Marathon: opwarming

Vandaag was het de laatste rustdag voor de atleten. Op het programma van Geert stond een kleine opwarming, verkenning van de aankomst in Central Park en een boottocht op de Hudson en East River. Warme kleding was nodig want in New York is het amper 3 à 9°C.

De eerste NYC Marathon werd in 1970 georganiseerd met amper 127 atleten waarvan er 55 de eindmeet bereikten. (Historiek 1, 2, 3)
Dit jaar zijn er (uitzonderlijk) 37.000 inschrijvingen en 12.000 medewerkers om dit evenement in goede banen te leiden! Grote delen van de stad en enkele bruggen zullen morgen volledig worden afgesloten voor alle verkeer, en enkel toegankelijk zijn voor de lopers.

Volgens de Entrant Database zijn er 215 Belgen ingeschreven (waaronder Geert dus met rugnummer 42673) en zelfs 4 Tahitianen!
Ook Lance Armstrong, zevenvoudig Tour-winnaar, is enkele maanden geleden gestart met trainen en zal ook deze marathon (uit)lopen (Bron: CBS). En natuurlijk ook de Keniaan Paul Tergat (met rugnummer 1), de winnaar van de vorige editie en huidig recordhouder (2:04:55), zal aan de start staan.
Een overzicht van de belangrijkste kandiaat winnaars.

De marathon wordt gemeten met behulp van het (Nederlandse) ChampionChip systeem en werkt op basis van Radio Frequency Identification System (RFID).
Elke atleet heeft een zijn/haar (unieke) chip en passeert hiermee langs bepaalde punten (matten) ter controle. Chip-matten liggen bij de start, op elk 5 km punt, het halve marathon punt en de finish.
Het niet passeren van alle matten kan leiden tot onjuiste scores en dus diskwalificatie.

De oorsprong van de marathon ligt in het jaar 490 v. Chr., toen de Griekse soldaat Pheidippides van Marathon naar Athene snelde om het nieuws van de overwinning van de Atheners op de numeriek veel sterkere Perzen te melden. De afstand die Pheidippides tussen Marathon en Athene liep kan niet precies worden vastgesteld; de rechte lijn over heuvels en vlakte is minder dan 40 km, maar hoe heeft de soldaat gelopen?
De officiële afstand van de marathon zoals die tot heden geldt, werd pas vastgesteld bij de derde Olympische Spelen, die van 1908 in Londen. De afstand kwam enigszins overeen met die van de eerste Griekse marathon: 42 km en 195 meter, nl. de afstand tussen de meet (op het terrein voor Windsor Castle) tot de finishlijn, die precies voor de koninklijke tribune in het White City Stadion in West-Londen was uitgezet. (bron: Wikipedia)

Comments

Ingediend door Sally op 5/11/2006

Nou ik heb nu al respect voor Geert. Wat een knappe onderneming toch dat deelnemen aan een marathon. De voorbereiding, het trainen en dan de afstand zelf. Petje af hoor. Ik haal met moeite 10 km en ben dan al total loss.Veel succes gewenst aan alle deelnemers.

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.