Sharbat Gula

Door Jan Ottenbourg

Wie heeft er deze foto nog nooit gezien?

Click for larger picture

Het is een foto voor National Geographic van fotograaf Steve McCurry van een Afghaans kind met ongelooflijk prachtige, groene, priemende ogen genomen in 1983 in een vluchtelingenkamp in Pakistan.

Deze foto wordt beroemd na publicatie op de cover van National Geographic in 1985. Het beeld van dit meisje, met de rode cape en de opvallende groene ogen die recht in de camera kijken, werd het symbool in de jaren 80 van het Afghaanse conflict en van het probleem van de vluchtelingenkampen wereldwijd.

Zeventien jaar later (2002), na de aanslagen van 11 september en het einde van het Taliban-regime in Afganistan, ondernemen Steve McCurry en National Geographic een ultieme poging om dit onbekende meisje zonder naam terug te vinden. Wat is er van haar geworden? Leeft zij nog? Met niets anders dan een foto van haar, wordt dit zoeken naar een speld in een hooiberg...

Het team vindt uiteindelijk Sharbat Gula, want zo heet de vrouw, nu 30, in een afgelegen gebied in Afghanistan. Haar ouders kwamen om tijdens Sovjet-bombardementen, en met haar grootmoeder vluchtte ze naar het vluchtelingenkamp in Pakistan, waar Steve McCurry haar fotografeerde. Ze keerde in 1992 terug naar Afghanistan, trouwde er en heeft nu 3 dochters.
Na een biometrische oogscan wordt bevestigd dat het wel degelijk over dezelfde vrouw gaat. Zie foto links.

National Geographic publiceerde haar verhaal en de vondst, alsook een documentaire op TV en DVD.

Sharbat Gula

Toen dit verhaal uitgebreid in de kranten verscheen in 2002 zat ik rustig (na het Sabena faillissement) Java-programmaatjes te schrijven op de VDAB.
Nietwaar, Frank?!

Dit gezegd zijnde blijven het prachtige ogen...