorte van ROOS)

Ik herinner u eraan dat de Tahitiaanse taal maar uit 13 letters bestaat (5 klinkers en amper 8 medeklinkers)! Zie eerdere posting.

Joe Cocker aangekomen in Tahiti

Roos: Nog wat foto's
Goei nieuws...

Le Grand Bleu

'k Zag toevallig een enorme privé-yacht liggen in de haven van Papeete deze namiddag: "Le Grand Bleu".

Na wat zoekwerk op internet gaat het om de 5de grootste yacht ter wereld! Eigenaar is de rijke 39 jarige Russische oliebaron Roman Abramovich, bekend ook als eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea FC.

Le Grand Bleu (354-foot!) was ontworpen als een "expedition yacht", waardoor het geheel onafhankelijk lange reizen kan maken.

Enkele merkwaardigheden nog over deze boot:
- Vorige eigenaar was Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft.
- Aan boord bevindt zich zo'n 60 man personeel, 2 helicopters, een 72-foot zeilboot, een 68-foot speedboot, jet-ski's, kayaks, duikmateriaal,...

Swissidair

Waarom hadden ze deze naamsverandering niet eerder doorgevoerd?! ;-)

Joe Cocker in Tahiti

Heel veel sterren (Sharon Stone, Colin Farrell, Bill Gates, John Travolta, Jamel Debbouze,...) komen regelmatig naar Tahiti om 'uit te rusten', en soms blijft er eens eentje hangen voor een lezing of optreden of zo...

Vorig jaar nog was er het concert van UB40 (deze zomer ook op Suikerrock) en het jaar voordien was Shaggy te gast in Tahiti (en ook hij speelde enkele maanden later in Tienen)...

Volgende week vrijdag 28/10 concerteert Joe Cocker op Place Toata in Papeete!
Volgend jaar Joe Cocker op Suikerrock dus?!

Bevallen in het buitenland

Tot voor enkele jaren zouden wij er nooit aan gedacht hebben om te verhuizen naar het (verre) buitenland, laat staan om ergens anders te bevallen dan in Tienen, of in België... maar de "omstandigheden" hebben er anders over beslist...

Niet dat we hier iets te kort komen of er rouwig om zijn (alhoewel we nog regelmatig mijmeren over 'den tijd dat Sabena nog bestond'), maar het verandert je leven toch 'grondig'! En de tijd vliegt snel! Intussen werk ik wel al meer dan 3 jaar bij Air Tahiti Nui, en zijn we bijna een jaar geleden verhuisd. Sara gaat hier naar 't school, praat al vlotjes Frans en heeft hier wat vriendjes. Kristel geniet van het leven hier, mist familie en vrienden in België en trekt zich op aan Sara en onze jongste spruit (één week oud al!).

Wat de bevalling betreft, hadden we ons mentaal voorbereid "op het ergste", maar achteraf gezien was dat helemaal niet nodig.
Goede verzorging, vriendelijke verpleegsters, alles voor 100% betaald door ziekteverzekering (Caisse de Prévoyance Sociale), goede dokters en specialisten (allemaal Fransen trouwens!), geen stress, alle (on)nodige medicijnen,...
De kliniek was een beetje 'verouderd' en de apparatuur misschien niet allemaal het 'nieuwste-van-t-nieuwste', maar over hygiëne of properheid, helemaal geen klachten!

Geen "Afrikaanse toestanden" dus... Gelukkig maar!

40 jaar Fuzzy Logic ("vage logica")

Lofti Zadeh begon 40 jaar geleden met het bevrijden van de psychologie, linguïstiek en medische wetenschap uit het keurslijf van het denken in binaire structuren.
Niet alles kan binair (1 of 0, aan of uit, waar of onwaar, true or false) verklaard worden.

Een voorbeeld: Het woord 'lang' komt in onze natuurlijke taal voor en zegt iets over de grootte van iets. We kennen echter geen harde grenzen over wanneer iets nu precies 'lang' is. Neem bijvoorbeeld de bewering "Jan is lang."
Volgens de booleaanse logica zou deze zin waar of onwaar moeten zijn.
Wanneer Jan een meter zestig is kunnen we wel stellen dat de zin onwaar is en wanneer Jan twee meter is zal niemand bestrijden dan de bewering waar is. Maar wat zeggen we wanneer Jan een meter tachtig is?
De ene persoon zal dit lang noemen, terwijl de ander het niet zo lang vindt. Met fuzzy logic kan dan aangegeven worden dat Jan enigszins lang is, door te stellen dat de bewering voor 0,6 waar is.

Lofti was de grondlegger van deze wazige of vage logica, dewelke nu zeer veel in meet- en regeltechnieken (liften, (vaat)wasmachines, etc.) wordt gebruikt. Bv. "zet de verwarming maar aan als het koud is". Bij goede definitie van "aanzetten" en "koud" kan hiermee een constantere temperatuur bereikt worden dan met een simpele 'aan-uit' regeling.

Papierwerk

Eerste pasfoto al na amper 3 dagen!Drie dagen na de geboorte, ben ik op het stadhuis van Papeete, de geboorte van Roos gaan aangeven ("Declaration de Naissance") en heb er enkele officiële geboorteaktes ("Acte de Naissance") meegekregen (download hier).
Zij staat er in het register ingeschreven onder het nummer 2978!

Daarenboven moeten we ook nog snel een reispas aanvragen voor haar, vermits we in december naar België zouden willen komen...
M.a.w. pasfoto laten nemen (zie rechts!), bewijsstukken verzamelen, nodige aanvragen invullen en ondertekenen,...

Pierre Raynal, de Belgische Consul in Tahiti (Franse dierenarts!), zorgt er dan voor dat alles snel op de Belgische ambassade in Parijs geraakt en zij maken de nodige documenten op.
Het zou ongeveer 6 weken duren voor haar reispas er is... net op tijd dus (laat ons hopen)!

Voor Tati!

Sara maakte speciaal voor haar 'Tati' (= haar meter, Griet) een mooie tekening, en vermist ze "ROOS" al kan schrijven kon dit natuurlijk niet ontbreken op het kunstwerk! ;-)

Omdat Sara zo braaf geweest is de laatste dagen, heeft ze van ons het LEGO Belville Doll's House cadeau gekregen!

Belville leek mij een leuke kruising tussen de 'make-up' van Barbie, de 'stretch-kledij'-achtige toestanden van de Polly Pocket-poppen, en het onverslijtbare LEGO (voor de knutselaars).

Benieuwd hoelang en hoeveel keer ze hiermee gaat spelen...

Roos: Thuiskomst

Vandaag was het de thuiskomst van mama en Roos!
De laatste voorbereidingen werden de avond voordien al getroffen.

Maxi-cosi Bed bijna klaar

Het was echter nog bang afwachten in het ziekenhuis of ze wel mochten vertrekken. Eerst was het OK, dan weer niet, vervolgens moest de pediater nog eens langskomen, dan moest er nog een allerlaatste onderzoekje gebeuren,...

Wachten... Wachten...

Enfin, tot 13u hebben ze ons aan het 'lijntje gehouden' en uiteindelijk mochten ze dan toch vertrekken (na amper 3 dagen materniteit)!
Oef, eindelijk wat meer comfort en rust... Home Sweet Home.

Welkom thuis! Sara en Roos

Graco-wieg in de living

Vrouwen en wiskunde...

Zonder woorden... ;-)

Roos: dag 2

Na een super lange bevallingsdag en een veel te korte nacht (zowel voor mij (emails, chat, Skype,...) als voor Kristel (huilende baby, borstvoeding)) zetten we al vroeg dag 2 in met levering van bloemen, telefoontjes van collega's, werkgever, etc.
Bedankt trouwens voor de vele felicitaties en virtuele kaartjes die we mochten ontvangen van overal ter wereld (België, Taiwan, Nieuw-Zeeland, Italië, Australië, Amerika,...)!

Clinique Paofai doopsuiker en bloemen

Na de eerste emoties (en dankzij een goei Davidoff Grand Cru N°5 -sigaar gisterenavond), was het vandaag tijd om te genieten van ons klein boeleke!

Roos en Sara aan 't spelen De fiere grote zus

Een wonder!!

Suikerbonen

Voor de muzikale liefhebbers, heb ik ook nog volgende mp3-files ter beschikking om te downloaden:
- La Vie en Rose (Edith Piaf)
- The Rose (Bette Midler)
- De Roos (Ann Christy)

Ik geef je een roosje m'n Roosje

Een roosje m'n Roosje

Hij vergeet nooit die eerste ontmoeting
En hij weet nog precies wat ze zei
Hij vergeet nooit toen zij in z'n armen
Voor 't eerst zei "de liefste ben jij"
Hij vergeet nooit die nacht na de trouwdag
Haar grapjes, haar ernst en haar trouw
En hij weet nog precies hoe ze lachte
Toen hij zei "'k maak een liedje voor jou"

refr.:
Ik geef je een roosje m'n Roosje
Ik geef je een roos elke dag
En ik hou van jou, tot de wei zonder dauw
En de echo niet lacht om een lach

Ik zag ze zo vaak in ons straatje
Een oud heel tevreden lief paar
Als het strand bij de zee waren zij met z'n twee
Want ze hielden zoveel van elkaar
Ieder kind wist, van hem kreeg je dropjes
En zij gaf de kleinste een zoen
Ze schuifelden saam naar het hoekje
En hij zong z'n liedje van toen

refr.

Nu loopt hij alleen door 't straatje
En staat stil bij de dropjesdrogist
Hij koopt daar wat snoep voor een kleintje
Dat niet weet dat hij oma zo mist
Dan plukt hij een roos uit een tuintje
Dat mag want men kent zijn verdriet
Dan zet hij die bloem bij haar steentje
En zingt daar heel zachtjes haar lied

Ik geef je een roosje m'n Roosje
Ik geef je een roos elke dag
Geen uur gaat voorbij of je bent dicht bij mij
Ik kom nu heel gauw als het mag
Ik geef je een roosje m'n Roosje
Ik geef je een roos elke dag
Ik geef je een roosje m'n Roosje
Ik geef je een roos elke dag
Ik geef je een roosje m'n Roosje
Ik geef je een roos elke dag

Door: Conny Vandenbos
Tekst/muziek: J.Strunk/Gerrit den Braber

Download MP3-bestand hier!

't Zijn zotten die werken

Wie dacht dat ik mijn voorziene vlucht van 's anderendaags (Papeete-Auckland-Papeete) niet zou moeten doen heeft het mis... althans voor even...

Na de planning 's morgens verwittigd te hebben van de geboorte, ging men op zoek gaan naar een vervanger voor mijn vlucht van morgen... Rond 14u belde ik terug en bleek er helaas totaal 'niemand beschikbaar' (ofwel op vlucht, in rust, te veel uren, cursus,...). Zelfs na herhaaldelijk aandringen, ging men er bij Air Tahiti Nui vanuit dat ik morgen nog op vlucht zou vertrekken. "Er was geen andere oplossing, men zat klem, en anders zou de vlucht moeten afgelast worden..."
Wij hebben wel recht op 3 dagen voor een geboorte, maar gezien ons beroep, is men niet verplicht deze te geven vlak na de geboorte...

Enfin, ik heb dan maar zelf het heft in handen genomen, en wat zitten rondbellen naar collega's die in verlof waren (op goed geluk)... Uiteindelijk heeft een Tahitiaanse collega (die in verlof was tot donderdag), toegestemd om mijn vlucht te doen morgen. Gelukkig...
Nu ben ik dus thuis tot 22 oktober!

Domme Blondjes

Roos Maeva Ottenbourg

Het is zover!! De maanden van wachten zijn voorbij. Vandaag kreeg Sara er een zusje bij!
Kristel is deze ochtend (10/10/2005) om 4u30 in kliniek Paofai in Papeete bevallen van een dochter: ROOS.
Tweede voornaam: MAEVA (en dit betekent "welkom" in het Tahitiaans!)

Net geboren!

Gewicht: 3,020kg. Lengte: 48cm
Meter: Katja Croes. Peter: Walter Kestens.
Mini-geboortewebsite: www.ottenbourg.com/roos/

Hoe is het verlopen (wil iedereen weten)?!
Wel, zo'n 9 maanden geleden op een grijze namiddag in Tahiti toen Sara op school zat en ik eens thuis was,... ;-)

Zondagochtend (3 dagen na laatste bezoek gynaecoloog en 6 dagen voor de voorziene datum) verloor Kristel wat vocht, maar dit leek ons helemaal niet erg...
In de latere namiddag begonnen echter de eerste weeën, en naar middernacht toe verhoogde de frequentie ervan alsook de pijnscheuten. Tijd om aktie te ondernemen dus.
De onderburen waren zo vriendelijk om op Sara te babysitten, en wij dus richting kliniek.
Na installatie (in verloskamer) en de nodige vooronderzoeken, werd de anesthesist-van-wacht opgetrommeld en rond 01u30 werd er een epidurale verdoving toegediend. Hierdoor kon Kristel gelukkig wat meer rusten, want rond 4u00 's morgens bleek ze "prêt" te zijn (volgens de vroedvrouw)!

De gynaecoloog-van-wacht (van hetzelfde kabinet als onze huisgynecoloog), Nedim Al-Wardi ("al-wie-da-nie-springt" noemden wij hem ;-) werd erbij gehaald, en na een paar keer 'pousser' was het zover!! Het resultaat kan je hieronder bewonderen (meer foto's later natuurlijk)!Na het verplichte wassen, wegen en meten, werd Roos in een couveuse gezet en onder controle geplaatst. Want, gezien het water zondagochtend al gebroken was en wij tot 's nachts gewacht hadden, was er mogelijks risico op infecties.
Na onderzoek (dat tot 's middags geduurd heeft) bleek er helemaal geen gevaar en kon Roos eindelijk met mama op de kamer. Oef, alles OK!Sara is 's morgens even komen kijken naar haar zusjes en was natuurlijk dolblij, alhoewel ze een beetje ontgoocheld was natuurlijk dat ze er niet onmiddellijk mee mocht "spelen" ;-)
Daarna is ze gaan spelen bij vriendinnekes, en ben ik ze 's avonds gaan halen.