Qantas 32 Cockpit Resource Management (CRM)

Hieronder een 45 minuten durende aflevering (van “Air Crash Investigation” - National Geographic) over de Qantas QF32 vlucht waarbij een Airbus A380 een motor verliest en de daaropvolgende gebeurtenissen.

Afgezien van de omstandigheden, is deze video vooral interessant over de manier waarop de bemanning efficiënt samenwerkt en het vliegtuig terug veilig aan de grond zet.
Een mooi voorbeeld van wat wij in de luchtvaart “Cockpit Resource Management” of “CRM” noemen. Samenwerken, delegeren, kijken naar de feiten, prioriteiten stellen, zoveel mogelijk hulp die ter beschikking is ('resources') gebruiken, opties bestuderen, risico's afwegen en uiteindelijk een gezamelijk plan uitwerken en uitvoeren.

Vooral de opmerking van één van de piloten op het einde van de reportage stemt, gezien de discussie van de afgelopen maanden over het verder automatiseren van de cockpit en het verminderen van het aantal piloten aan boord, tot nadenken : We mogen blij zijn dat er nog steeds "echte mensen" achter de stuurknuppel zitten!

Qantas 32 is een goed voorbeeld van hoe piloten in de cockpit een complexe taak veel beter tot een goed einde kunnen brengen dan een computer(programma) of een ‘piloot’ op de grond, die het vliegtuig bestuurt zoals een drone!

Vrij vertaald van leehamnews.com/2015/07/25/qantas-32-cockpit-resource-management-at-work/

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.