Eerste schooldag

Vorige week 11 augustus was het alweer de eerste schooldag voor Sara (3de leerjaar (CE2) in Saint-Hilaire, Faa'a)! Voor haar verandert er weinig... enkel nieuwe juf (TAEREA Raita) en wat andere leerlingen. Zelfde school.
Er zijn maar liefst 7 klassen in het 3de leerjaar en Sara zit met 26 in haar klas!

Vandaag is het echter de eerste 'echte' schooldag voor Roos. Ze gaat nu naar de eerste kleuterklas (SP) in N.D.A. (Notre Dame des Anges) in Faa'a, waar ook Sara vroeger kleuterschool gelopen heeft.
Vorige week was er al een eerste kennismaking met de nieuwe omgeving en de juf (Madamme Rose, ook 'toevallig'!). Vandaag eerste halve dag. Vanaf volgende week zijn het volledige dagen.
Er zijn 4 eerste kleuterklassen in deze school en Roos zit met 30 in haar klas. Gelukkige heeft Madamme Rose de hulp van een Tati.

Het Franse schoolsysteem heeft heel wat verschillen met het Belgisch/Vlaamse schoolsysteem.

Zo is er maar schoolplicht tot 16 jaar en loopt de lagere school maar over 5 jaar (van 6 tot 11 jaar) ipv 6 bij ons. Van 11 tot 15 doorlopen ze de 4 jaar "Collège" (Sixième, Cinquième, Quatrième et Troisième) waarna ze het Diplôme national du brevet krijgen
Daarna volgt het Lycée (3 jaar (Seconde, Première et Terminale) van 15 tot 18 jaar), waarna ze hun Baccalauréat (of "bac") krijgen.

Ze maken het toch graag zo moeilijk in Frankrijk... ;-)

Comments

Ingediend door Kasaka op 27/08/2008

Een beetje laat, maar wat een leuke foto's weer! Ik heb zelf op de Franse school gezeten in Senegal (eind jaren zestig, oei, lang geleden!), zo te lezen is er nog niet veel veranderd.

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.