Maart 2005

Gran Canaria

Vandaag vertrekken wij voor een week op verlof naar Gran Canaria! Zee, zon en strand... Weeral! ;-)

P.S. Het posten van uw commentaren op de berichtjes in deze blog is vanaf nu mogelijk! Laat u maar gaan...

Vrouw met ballen (en roeispaan)

Als u een ticketje met het vliegtuig naar Tahiti te duur vindt, zijn er natuurlijk altijd alternatieven...

Française steekt Stille Oceaan over in roeibootje

De 27-jarige Française, Maud Fontenoy, heeft in 72 dagen de Stille Oceaan overgestoken, alleen in een roeiboot. Ze bereikte zaterdag het eiland Hiva Oa in de Marquesaseilanden, deel van Frans-Polynesië. Ze was in Callao in Peru vertrokken.

Fontenoy is de eerste vrouw die de Stille Oceaan in een roeiboot oversteekt. Ze legde de 6.900 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 4 kilometer per uur. Ze trotseerde ontmoetingen met haaien en walvissen,en kapseisde met haar boot.

De boot van Maud Fontenoy (zie foto's) is 7,5 meter lang en anderhalve meter breed, weegt 650 kilo en is voorzien van een aantal technische hulpmiddelen zoals satelliettelefoon en GPS-navigatie. Twee jaar geleden maakte ze in gelijkaardige omstandigheden al de oversteek van de Atlantische Oceaan, van Canada naar Spanje.

Zie: http://www.maudfontenoy.fr of http://www.pacifiqueamainsnues.com/

Broertje of zusje voor Sara!

Eerste foto...Na heel lang "oefenen" is het dan zover... Wij verwachten ons 2de kindje rond midden oktober 2005!

Ideeën voor voornamen zijn steeds welkom op [email protected]

De website van bij de geboorte van Sara (08/09/2000) is nog steeds online, en te bezoeken via www.ottenbourg.com/sara

Topgroepen op Suikerrock

De eerste topgroepen op Suikerrock zijn officieel bekend!!

Vrijdag 29 juli 2005 : o.a. SCALA en MELANIE C
Zaterdag 30 juli 2005 : o.a. DE MENS en ARNO. Top-act volgt nog.
Zondag 31 juli 2005 : o.a. NATALIA, CLOUSEAU en UB40 (uk)

Volk verzekerd... ook dit jaar (weer)!

Nu moeten we (Prosite) nog de nieuwe layout van de affiche 2005 online zetten...
Meer info: www.suikerrock.be

Airbus A340 in cijfers

Enkele duizelingwekkende cijfers die tot de verbeelding spreken over "onze" Airbus A340-300 bij Air Tahiti Nui (ATN):
- Constructie: Begonnen in beginjaren '90, met eerste testvlucht eind 1991. Eerste commerciële vlucht in 1993 (Lufthansa). A340 van ATN (4 stuks) dateren van 2001 en 2002.
- Prijskaartje: 100 miljoen EUR (= 4 miljard BEF)
- Afmetingen: 60m van wingtip tot wingtip en 63m van neus tot staart. 50m in cabine
- Motoren: 4x CFM56-5C motoren met maximale stuwkrant van elk 34.000 lbf (=151.200N of 15.420kgf (kilogram-kracht))
- Basisgewicht (met basis bemanning en catering, maar zonder passagiers of brandstof): 134.800kg
- Maximaal opstijggewicht: 275.000kg
- Maximaal langdingsgewicht: 192.000kg
- Maximum aantal passagiers: 440 (constructeur), bij ATN in 3 verschillende klasses maximaal 294 (6 in First, 24 in Business en 264 in Economy).
- Brandstof: maximum 110.000kg (=141.500 liter) met een gemiddeld verbruik van 6000kg/u (=7.700 liter/u, 1500kg/uur/motor). Typisch aan Airbus is de brandstof-tank van 5000kg in het hoogteroer (achteraan vliegtuig). Dit laat toe het zwaartepunt van het vliegtuig tijdens de vlucht naar achter te verplaatsen (door brandstof naar daar te pompen), waardoor het gemiddelde verbruik daalt (-1%)
- Type brandstof: Jet A (met vriespunt van -50°C)
- Maximum reikwijdte: 13.700km met volle tanks. Dit wordt natuurlijk zelden gehaald omdat we nooit met vol vliegtuig én met volle tanks kunnen vertrekken. Maximale reikwijdte met 300 personen aan boord en 28.000kg cargo: 11.000km
- Maximum snelheden: 330Kts/Mach 0.86 (= tussen 800-900km/u op kruishoogte en in functie van wind)
- Typische snelheden: opstijgen en landen aan 140kts (250km/u), klimmen aan 250kts (460km/u) tot 300kts (550 à 750km/u) en M0.82 op kruishoogte (850km/u)
- Maximum drukverschil tussen cabine en buitenlucht: 9,25 psi (0,63 bar of 6508 kg/m2)
- Minimale zichtbaarheid nodig om te kunnen landen: nul. De Airbus A340 kan volledig automatisch landen, in zichtbaarheid nul (bv. mist)
- Typische druk hydraulische systeem: 3000 psi (=206 bar)
- Maximale temperatuur remmen: 700°C
- Maximale temperatuur aan uitlaat motoren: 950°C

A340 cockpit A340 in Papeete

Sabena: Last Flight to Cincinnati

Toevallig vond ik gisteren deze website terug...
Bijna dag op dag 5 jaar geleden (25 maart 2000) was ik copiloot op de laatste Sabena vlucht naar Cincinnati (Kentucky, USA)!


The A340-crew van deze laatste vlucht:
Captain Herbert Holger en First officer Jan Ottenbourg
Flight Attendents: Cantillon Luc, Vanden Bussche Sylvia, Vanderstappen Sonia, Peeters Michele, Van Der Plassche Fred, Deckers Chantal, Debisschop Saskia, Huygens Pia, Bonte vincent
Ground Engineers: Alex Stroobants en Alain Michiels

Twintig maanden later, gaat Sabena failliet...

Perles Noir - Zwarte Parels

De wereldberoemde zwarte parel (Perles Noir) van Tahiti wordt nu ook door "stars" ontdekt en gepromoot...
In januari nog was Sharon Stone te gast in Bora Bora voor een foto-sessie met "zwarte parels" voor het Italiaanse magazine "Vanity Fair"!

Zie ook:
http://www.tahitinuitravel.com/news/
http://www.perlesdetahiti.net/

Persoonlijk had ik onlangs nog de Amerikaanse acteur Colin Farrell (The Recruit, S.W.A.T., Phone Booth) en Franse zanger Patrick Bruel aan boord. Ben niet zeker of zij voor de Perles Noir kwamen, maar kom..

Vliegen is een kansspel!

Een vliegtuig is en blijft nog steeds het veiligste transportmiddel! Zelfs na het in rekening brengen van aantal auto's t.o.v. vliegtuigen, of het aantal vlieguren per persoon t.o.v. aantal uren in auto, edm. blijft vliegen absoluut zeer veilig!

Hoe komt dit? Twee belangrijke redenen: kansberekening en training.

www.airliners.net www.airliners.net

Dit laatste lijkt redelijk voor de hand liggend, maar mensen staan er meestal niet bij stil. Een piloot heeft bv. geen "diploma" maar een "vliegvergunning" die amper 1 jaar geldig is. Naast een jaarlijks medisch examen (ogen, oren, hart, etc.) hebben wij elke 6 maanden schriftelijke (theorie, manuals) en praktische examens (vluchtsimulator). Hier worden we getraind en gecontroleerd op moeilijke, niet-alledaagse situaties die zich kunnen voordoen. Instrumenten die wegvallen, motoren die uitvallen, verlies van systemen, etc.

Wat de kansberekening betreft, is elk commercieel vliegtuig zodanig ontworpen dat elke levensbelangrijk onderdeel van een vliegtuig of zijn instrumenten ALTIJD een backup of dubbelganger heeft. Er wordt berekend wat de kans is dat onderdeel x uitvalt, wat de (directe en indirecte) gevolgen er van zijn, en er wordt dan afgewogen of hetzelfde systeem (of een alternatief) nodig is voor het verdere verloop van de vlucht.... Combinaties van pannes worden natuurlijk ook bekeken en onderzocht.

Enkele voorbeelden:
- Waarom zijn er steeds minstens 2 piloten aan boord? De huidige generatie toestellen kunnen gerust vliegen met 1 of zelfs zonder piloot...
- Waarom krijgen de piloten nooit dezelfde maaltijd opgediend? Kans dat er één ziek wordt?
- Waarom zijn er minstens 2 motoren aan een vliegtuig? En kan er met één motor nog veilig gevlogen worden? Het antwoord is ja.
- Alle belangrijke vlieginstrumenten bestaan minstens in tweevoud. Ze zijn gevoed door minstens 2 verschillende electrische bronnen, gestuurd door 2 verschillende computers en hun gegevens komen van 2 verschillende analoge bronnen (aan de romp van het vliegtuig bv. (statische luchtdruk))
- Er zijn 2 identieke en 1 backup rem-systemen op een A340, 3 onafhankelijke hydraulische systemen, 2 identieke perslucht- en airconditioning-systemen, 7 verschillende manieren (4 motoren, 1 hulpmotor, 1 hydraulisch aangedreven generator en 1 generator op luchtturbine) om electriciteit op te wekken,....

Wat kan er nog mis gaan?! ;-)

Sashimi en Poisson Cru

Wie aan het water woont, eet ook meer vis... Hier is dat niet anders. Twee typsiche, Tahitiaanse gerechtjes om duimen en vingers van af te likken....

SASHIMI: schijfjes rauwe, rode tonijn op een bedje van kool-sla met rijst en een typische Sashimi-sausje. (oorsponkelijk Japans gerecht)

POISSON CRU: blokjes rauwe vis (rode tonijn) gemarineerd in coco-citroen sausje met rauwe groentjes (oorspronkelijk Chinees gerecht)

Mmmmm....

Home Sweet Home

Laatste dag vandaag in Tahiti voor de lange (meer dan 24u) terugreis naar België (vanavond).

Uitgeslapen, appartement gekuisd, middag-dut, ingepakt, laatste avondmaal bij kennisen hier (van Belgisch-Italiaanse afkomst), afscheid nemen op z'n Tahitiaans (kralen-ketting) en dan... net op het nippertje, op de allerlaatste minuut, alsnog het vliegtuig kunnen nemen (dat heb je nu eenmaal met "gratis" standby-tickets) richting Parijs.
Oef... Iedereen goed vertrokken geraakt, en ondertussen al goed aangekomen in Parijs en België!


James Cook en H.M. Bark Endavour

Sinds enkele dagen ligt een replica van de H.M. Bark Endavour, het schip van capitain James Cook dat bijna 250 jaar geleden aanlegde in Tahiti, aangemeerd in de haven van Papeete, Tahiti.

Cook (zie ook verder) werd legendarisch door zijn ontdekkingsreizen die in nautisch, astronomisch en cartografisch opzicht van groot belang waren. James Cook verkende met de Endeavour in 1770 het werelddeel Nieuw-Zeeland en Australië en bracht grote delen van de wereld in kaart.


Deze replica van de Endeavour, gebaseerd in Sydney (Australië) heeft 18 miljoen Australische dollars gekost (ongeveer 108.940,00EUR) en werd te water gelaten in 1994. Lengte van het schip bedraagt 33,3 m en heeft een bemanning van 38 personen, in hoofdzaak Australiërs.

Een beetje geschiedenis:
James Cook werd op 27 oktober 1728 als boerenzoon geboren in het dorpje Marton-in-Cleveland, Yorkshire, in Engeland. Toen hij 18 was, werd hij aangenomen bij een scheepswerf in Whitby. Hij leerde zichzelf ook astronomie en wiskunde.

James Cook was een ervaren landmeter en navigator. Hij was een beroemde Engelse zeeman die op reis ging voor de wetenschap. In totaal maakte hij drie lange reizen over de aardbol. Hij verkende de onbekende uithoeken van de wereld en heeft in die periode de cartografische en botanische wetenschap een enorme dienst bewezen.

De Royal Society of Britain wilde een observatie maken van een astrologisch fenomeen (passeren van planeet Venus voor de zon op 3 juni 1769) , en op aanraden van captain Wallis, die 2 jaar eerder al in Tahiti aanmeerde, werd beslist dit op het eiland Otaheite te doen.
Op 26 august 1768 vertrok Cook (amper 40 jaar) met de Endavour vanuit Plymouth, Engeland naar een observatorium in de Pacific. Begin 1769 passeren ze kaap Hoorn.

Op 13 april 1769 meert James Cook met de Endeavour aan in de baai van Matavai aan de noordkant van Tahiti waar hij uitbundig wordt ontvangen door de bewoners. Zeven weken hebben ze om zich voor te bereiden op de passage van Venus voor de zon. Cook beslist van een observatorium te bouwen in Mahina (oostkust van Tahiti). Deze plaats wordt nu (nog) "Pointe Vénus" genoemd.

In 1770 ontdekte Cook Nieuw Zeeland en Australië. Op zijn laatste tocht werd hij vermoord door de bewoners van Hawaï (1779).

Enkele links:
http://www.barkendeavour.com.au
http://www.muffley.net/pacific/cook/cook1.htm
http://www.transportmuseum.co.uk/endeavour.htm
http://www.gold.ac.uk/world/endeavour/endeavour.html

"Werken"

Bij het lezen (en schrijven) van al deze geweldige, tropische verhalen, zouden we misschien uit het oog kunnen verliezen "waarom" wij hier zijn... inderdaad... om te werken!!

Zo ook vandaag... een vlucht van Tahiti naar Auckland (Nieuw-Zeeland) en terug. Vijf uur heenvlucht, 2uur ter plaatse (net tijd genoeg om enkele inkopen te doen in de tax-vrije zone) en 4u30 terugvlucht. Vandaag was het mijn 9de en 10de vlucht als "captain" (in training voorlopig welliswaar)!

Prachtig toch 'onze' Air Tahiti Nui Airbus A340-300?!
Binnenkort meer over dit fantastische toestel. Deze en vele duizenden andere foto's kan je vinden op www.airliners.net! Een absolute must voor vliegtuigfanaten!

Moorea

Vandaag uitstap naar Moorea het dichtstbij zijnde eiland van Tahiti... amper 7 minuten per vliegtuig of 30 minuten per boot!

's Morgens vroeg opgestaan om rond 7u30 de overzetboot te nemen (met inbegrip van auto) van Papeete (Tahiti) naar Vaiare (Moorea). Na aankomst zijn we eerst langs westkant van het eiland gereden, langs de hotels in noord-westen, de baaien van Opunohu en Cook, de Belvedere met ananas-plantages, etc.
Enkele links:
http://www.moorea.com
https://www.tahiti.com/island/moorea

Dansen op z'n Tahitiaans

Gisterenavond uitstapje gemaakt naar hotel Beachcomber voor een (wekelijks) traditioneel Tahitiaans dans-spectakel!

Enkele links over Tahitiaanse dansen:
http://www.letahititraveler.com
http://www.tahiti.com

Verkiezingskoorts (final)

Nadat maandag het vereiste quorum niet was bereikt (3/5) in het pasverkozen parlement voor de verkiezing van de president, was het vandaag dan wel zover...

Met 29 stemmen tegen 26 werd Oscar Temaru (UPLD - Union pour la démocratie) verkozen (voor een termijn van 4 jaar), ten nadele van Gaston Tong Sang (Tahoeraa Huiraatira, partij van ex-president Gaston Flosse), tot nieuwe president van Frans Polynesië.
"L'indépendance n'est pas à l'ordre du jour... Cette question ne pourra être débattue que si la population le souhaite", onderlijnde Temaru na zijn verkiezing.
Tegen het einde van de week stelt hij zijn regering voor.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Oscar_Temaru

Fotowedstrijd

Even een tussenstand voor de "wie maakt de mooiste vakantiefoto?"-wedstrijd.
En de winnaar is...

Beachcomber hotel
Parelboerderij in Taha'a Replica van 'Endeavour'
Air Tahiti op Raiatea