Juni 2005

Low Expectations

Toen ik begin 2002, na het Sabena failliet (7 november 2001), mijn CV stuurde naar Air Tahiti Nui, had ik nooit gedacht dat we zover zouden schoppen...

Ons eerste 'officiële' contact met Air Tahiti Nui, en de toemalige Directeur Operaties Jacques Lejouan, was een interview in Parijs, ergens in maart. Bij wijze van voorbereiding op dit intervieuw heb ik nog in een atlas moeten gaan zoeken waar Tahiti exact lag! ;-)
Met 3 collega piloten (Olivier Van Schooten, Didier Leurquin en ikzelf) zaten we in de wagen op terugweg naar België, waar we ons al mentaal aan het voorbereiden waren op het ergste... 'Low Expectations' was de toon.

Toen er een week later een verlossend mailtje kwam, dat we geselecteerd waren, kon ons geluk natuurlijk niet op... Eindelijk terug werk na maanden "dop"! Er volgde nog een praktische proef (simulator) in Parijs en een cursus in Tahiti zelf (mei 2002). Uiteindelijk kregen we allemaal een tijdelijk contract (CDD) tot eind 2002!

Het einde van het jaar naderde, en we zouden toch graag een nieuw contract of een verlenging krijgen, maar... Low Expectations.
Tot we begin november 2002 een vast contract (CDI) aangeboden kregen!

Intussen werden er extra vliegtuigen aangekocht, nieuwe bestemmingen geopend en plots bevonden "de Belgen" zich bovenaan de senioriteitslijst (eind 2003). Het begon natuurlijk te kriebelen om misschien ooit links te passeren (van co-piloot naar captain/commandant), maar... Low Expectations.
Er volgden dat jaar nog enkele (presidents)verkiezingen in Tahiti met de nodige wissels aan het hoofd van Air Tahiti Nui. Bijna waren alle buitenlanders (en zeker de Belgen!) "persona non grata" in Tahiti (men wil gaan "oceaniseren") en vreesden we voor het ergste... Iedereen was begin 2004 bereid om elders werk te gaan zoeken, omdat we langs alle kanten werden tegengewerkt en voorbij gestoken. We konden onze droom om kapitein te worden wel voorgoed opbergen... Low Expectations.

Tot... eind 2004 leken de plooien terug gladgestreken, en onder druk van een 2de pilotenvakbond (SPLATN), werd de 'oude' senioriteitslijst terug in ere hersteld. Een 5de vliegtuig werd aangekocht en dit opende voor ons de weg tot een opleiding captain (die 6 maanden duurde)!

Conclusie: We zijn door het oog van de naald gekropen, en hebben een enorme dosis geluk gehad. Dat staat vast! Maar het resultaat is er, en dat is wat telt.

Het ganse "Low Expectations Team" is nu, sinds eergisteren, gelost als "captain" op A340! Een ware verticale carrière-boost!


Ik zou nog bijna Rik/Hendrik Daems en Swissair moeten bedanken om Sabena falliet te laten gaan...
Het venijn zit hem in de staart. ;-)

Hotel Rwanda

Meer dan tien jaar geleden vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in een tijdperk van 24-uurs nieuwsverslaggeving is deze volkerenmoord (Hutu-Tutsi) haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan.

In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie roept een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid.

De zeer aangrijpende film "Hotel Rwanda", die ik zonet op DVD zag, is het waargebeurde verhaal van de Hutu Paul Rusesabagina (gespeeld door Don Cheadle, ook bekend van o.a. Ocean's Eleven), de toenmalige hotelmanager van het Sabena hotel "Les Mille Collines" in Kigali (hoofdstad van Rwanda), die meer dan 1000 vluchtelingen redde tijdens de genocide in Rwanda in 1994.
De pers en de Verenigde Naties (Nick Nolte) stonden machteloos toe te kijken...
Een absolute aanrader deze film!

Paul Rusesabagina vluchtte uiteindelijk in 1996 naar België met zijn vrouw, zijn 3 kinderen en de (later geadopteerde) kinderen van zijn schoonbroer.

Links:
- Hotel Rwanda Official Movie Site (MGM)
- "Ik, een held? Ik was gewoon mezelf" (Nieuwsblad - 22/02/2005)
- Film Trailers (Apple Quicktime)
- Genomineerd voor Academy Awards (Oscar) en Golden Globe

Jet Lag Club

Van jet lag gesproken...

Vincent Timmermans, een ex-Sabena steward, opende enkele maanden geleden, samen met zijn Japanse vrouw Sayak (ook ex-Sabena stewardes), een nieuwe bar genaamd Jet Lag Club in Narita (deelgemeente van Tokyo, waar de internationale luchthaven ligt, en waar alles crews verblijven in hotels in de omgeving)!

Het was een leuke ervaring nog eens een ex-collega te ontmoeten in Japan! Overal in de bar zijn er natuurlijk Sabena posters, maquettes, edm. Het Belgische bier (vooral Duvel en Hoegaarden) vloeide vlot, ook bij lokale Japanse klanten!

Ik wens hem dan ook heel veel succes met zijn zaak, en zijn '2de leven' in Japan!

Nu heb ik natuurlijk ook een goed excuus om elke maand een vlucht naar Tokyo aan te vragen! ;-)

Back to the future!

Eén van de 'gevolgen' van lange afstandvluchten is natuurlijk de zogenaamde "jet lag", vermoeidheid ten gevolge van het doorkruisen van verschillende tijd-zones.

De ganse omtrek van de aarde werd in 1884 onderverdeeld in 24 gelijke delen (meridianen die lopen van noord- naar zuidpool) met als 'centrum' de nul-meridiaan (0° oosterlengte) van Greenwich (nabij Londen, Engeland). Om elke verwarring te vermijden tussen al die lokale tijden, werkt men o.a. in de luchtvaart steeds op basis van deze 'universele tijd', ook wel GMT (Greenwich Mean Time), UTC (Universal Time Coordinated) of Zulu-tijd genoemd.
België is dus bv. UTC+2 (zomertijd) en UTC+1 in de winter.

Wanneer je naar het oosten vliegt ga je met de tijd mee en "verlies" je blijkbaar tijd, in de andere richting (naar het westen) "win" je. Een voorbeeld: Er is 9u tijdsverschil tussen de Westkust van Verenigde Staten (Los Angeles, UTC-7) en West-Europa (Brussel, UTC+2). Dus als het 10u 's morgens (lokale tijd) is in L.A., is het (al) 19u 's avonds (lokale tijd) in Brussel. Doe daar nog eens een vluchttijd bij van 11u en je landt de dag erna om 6u 's morgens (lokale tijd) [10u+9u(tijdsverschil)+11u=30u (-24).
M.a.w. je vertrekt 's morgens, vliegt 11u en komt pas de dag 's morgens erna pas toe (altijd in lokale tijd) . In de andere richting vertrek je bv. ook 's morgens, vliegt 11u en je komt dezelfde dag op de namiddag al toe [10u+11u-9u(tijdsverschil)=12u!

Deze tijdswinst/verlies bereikt zijn 'maximum' aan de andere kant van de aarde, waar de internationale datumgrens ligt (imaginaire lijn aan de andere kant van de aardbol t.o.v. Greenwich, 180° oosterlengte). Deze lijn, waar de dag verspringt, loopt dwars door de Stille Oceaan.
M.a.w. na middernacht begint de dag het eerst op dit punt, en gaat zo verder richting in westelijke richting (zon komt dus steeds op in het oosten!) via Japan, Azië, Rusland, Europa/Afrika, Amerika en uiteindelijk ook in Tahiti.
Vandaar dat Japan bv. ook het "land van de rijzende zon" genoemd wordt! Herinner u ook de "millennium-bug" bij de overgang van 1999 naar 2000, waarbij het jaar 2000 het eerst bereikt werd in het verre oosten, en daarna pas via Europa richting Amerika.

Het leuke is nu, dat als je deze datumgrens overvliegt (bv. vlucht Tahiti-Tokyo) in westelijke richting je heel veel tijd "verliest" (extra dag), maar dat je in oostelijke richting echt wel teruggaat in de tijd!
Wij stijgen bv. op in Tokyo (UTC+9) met Air Tahiti Nui om 11u30 (lokale tijd) en landen in Tahiti (UTC-10) op dezelfde dag om 03u30 's morgens (lokale tijd)!! M.a.w. wij landen VOOR dat we vertrokken zijn en gaan zo maar eventjes 8u TERUG IN DE TIJD!!
Wie doet er beter?! ;-)
Berekening: 11u30LT = 02u30UTC + 11u vliegen = 13u30UTC = 03u30LT in Tahiti.
Snellere berekening: verschil tussen UTC+9 en UTC-10 = 19u -11u vliegen = 8u

Links:
- History of the International Date Line
- https://greenwichmeantime.com/
- https://en.wikipedia.org/wiki/International_date_line

Belgische bierexport stijgt bijna 30%

Niet moeilijk met al die ex-Sabeniens die nu in het buitenland werken, zou ik zo zeggen... ;-)

Volledige artikel op http://www.tijd.be/nieuws/artikel.asp?Id=1783335

Belgische bierexport stijgt bijna 30%
Helft bierproductie bestemd voor buitenland

(tijd) - De export van Belgisch bier steeg vorig jaar met 29,1 procent tot 8,6 miljoen hectoliter. Dat blijkt uit een sectoranalyse van de federatie van de Belgische Brouwers. Daarmee is nagenoeg de helft van de Belgische bierproductie bestemd voor het buitenland. Twintig jaar geleden was dat nog geen vijfde.

'De export van bier uit België is een fenomeen van de jongste twintig jaar', zegt Theo Vervloet, de voorzitter van de Belgische Brouwers.
'Vooral de afgelopen vijf jaar is de toename enorm. Dat een aantal Belgische brouwers internationaal gegroeid is, heeft die trend bevorderd. De grote spelers hebben de weg vrijgemaakt voor de kleine en hebben Belgisch bier als exportproduct op de kaart gezet. Tot enkele jaren geleden heerste bij de kleinere producenten de mentaliteit om te wachten tot een importeur naar hen kwam. Nu wordt veel meer proactief gewerkt. Ze zoeken zelf exportkanalen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan handelsmissies. Voor vele kleine bedrijven is de export levensnoodzakelijk geworden.'

F-OLOV "Nuku Hiva"

Gisteren werd het 5de Airbus-toestel A340-300 van Air Tahiti Nui officieel in ontvangst genomen op de luchthaven van Faa'a, na de nodige 'lokale' ceremonie.

De "industriële" (luchtvaart) naam van deze Airbus is F-OLOV (F omdat het geïmmatriculeert is in Frankrijk natuurlijk, LOV voor 'love"), de "commerciële" naam is "Nuku Hiva", naar een eiland in de Markiezen (deel van Frans-Polynesië).

@ Le Bourget

De andere 4 A340-toestellen dragen de volgende namen:

  • F-OJTN "Bora Bora" (TN = lettercode voor Air Tahiti Nui, zoals SN dit was voor Sabena
  • F-OJGF "Mangareva" (GF = Gaston Flosse, oud president van Frans-Polynesië en mede-stichter van Air Tahiti Nui, Mangareva is eiland (Gambier Archipel) waar hij afkomstig van is!)
  • F-OSEA "Rangiroa" (2de grootste atoll ter wereld in Tuamotus, ten noord-oosten van Tahiti)
  • F-OSUN "Moorea" (eiland voor de kust van Tahiti; SEA, SUN en... F-OSEX misschien volgende toestel!? ;-)

Kostprijs van dit nieuwe beestje: kleine 100.000.000,00EUR! Meer details over dit type toestel, vind je op een eerdere posting op deze blog "Airbus A340 in cijfers".

De F-OLOV werd aangekocht om vanaf volgende week de nieuwe rechtstreekse verbindingen naar New York, USA en Sydney, Australië te verzorgen!

Bruto Nationaal Geluk

In de Knack van vorige week (ik sta wat dat betreft meestal even achter ;-) stond er een artikel over het boek "Happiness" van de Britse econoom Richard Layard.

Layard grijpt terug naar de theorie van de 18de eeuwse Verlichtingsprofeet Jeremy Bentham, die zegt dat het onze morele plicht is om bij al ons doen en laten te streven naar "het grootste geluk voor het grootste aantal".

Enkele citaten uit het artikel nog:
- "Vanaf een bepaald welvaartsniveau heeft verdere economische groei geen impact meer op het geluksgevoel van een bevolking."
- "We moeten meer aandacht besteden aan geestelijke gezondheid."
- "We moeten naar een maatschappij waarin mensen zich veeleer afvragen wat ze tot het algemeen belang kunnen bijdragen, in plaats van zich af te vragen wat ze van het systeem krijgen."

Ook leuk in het artikel, het "gedachte-experiment"...
Stel dat u de keuze krijgt: u verdient 50.000EUR per jaar in een wereld waar alle anderen 250.000EUR per jaar verdienen, of u verdient 100.000EUR per jaar in een wereld waar anderen 250.000EUR per jaar verdienen. Wat kiest u? De meerderheid van proefpersonen koos voor de eerste wereld. We verdienen m.a.w. liever iets minder als dat betekent dat we relatief rijker worden. Een gevolg van onze neiging om erg gevoelig te zijn voor status en prestige.

Echter, als het over vrije tijd gaat, dan ligt dat helemaal anders...
Doe de test: u mag kiezen tussen een wereld waarin u 2 weken en alle anderen maar 1 weak vakantie hebben, of een wereld waarin u 4 weken en alle anderen 8 weken vakantie hebben. Hier blijkt de meerderheid te kiezen voor de tweede wereld! We hebben liefst zoveel mogelijk vrije tijd, afgezien van de vraag hoeveel de anderen hebben.

We schatten inkomen en vrije tijd helemaal anders in. Inkomen is statusgebonden, vrije tijd is dat niet. Het gevolg van dit verschil is volgens Layard dat we tot dusver nogal geneigd zijn geweest om onze vrije tijd op te offeren in de jacht op meer inkomen!
Tot dusver, want volgens hem zullen we ons bruto nationaal geluk in de toekomst steeds belangrijker gaan vinden dan bruto nationaal product.

Nog enkele andere links naar "geluk" en "behoeften"...

Abraham Maslow ontwikkelde in de jaren '60 de theorie van de toenemende behoefte, ook wel bekend als de piramide van Maslow. Deze komt er in het kort op neer dat elk mens een bepaalde behoeftenopbouw doorloopt: je voldoet eerst aan je basisbehoeften, voordat je aan luxere, minder noodzakelijke behoeften kunt voldoen.
De basisbehoeften bestaan uit fysieke behoeften (eten, drinken, kleding, onderdak), daarboven komt de behoefte aan veiligheid, vervolgens de sociale behoeften ("er bij horen"), daarna de behoefte aan zelfimago (reputatie, eigendunk), en tot slot de behoefte aan 'self-actualization' oftewel zelfverwerkelijking (doen wat je roeping is).

De World Database of Happiness van de Rotterdamse socioloog Ruut Veenhoven zitten ruim 3.000 empirische studies en 700 onderzoeksresultaten uit zowat 70 landen.
De "World Database of Happiness" is een register van wetenschappelijk onderzoek naar de subjectieve waardering van het leven. De Database bevat een verzameling van resultaten uit de vele bestaande studies en levert een basis voor synthetische studies. De Database bevat ook een bibliografie met wetenschappelijke publicaties en een lijst van aanbevolen gerelateerde literatuur. De volledige database kan via de site worden gedownload

Tsunami in California

In de nacht van vorige dinsdag op woensdag 15/06 heeft er zich een relatief krachtige zeebeving (7.2 op schaal van Richter) voorgedaan in de Stille Oceaan, ongeveer 150km ten westen van San Francisco, Noord-California, met een aantal 'naschokken' tot 6.4 de voorbije dagen! (Zie FoxNews, MSNBC of CNN)

Er was even grote paniek, want de autoriteiten waarschuwden voor het gevaar van een vloedgolf langs de Amerikaanse westkust. Mensen uit Crescent City werden o.a. geëvacueerd.
Korte tijd later werd de waarschuwing weer ingetrokken. Blijkbaar bewogen de 2 platen zich horizontaal t.o.v. elkaar en niet verticaal, waardoor er geen gevaar was voor een Tsunami.

Tsunami is een Japans woord en staat voor tsu dat 'haven' betekent en nami dat 'golf' betekent. Japanse havensteden zijn vaak door een tsunami getroffen. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Vloedgolf

Op de site van Seismic Monitor vind je trouwens ook een mooi overzicht van alle aardbevingen, breuklijnen, etc.

Meer over Tsunami's:
- International Tsunami Information Center
- Surviving a Tsunami
- National Oceanic and Atmospheric Administration
- Tsunami Visualizations
- Kennisnet.nl

Verjaardagsfeestjes

Deze week moest Sara maar liefst naar 3 verjaardagsfeestjes!
Zie foto's hieronder...


Voornamen en… de wet van Zipf

Gisteren langs de gynecoloog geweest, en de zwangerschap verloopt perfect.

Ook het geslacht (m/v) van de toekomstige broer of zus van Sara is bekend. Vandaar mijn zoektocht op het internet naar een 'unieke' voornamen... Er blijkt echter een wiskundig verband te bestaan m.b.t. voornamen!

De onderzoeker Dr. Gerrit Bloothooft van het Utrechts Instituut voor Vreemde Talen (UiL - OTS) stuitte op een merkwaardig rekenkundig verband tussen het aantal naamdragers en het aantal namen: er loopt een rechte lijn als namen (logaritme van het aantal namen) wordt uitgezet tegen naamdragers (frequentie van voorkomen).

Dr. Bloothooft trekt een interessante conclusie: "Elke ouder denkt met het geven van een voornaam aan een kind een unieke beslissing te nemen, maar over de gehele populatie van geborenen blijkt er opeens een fraai wiskundig verband te zijn."
Uiteraard wordt die unieke beslissing ingegeven door een samenspel van tal van factoren waaronder het al dan niet vernoemen van familie of bekenden, het volgen van populaire namen (of juist niet), het kiezen uit cultureel bepaalde subverzamelingen van voornamen (echte Vlaamse naam, Nederlandse naam, ...), sociale associaties van een naam, de prettige klank van de naam.

Er worden in de naamkundige literatuur wel vaker verbanden gelegd tussen verschijnselen en lexicale theorieën. Dat zijn de uitwerkingen van de wet van Zipf - rangorde maal frequentie van woorden in een tekst is constant.

De mannen van 1972

Waar is de tijd naartoe? Bijna 33 jaar geleden was het dat de wereld even stil stond...
Wie herinnert er zich deze snotneus nog?!? Een gokje mag altijd...

Rita, Jan en Wim anno...?!

Over het "gezegende jaar" 1972 is trouwens ook nog niet alles gezegd...

Playboy's playmate 1972Getuigde deze 'oude' website die ik terug wist op te vissen: www.1972.be! Drie jaar geleden werd deze site gemaakt, toen we met een bende dertigers het sublieme idee hadden om de bloemetjes nog eens buiten te zetten en een heuse "fuif" organiseerden!

Gelukkig werden er tijdens de fuif geen foto's genomen! ;-)

Op de kinderfoto's op de site herken je hopelijk o.a. Timmy Torfs, Steve Bruers, Bart Mathues, Steven Bamps, Walter Vannoppen, Christophe Ausloos, etc.

Je kan ons trouwens nog steeds mailen op [email protected]

Suikerrock! U2?

Het programma voor Suikerrock 2005 is compleet.
Met de toevoeging van kleppers als Kane en Kosheen op zaterdag 30 juli ziet het programma er weer indrukwekkend uit!
De andere topacts (Melanie C, Roxy Music, Arno, Clouseau en UB40) waren al eerder bekend gemaakt.

Prijzen bedragen (enkel voor het hoofdpodium op de Grote Markt) respectievelijk 25,00EUR, 15,00EUR en 15,00EUR. Kaarten zijn in VVK te verkrijgen via www.suikerrock.be/tickets.
De rest van het festival (Stella Bak Stage, JIM Talent Stage en randanimatie) is nog steeds gratis.

Ik zal er zijn! U2?

De beledigingen die het daglicht niet haalden

We mogen weer al eens hard lachen dankzij de Belgische politiek... ;-)
Onderstaande parodie, na de uitspraken van Karel De Gucht aan het adres van de Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende en de daarop volgende politieke rel, kan je vinden op www.actualitiek.be

Wie dacht dat de beledigingen aan het adres van Balkenende en zijn beschrijving van Congolese politici de enige uitschuivers van Karel De Gucht waren, die zit er lelijk naast. De minister houdt zelden een blad voor de mond, en schuwt daarbij het beledigende vocubularium allerminst. Gelukkig bereiken zijn uitlatingen slechts zelden de media, en dit dankzij een speciaal daarvoor opgerichte doofpotdienst, meteen goed voor 3 van de door Verhofstadt beloofde jobs.

Actualitiek wist evenwel toch beslag te leggen op wat verboden materiaal. Zo omschreef De Gucht zijn partijgenoot Bart Somers tijdens een nooit uitgezonden VRT-interview als een 'ruggengraatloze Mon Chichi' en sprak hij in een ander interview de gevleugelde woorden 'Verhofstadt zet zijn tanden graag in een project, maar door dat spleetje ontsnappen er altijd wel een paar details aan zijn aandacht'. Op buitenlands vlak noemde De Gucht Condoleeza Rice een 'chagrijnige negerin' en de Dalai Lama 'een vreemde flurk in een tsjevengordijn'

Ook van uitspraken als 'Koning Albert heeft een klein pietje' en 'De Paus lijkt wel een ontsnapte ijsbeer in dat belachelijk wit tafelkleed!' is het maar goed dat ze de openbaarheid niet haalden.

PerfectDraft

Dé oplossing om Belgsich bier te tappen in Tahiti... Het PerfectDraft systeem van Interbrew en Philips.

Dankzij het unieke apparaat en 6 liter vaatjes biedt PerfectDraft u een perfect getapte pint van hoogstaande kwaliteit.

PerfectDraft van Philips is verkrijgbaar in alle winkels gespecialiseerd in huishoudtoestellen en in de meeste grootwarenhuizen op de afdeling "Huishoudtoestellen".

De Jupiler en Stella Artois vaten voor PerfectDraft zijn verkrijgbaar bij onder andere: Carrefour, Makro, Cora, Super Delhaize en Colruyt.

Meer info: promofilmpje - productbeschrijving