Juli 2005

Self-Made Men

Net 10 jaar geleden, in de zomer van 1994, speelde er een totaal onbekend groepje "Self-Made Men" op het randpodium (toen nog in de Nieuwstraat!) tijdens Suikerrock.

Op de Suikerrock-affiche dat jaar (2 dagen durend!):
Zaterdag 30 juli 1994
Grote Markt: Milk The Bishop - Belgian Asociality - The Choice - De Mens - The Radios
Randpodium Nieuwstraat: Purple Haze - Greyhound - Rosebud - The Monalisas
Zondag 31 juli 1994
Grote Markt: Perfect Disguise - The Gonnebee'z - RonnyMo' - Isabelle A. - Axelle Red - Soulsister
Randpodium Nieuwstraat: Trio Dewil - Dawin - Rooie Kool - Boot Hill - Selfmade Men - The Bet

Datzelfde jaar (03/12/1994) was Self-Made Men zelfs nogmaals te gast in Tienen nl. in Jeugdhuis de Bleek (ondertussen omgedoopt tot JH 't Alternatief)!

Wat wil nu het toeval (zie ook eerdere posting It's a small world after all!)?! Ik geraak bevriend met de gitarist (Geert Vanvaerenbergh), komen wat samen, mailen wat naar elkaar en plots... in 2005 zien we elkaar eindelijk eens terug tijdens Suikerrock!
Foto hieronder: blij weerzien in de loge op het stadhuis, aan de Prosite/Nelissen-stand net voor het optreden van Roxy Music!.

Self-Made Men

Intussen speelde Geert eerst in de Nederlandstalige groep "Eskimo", en nu bij the Leading Zeroes.

We zijn vertrokken...

Het is enkele dagen stil geweest hier... maar dat heeft natuurlijk alles te maken met Suikerrock.
De voorbereidingen waren al enkele dagen bezig (in de Manege), maar sinds vandaag zijn we "officieel" van start gegaan... het eerste zware materiaal is op de Grote Markt aangekomen.
Bekijk de Suikerrock foto-blog eens en/of lees de tekst-blog er maar uitvoerig op na!

Geen Versagen

Gaby Vincke

Gisteren ochtend aangekomen in Parijs en deze voormiddag nog langs opa geweest in het rusthuis Keienhof in Kumtich, op wandelafstand van ons huis... Het is alsof hij nog speciaal op mij gewacht had om afscheid te nemen want enkele uren later overleed hij na een lange uitputtingsslag.

Meester Vincke, want zo stond hij bekend in Vissenaken, geboren op 26/07/1915, werd net geen 90 jaar!
Geboren in Antwerpen, en na de oorlog, waarin hij krijgsgevangen werd genomen, uitgeweken naar Vissenaken (in 1947) als onderwijzer en schoolhoofd van de gemeentelijke lagere school.
Zijn 3 kinderen groeiden op in het oud gemeentehuis, vlak naast de school.
In 1974 neemt hij afscheid van het onderwijs om daarna vertegenwoordiger te worden voor uitgeverij Plantyn.
In 1989 komt oma te overlijden.

Soms herken ik mezelf heel erg in mijn grootvader.

Hij was een reiziger: Van als hij 16 was trok hij er in de vakanties te voet of met de fiets op uit en dan was hij de hele vakantie onderweg. Naar Frankrijk, Zwitserland maar vooral naar Italië.
Dat was niet evident in die tijd : de wegeninfrastructuur was nog niet zo uitgebouwd en in goede staat zoals nu, er was helemeel geen communicatie met het thuisfront want de mensen hadden toen nog geen telefoon, gsm, internet, ...
Met de familie trok hij later veel naar Italië en Oost-Europa. Eén van zijn laatste (grote) reizen was Amerika (op bezoek in Arizona tijdens mijn pilotenstudies (1993)) en Zuid-Afrika (als 80-jarige!)).

Hij was belezen en voorbereid: Hij bereidde zijn reizen (ook later met de familie) altijd goed voor en hij wist er alles van : zowel op aardrijkskundig, geschiedkundig, cultureel als politiek gebied. Hij kon zich ook enorm goed oriënteren. In steden wij hij nog nooit geweest was, reed hij feilloos door de stad en bereikten we onze bestemming zonder dat hij 1 keer verkeerd had gereden. En toen bestond er nog helemaal geen GPS.

Hij was vooruitstrevend: Hij was een "vernieuwer" die altijd zei dat de "goeie oude tijd" toch niet zo goed was en dat de toekomst meer mogelijkheden voor iedereen bracht. Hij was altijd eersst om iets nieuws te kopen als dat op de markt kwam (auto, televisietoestel,...).

Geen VersagenHij was goedlachs en een optimist: Hij zocht ook altijd contact met de plaatselijke bevolking (zowel in Vissanaken als op zijn vele vakantiebestemmingen) en zo had hij overal vrienden die wij thuis ontvingen en waar wij altijd terechtkonden!
In zijn boeken plakte opa altijd een kaartje met "Geen Versagen" (wat betekende "niet opgeven" (in het Oud Nederlands)). Dit was zijn levensmotief en ex-libris (eigendomskenmerk dat voorin een boek wordt geplakt) .

Hij was een bezige bij: De Gabber, want zo noemde zijn zuster hem, was actief in vele heemkundige kringen: de geschiedenis van Vissenaken en Sint-Hymulinus werden voor eens en voor altijd in
boekvorm gegoten. Processies werden nadien gehouden voor deze dorpsheilige. Hij was bestuurslid van het COV, Davidsfonds, het 11 juli comité, was freelance journalist voor de Gazet van Antwerpen, ontwikkelde zelf zijn foto’s, was een zeer goed tekenaar, zijn privé-bibliotheek kon ijveren met de grootste bibs,...


Tijdens de begrafenis op 27 juli las zijn zoon (cartoonist Bob) de tekst afscheid van Meester Vincke (PDF) voor in de kerk in naam van zijn 3 kinderen (Frida, Bob en Rita).

Hij was een man van een stuk, zeer verstandig, enorm gedocumenteerd en niet verlegen gezonde kritiek te geven zelfs aan inspecteurs in volle zaal. Sterk karakter en ‘gene gemakkelijke’, rechtvaardig en recht door zee, met een gouden hart voor al diegenen die zijn liefde voor zijn familie, Antwerpen, Vlaanderen, Vissenaken, en zijn personeel deelden.
../
Vader, papa, meester Vincke, het is spijtig dat we je gaan missen maar je hebt ons toch zo veel levenslessen bijgebracht en daar danken we je enorm voor.
Tot later, vader, broer, evenknie, familielid en vriend… heel dankbaar en blij dat we jou, zo lang tussen ons hebben gehad.

Man On The Moon

Het is vandaag 36 jaar geleden dat Apollo 11 op de maan landde en Neil Armstrong de eerste stap "That's one small step for man, one giant leap for mankind" omschreef.


Meer over Apollo 11 op de NASA-site.

Google breidt ter ere van de verjaardag Google Maps uit met maanfoto's.
Via de speciale site moon.google.com kunnen gebruikers het maandlandschap afspeuren (zoom ook zeker even in) of een selectie maken uit de voorgeprogrammeerde landingsplaatsen van de zes maanmissies.
Op de lijst van maanlandingen ontbreekt Apollo 13, dat met technische mankementen de maan nooit bereikte, maar zelf geschiedenis schreef met het onderkoelde "Houston, we have a problem".

Home Sweet Home

Nog een paar uurtjes en ik vertrek vanuit Los Angeles richting Parijs... en daar begint mijn verlof! Meer dan 2 weken (welverdiende) vakantie.
Dat gaat deugd doen... Ware het niet dat de vakantie-agenda al goed vol zit: familie, vrienden, Prosite, Suikerrock,... van uitslapen zal weer niet veel in huis komen.

A Beautiful Mind

Waaaaw... De film/DVD "A Beautiful Mind" (2001 - Academy Award for Best Director en Best Picture) is en blijft een absolute topper wat mij betreft!!
Geregiseerd door Ron Howard naar een boek van Sylvia Nasar over het leven van de wiskundige John Forbes Nash Jr. (gespeeld door Russell Crowe).

De geniale wiskundige John Nash is student op Princeton, net na de oorlog.
In volle Koude Oorlog wordt hij belast met het ontcijferen van geheime Sovjetcodes (via de geheimzinnige Patcher, gespeeld door Ed Harris). Hij wordt zwaar schizofrenisch. Zijn riante toekomst verdwijnt in het niets en zijn bestaan verandert in een hel.
Hij blijft echter doorzetten en met de hulp van zijn vrouw Alicia (Jennifer Connelly - die hiervoor de oscar voor beste vrouwelijke bijrol kreeg) komt hij de tragedie te boven, na een uitputtende strijd.
In 1994 wordt hij (samen met Reinhard Selten en John C. Harsanyi) met de Nobelprijs voor Economie ("for their pioneering analysis of equilibria in the theory of non-cooperative games") bekroond.

De meest aangrijpende scène uit A Beautiful Mind is aan het einde van de film, de korte speech die John Nash houdt ter ere van zijn Nobelprijs: "I've made the most important discovery of my life. It's only in the mysterious equations of love that any logical reasons can be found. I'm only here tonight because of you. You are the only reason I am... you're all the reasons I am."

Links:
- Officiële site van 'A Beautiful Mind'
- John F. Nash, Jr. – Autobiography (Nobelprize.org)
- Home Page of John F. Nash, Jr.
- Andere fantastische films van Ron Howard: Cocoon, Apollo 13, The Missing, Cinderella Man en voorzien in 2006: Da Vinci Code
- Famous People and Schizophrenia

Actie!

En ik maar werken in Tahiti... ;-)

Marie Van Laere

Quatorze Juillet

Niet alleen was het vandaag de verjaardag van Kristel, op "Quatorze Juillet" (14 juli) vieren de Fransen ook elk jaar opnieuw de Frans nationale feestdag, als herinnering aan de bestorming van La Bastille...

Aan de vooravond van de Franse revolutie (1789) was Frankrijk een absolute monarchie.
Lodewijk XVI (Louis Seize) werd op 11 juni 1775 tot koning gekroond, na de dood van zijn grootvader koning Lodewijk XV.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld Lodewijk XIV (de Zonnekoning), de verpersoonlijking van het absolutisme ("L'état c'est moi" ("De staat, dat ben ik") ), zag Lodewijk XVI wel in dat rigoreuze hervormingen noodzakelijk waren (gezien o.a. de enorme staatsschuld), zoals in de decennia daarvoor al door tallozen was bepleit, onder meer door de grote denkers van de Verlichting. De adel werkte zijn plannen tegen en na de onlusten in de zomer van 1789 volgden grote politieke veranderingen...

De Franse Revolutie begint in het jaar 1789 als na 175 jaar de Staten-Generaal weer bijeen worden geroepen en enige tijd later (14 juli 1789 om precies te zijn!) de staatsgevangenis van Parijs, de Bastille wordt bestormd. De Franse Revolutie eindigt snel wanneer Napoleon Bonaparte door middel van een staatsgreep in 1799 de macht grijpt en de Franse Revolutie overgaat in de Napoleontische tijd.

Gedurende de Franse Revolutie werd het Franse koningshuis afgezet en de macht van de adel en de geestelijkheid afgenomen. In plaats daarvan werd Frankrijk een republiek waarin (zo was althans de bedoeling) de burgerij de macht overnam.

Het resultaat van de Franse Revolutie was een grootscheeps veranderd staatsbestel (met o.a. een grondwet) die ertoe leidde dat de absolute monarchie werd afgeschaft. Dit alles kon echter niet verhinderen dat er veel fout ging tijdens de jaren van de Franse Revolutie en dat deze tien jaar later eindigde met de alleenheerschappij van Napoleon Bonaparte.

Tour de Chance

De groene trui van wielerheld Tom Boonen is te koop op de veilingsite eBay!
Persoonlijk website: http://www.tomboonen.com

De spurtbom uit Balen biedt een gesigneerde trui aan ten voordele van To walk again, de organisatie van ex-triatleet Marc Herremans, die geld verzamelt voor onderzoek naar ruggenmergletsels.

Boonen ontving het kledingstuk in kwestie na de rit van 6 juli en het ding is naar verluidt nog bezweet. De handtekening is daardoor zelfs een klein beetje uitgelopen, staat te lezen op eBay.

Een uniek stuk dus. Benieuwd hoeveel de (vrouwelijke?) fans daarvoor willen bieden.
Op 14 juli stond le maillot vert alvast al op 5050,00EUR. De tiendaagse aanbieding eindigt op 19 juli om 22.00 uur.

Bon chance!

Kuifje Festival

Naar aanleiding van nationale feestdag (21 juli) en voortzetting van de evenementen ter gelegenheid van de 175ste verjaardag van het koninkrijk, organiseren de stad Brussel en de Stichting Hergé het eerste Kuifje Festival ter wereld van woensdag 20 juli t.e.m. zaterdag 23 juli 2005!

Het festival richt zich zowel tot het grote publiek als tot de kleinere groep van doorgewinterde Kuifje-kenners.

De activiteiten van het Festival gaan door op diverse plaatsen in Brussel. De deelnemers krijgen zo een unieke kans om de geboortestad van Kuifje en Hergé te ontdekken en om de vele Brusselse hoekjes te verkennen die de sporen dragen van de kleine reporter en zijn vrienden.
Op de agenda staan o.a. wandelroute, mini-tentoonstelling, vlooienmarkt, conventie, cinemamarathon, etc.

Kuifje werd vorig jaar 75 jaar. België's bekendste reporter en wereldreiziger stapte op 10 januari 1929 op de trein richting de voormalige Sovjet-Unie (Kuifje in het land van de Sovjets), zijn eerste avontuur tegemoet.
Kuifje (Tintin in het Frans) en zijn trouwe hondje Bobby (Milou in het Frans) beleefden in totaal 24 avonturen. Eigenlijk waren het er maar 23. Het laatste verhaal, Kuifje en de Alpha-Kunst, bleef onvoltooid. Van dat album is wel een bibliofiele uitgave verschenen.
Wereldwijd zijn er meer dan 200 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan.

Er bestaat zelfs een Tahitiaanse versie van één van Kuifje's strips
(De krab met de gulden scharen - Le crabe aux pinces d'or - The crab with the golden claws)!
http://www.pmw.c2o.org/2003/tahiti4092.html
http://www.objectiftintin.com/whatsnew_Tintin_764.lasso
'k Heb nog enkele exemplaren hier liggen voor de geïnteresseerden.

Hergé, pseudoniem van Georges Remi (1907-1983), zocht het, in tegenstelling tot zijn avontuurlijke creatie, dicht bij huis. Informatie over het land waar zijn stripheld zou heenreizen spoorde hij op in boeken of vond hij in volkenkundige musea. De tekenaar was vaak te vinden in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, in de buurt van zijn huis in Brussel.
Om zijn wat zwakkere tekenkwaliteiten te maskeren, ontwikkelde Hergé een techniek die een eigen leven is gaan leiden: de 'Klare Lijn' (la Ligne Claire). In deze stijl worden niet of nauwelijks schaduwen of kleurverlopen gebruikt en worden elementen van een tekening met duidelijke zwarte lijnen begrensd.

Hergé gaf in veel van zijn Kuifje-albums een treffende parodie op de realiteit weer:
- De Scepter van Ottokar een verwijzing naar de anschluss van Oostenrijk bij Nazi-Duitsland.
- In De Zaak Zonnebloem geeft Hergé een parodie op dictatoriale regimes.
- Kuifje en de Picaro's is een karikatuur van Zuid-Amerika en zijn revoluties.
- Dat Kuifje zijn tijd ver vooruit was bewijzen de albums Raket naar de maan en Mannen op de maan. De raket was overigens gebaseerd op de V-2.

Hergé overlijdt op 3 maart 1983
Andere bekende strips van Hergé zijn Jo, Suus en Jocko en Quick & Flupke.

Andere links:
- Brussel Stripstad
- Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal
- Strip Festival van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
- Uitgeverij Casterman
- De avonturen van Kuifje
- Lijst albums
- Hergé Genootschap
- Hergé genomineerd tot Grootste Belg
- Biografie Hergé
- Official Tintin Books

Drukke dag

Vorige woensdag was het een drukke dag... amper 24u "rust" na een vlucht van 12u.

08u10 Geland in Parijs Charles-de-Gaulle, met bus naar Sheraton-hotel op luchthaven
10u46 Met Thalys naar Brussel-Zuid
12u10 Van Brussel-Zuid naar Tienen, valies uitpakken, was insteken, post lezen,...
13u15 Middageten in Vissenaken (Pierre en Rita), champagne voor mijn promotie
15u00 Vervolgens naar Prosite voor een laatste stand van zaken, administratie, taart
17u00 Terug naar huis: was uithalen, valies terug maken,...
17u30 Richting Bekkevoort (Jacques en Magda) voor avondeten
18u00 Verrassingsbezoek van 4 Musketiers (zie foto's hieronder) met champagne
19u30 Vertrek richting Brussel-Zuid
20u34 Thalys naar Parijs CDG (met 15min. vertraging vertrokken)
22u15 Terug in hotelkamer, mails nalezen
22u45 Zzzzzzzzzzzzz
08u00 Wake-up call, scheren, douche,...
09u00 Vertrek ganse bemanning richting check-in balie, daarna vluchtvoorbereiding
10u20 Aankomst in vliegtuig (F-OJGF)
10u45 Eerste passagiers stappen in
11u30 Vertrek vlucht
12u40 Opgestegen (na lange taxi)

M.a.w. 28u op Europese bodem, 9u geslapen, 8u in Belgique...

Jack Kilby

Jack KilbyEnkele weken overleed de Amerikaan Jack Kilby, uitvinder van "geïntegreerde schakeling" (Integrated Circuit - IC) , op 81 jarige leeftijd.

In 1958 waren computer circuits (transistors) duur, onbetrouwbaar en verschrikkelijk traag. Kilby werkte pas voor Texas Instruments, toen hij een manier vond om de transistors te verkleinen en de schakeling en alle componenten op een plakje germanium (neef van silicium) te krijgen ter grootte van een halve paperclip. De microchip was geboren!

Kilby's uitvinding veranderde de wereld aanzienlijk en leidde ons o.a. naar maanreizen, personal computers, GSMs, laptops, PDAs en het internet!
Texas Instrument topman Tom Engihous zei naar aanleiding van de dood van Kilby: "In my opinion, there are only a handful of people whose works have truly transformed the world and the way we live in it — Henry Ford, Thomas Edison, the Wright Brothers and Jack Kilby."

Voor zijn aandeel in de uitvinding van de geïntegreerde schakeling kreeg Kilby in 2000 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Who's Afraid of Virginia Woolf?

Drie keer in evenveel maanden, is het al dat ik de film/DVD "The Hours" (zonet nog eens) bekeek. Een boeiende en beklemmende film, die je vanaf het begin raakt en blijft boeien zonder dat er van alles gebeurt.
De film start moeilijk en de drie verhaallijnen (het leven van drie vrouwen) hebben op het eerste zicht schijnbaar niets met elkaar te maken. Pas op het einde van de film beginnen alle puzzelstukjes in elkaar te passen...

The Hours is een verfilming van het gelijknamige boek van Michael Cunningham : drie verhalen over drie vrouwen, met Virginia Woolfs beroemde roman 'Mrs Dalloway' als vertrekpunt. Eerst wordt het boek geschreven (1), dan gelezen (2) en tenslotte geleefd (3).

(1) De manisch depressieve Virginia Woolf (vertolkt door de bijne onherkenbare Nicole Kidman), die anno 1929 worstelt met het leven en maar niet aan haar roman 'Mrs Dalloway' kan beginnen, is één van de hoofdpersonages. In gesprekken met haar man en zus sluimert een stille doodswens, gevoed door een gevoel van nutteloosheid en leegte en een verlangen naar ontsnapping, die haar later tot zelfmoord zal drijven.

(2) Meer dan 20 jaar later brengt 'Mrs Dalloway', Laura Brown (gespeeld door Julianne Moore) in verwarring. Huisvrouw in een welstellend, typisch jaren '50-gezin, moeder van een schattig zoontje en liefhebbende echtgenote, worstelt ook deze aan faalangst lijdende vrouw met de vraag of dit nu het leven is. Haar emoties bereiken een climax wanneer haar charmante buurvrouw haar hulp komt inroepen, want dan verliest alles om Laura heen zijn waarde en geeft ze de hoop op geluk op. Zelfs het moederschap kan niet beletten dat ze uit het leven wil stappen.

(3) Nog 50 jaar later volgen we de rusteloze Clarissa (Meryl Streep), een hedendaagse versie van 'Mrs Dalloway', die druk bezig is met het organiseren van een feestje voor haar vriend Richard (Ed Harris), een aidspatiënt. Ook haar leven zal op één dag tijd grondig geëvalueerd worden, want het besef dat haar leven maar is wat het is, een leven dat vooral ten dienste van anderen lijkt te staan, verlamt haar. Ook hier zal de drastische beslissing te sterven een rol spelen, waarna de link tussen de personages een nieuwe vorm aanneemt.

In hun pijnlijk isolement vechten de drie vrouwen over keuzes en de gevolgen ervan.

Links:
- Filmbesprekingen (1, 2, 3)