April 2005

La kermesse

Vandaag (zaterdag) was het "la kermesse" op school van Sara. Alle klassen gaven elk een kleine dans (compleet met op maat gemaakte kledij, bloemenkrans, etc.) ten beste voor alle ouders, waarna het "kermis" was binnen de schoolmuren... attracties, standjes, edm.


Heeft China een recessie nodig?

Kan de opgang van de Chinese economie blijven duren?
Op de blog van Luc Van Braekel vond ik vandaag een verslag van een lezing van filisoof Dr. Martin De Vlieghere over deze vraag. Kernidee daarbij is dat een recessie een noodzakelijke correctie vormt op scheeftrekkingen in de economie.
Lees er alles over...

Eerste vlucht A380

Vandaag een nieuwe hoogdag voor de Europese luchtvaart... de allernieuwste Airbus en grootste vliegtuig ooit, de Airbus A380, maakte deze ochtend zijn eerste vlucht vanop de luchthaven van Toulouse!

Na deze reeks van testvluchten (2200 uur, gedurende een gans jaar) zal deze superjumbo in april 2006 zijn eerste commerciële vluchten maken. Er werden al 150 van deze toestellen besteld door o.a. Air France, Lufthansa, Virgin Atlantic, Fedex, Singapore Airline, Emirates, Qantas, Qatar Airways, Korean Air, Malaysia Airlines, Etihad Airways, Thai Airways en UPS.

De eerst studies van zo'n superjumbo gebeurden al begin jaren '90 door Airbus. De Europese luchtvaartconstructeur wilde de concurrentie aangaan met de Boeing 747-400, het grootste passagierstoestel tot op heden. In vergelijking met deze B747-400, zal de A380 ongeveer 35% meer passagiers kunnen vervoeren, minder brandstof verbruiken en 15% verder vliegen.

Dat dit een staaltje van Europees vernuft is, moeten volgende data bewijzen:
- Aantal passagiers: tussen 550 en 800 afhankelijk van de configuratie, op 2 dekken
- Maximum opstijggewicht: 560.000kg
- In complete vrachtversie: 150.000kg aan cargo
- Maximum reikwijdte: 15000km
- Verbruik: ongeveer 3 liter per passagier per 100km
- Ontwikkelingskost A380: meer dan 10 miljard EUR
- Kostprijs vliegtuig: meer dan 200 miljoen EUR

Enkele links:
- Airbus A380 special
- Airliners.net (A380 foto's)

Gadget: Skype-telefoon!

Iedereen heeft wel al eens gehoord over VoIP (Voice over IP), of de manier om via internet te telefoneren. Vooral interessant om dure telefoonkosten naar het buitenland te verminderen.

Eén van de bekendste toepassingen zijn waarschijnlijk MSN Messenger en Skype, waarmee je via internet o.a. een audio-gesprek over internet kan voeren (VoIP) met andere gebruikers van Messenger of Skype. Helaas valt de kwaliteit niet altijd even goed mee (delay, ruis), en is het soms zeer omslachtig om micro en luidsprekers juist af te stellen en te configureren. Daarenboven is het praten-tegen-je-PC niet altijd even vanzelfsprekend...

Tot ik via de Skype Accessoires pagina een gewone draadloze telefoon tegen kwam ([email protected] van Olympia) waarmee je, naast gewone telefoongesprekken, ook kan bellen naar je Skype-vrienden!
Wat meer is... in kombinatie met :
- SkypeOut kan je er zelfs mee bellen naar vaste lijnen en niet-Skype gebruikers.
- SkypeIn kan je zelfs een 'virtueel' telefoonnummer koppelen aan je Skype-abonnement, waardoor je zelfs geen vaste lijn meer hoeft te hebben (thuis)!

Ik stond zelf een beetje sceptisch tegenover al dat moois, maar na het eerste gebruik was ik zeer aangenaam verrast!! Eenvoudig in gebruik, zeer goede kwaliteit, eindelijk eens een echte praktische VoIP-telefoon-ervaring....

Voordelen van zo'n Skype-telefoon:
- Gewone draadloze telefoon (tot 300m)
- Skype-telefoon waardoor bellen niets meer kost
- Betere kwaliteit
- Gemakkelijker in gebruik

Een absolute aanrader dus!

Google kan niet lachen

Het Amerikaanse bedrijf achter de internet-zoekmachine Google kan nog steeds niet lachen met de West-Vlaamse parodie op hun site. Het bedrijf stuurde de uitbater van http://www.hoehel.be/ opnieuw een aanmaning om de site van het web te halen, maar voorlopig is deze niet van plan om in te gaan op dit verzoek...
De ontwerpers van een Antwerpse versie (http://www.goegel.be/) van de zoekrobot gaven eerder al toe aan de aanmaning van Google en haalden hun site van het net.
Een beetje lachen mag blijkbaar niet meer...

KMDC


Verjaardagsfeestje

Naar twee verjaardagsfeestjes mocht Sara de voorbije maand gaan... ééntje voor Arthur (klasgenootje uit school in Kumtich), en het andere vandaag voor Lisy (schoolgenootje uit Tahiti en dochter van Philippe Stora, collega-piloot).
Zoals je kan zien op onderstaande foto's, is het ene feestje het andere niet...

Bij Vanessa en Kris (ouders van Arthur) thuis:

In de 'Iaorana Villa' (hotel/restuarant in Punaauia):

... maar van beide feestjes heeft ze duidelijk enorm genoten!

Sara verkoopt tombola's

Zoals in elke school, worden er ook in Tahiti tombola-lotjes verkocht t.v.v. onderhoud van de school en extra lesmateriaal voor de klassen. Ook de school van Sara houdt een tombola.
Een boekje van 10 lotjes kost 9,00€.

klasfoto Sara

Wat valt er o.a. te winnen:
- 2 vluchten Tahiti/Auckland(Nieuw-Zeeland)
- een computer
- een vlucht Tahiti-Los Angeles
- stereo-keten
- halsketting
- CD-DVD-speler
- een gratis ontbijt (2 pers.) in hotel Le Meridien (Tahiti)
- koffiezetapparaat
- een rijstkoker
- ...

Graag een seintje als er iemand een boekje wensen te kopen.
Geld kan gestort worden op volgende rekeningnummer: 734-3952041-76 met vermelding van "tombola Sara". Dank u.
Wij mailen dan wel de nummers door van het tombola-boekje.

Natascha, hôtesse de l'air

Bij Sabena was het in der tijd de gewoonte dat piloten, die op pensioen vertrokken, een "geschenkje" kregen van hun collega's.
Meestal was dit een stripverhaal dat iets met 'luchtvaart' te maken had, en dat dan werd (ge)(onder)tekend door de collega's met een dankwoordje, of een leuke anekdote,...

Eind van de maand vertrekt er hier bij Air Tahiti Nui iemand op pensioen (Gérard Trannoy, een ex-AOM captain), en hij mag zich verwachten aan een gesigneerde strip door collega's van "Natascha, hôtesse de l'air"!

Gerard Trannoy en friends...

Belg aan het hoofd van Heineken

Er zijn ook geen zekerheden meer in het leven....
Zie artikel (De Standaard).

"Winning" by Jack Welsh

Vannacht las ik aan boord (tijdens 'werk' in de cockpit - tussen Los Angeles en Parijs) een interessant artikel in Newsweek over "leadership" en "rules of the game" n.a.v. het nieuwe boek "Winning" van Jack Welsh, 21 jaar lang CEO van General Electric!

Enkele passages uit het artikel:
- "Before you become a leader, success is all about growing yourself. When you become a leader, success is all about growing others."
- "The team with the best players usually does win. That's why you need to invest the vast majority of your time and energy as a leader in three activities: evaluate, coach and build self-confidence."
- "Work can be hard. But your job as a leader is to fight the gravitational pull of negativism."
- "When you are an individual contributor, you try to have all the answers. When you are a leader, your job is to have all the questions. You have to be incredibly comfortable looking like the dumbest person in the room."
- "There is just not enough celebrating going on at work. Celebrating creates an atmosphere of recognition and positive energy."

Volgende 8 manieren van leiderschap gebruikte Welsh steeds met succes:
1. Leaders relentlessly upgrade their team, using every encounter as an opportunity to evaluate, coach and build self-confidence.
2. Leaders make sure people not only see the vision, they live and breath it.
3. Leaders get into everyone's skin, exuding positive energy and optimism.
4. Leaders establish trust with candor, transparency and credit.
5. Leaders have the courage to make unpopular decisions and gut calls.
6. Leaders propbe and push with a curiosity that borders on skepticism, making sure their questions are answered with action.
7. Leaders inspire risk taking and learning by setting the example.
8. Leaders celebrate.

Goede medewerkers vinden is super-moeilijk.
Over het aanwerven, werkte Welsh a.d.h.v 3 screenings (integrity (eerlijkheid), intelligence (intelligentie) en maturity (maturiteit)) en daarna volgens het '4-E and 1-P framework':
1. Positive Energy
2. The ability to Energize others
3. Edge: the courage to make tough decissions
4. Execute: the ability to get a job done
5. Passion

'k Denk dat ik het boek maar eens ga kopen en lezen...

Terra Cognita

Onlangs vond ik een webtoepassing waarmee je een wereldkaart kunt genereren waarop de landen die je ooit al bezocht hebt ingekleurd zijn. Er bestaat een gelijkaardige toepassing waarmee je de reeds bezochte VS-staten kunt inkleuren. Of Europese landen.
Zo'n kaart zegt natuurlijk niet alles. Je zou zo'n kaart eigenlijk tot op regionaal niveau moeten kunnen inkleuren, per deelstaat of per provincie, dat zou een correcter beeld schetsen.

Wij komen aan 45 landen (20%), maar niet overal zijn we even lang of uitgebreid geweest natuurlijk. In sommige landen hebben we zelf maar even voet aan wal gezet...

Zoals je kan zien zijn vooral Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en grote delen van Azië nauwelijks gezocht geweest door ons.
Landen die zeker nog op ons verlanglijstje staan om eens te gaan
(her)bezoeken: Australië, Paaseilanden, Canada, Ijsland, Caraïben, Kenia, Zuid-Afrika, Italië, Griekenland, Egypte, Singapore, Rusland (Sint-Petersburg), China,...

Gadget: MP3 in auto!

Wie mij een beetje kent, weet dat ik hou van leuke en handige informatica "gadgets"... Dit is ééntje dat zeker in deze lijst niet mag ontbreken.

Wat denk je van een goedkope en USB-compatibele MP3-speler die FM-signalen uitzendt zodat je ernaar kan luisteren via je eigen autoradio?!
Dit kan perfect via de "VR3 MP3 FM Modulator"!

  • VR3 MP3 FM Modulator verandert elk USB flash-geheugen-kaartje (niet inbegrepen) in een MP3 speler
  • Speelt alle audio-bestanden af via je eigen auto FM-stereo systeem
  • Bevat MP3 decoding software en een USB poort
  • Steek eenvoudigweg de VRFM7 in elke 12V sigaretten-adaptor in auto, selecteer één van de 7 vooringestelde FM-frequenties, steek het flash memory geheugen in, en druk op Play
  • Via knoppen kan je ook volume aanpassen of voor- en achteruit gaan in lijst MP3-bestanden.
  • Via bijgeleverde kabel kan je ook elke CD player, DVD player, MP3 player, laptop computer, etc. aan je FM modulator koppelen en muziek beluisteren op je FM-radio

Prijs: amper 40,00EUR (excl. BTW) + verzendkosten
Geïnteresseerden kunnen er steeds via mij bestellen!

Politici op de korrel

Eens goed lachen? Met de politiek in België?!
'k Vond toevallig de blog Actualiek.be op internet!

Gran Canaria (sfeerbeelden)


Gmail opslag naar 2GB!

En nee, dit is helemaal geen 1 april grap... via de nieuwe mail-dienst van Google, Gmail, krijg je nu meer dan 2000MB (2GB!) aan opslagruimte voor uw mails!!

Deze dienst is gratis, en je kan je mails ([email protected]) zowel via WebMail als via POP3 bekijken en versturen! Echter.... om zo'n gmail.com-adres te krijgen, moet je "uitgenodigd" worden door iemand die al zo'n Gmail-account heeft. En wat wil het toeval natuurlijk... ;-)

Stuur mij een mailtje ([email protected]) en ik stuur u een uitnodiging om je eigen Gmail-mailbox ([email protected] bv.) aan te maken, zodat je van je 2GB aan mail-space kunt gebruik maken!