LEGO bestaat 50 jaar

Dit jaar bestaan de beroemde LEGO blokjes 50 jaar! (zie ook geschiedenis en timeline)

N.a.v. deze verjaardag zijn er nu 'gouden' steentjes verkrijgbaar die je krijgt bij aankopen boven de 50EUR.

In mijn kinderjaren speelde ik uren per dag in de kelder met mijn tienduizenden LEGO blokjes (kastelen, ridders, treinen, mini-dorp, politie, brandweer, technics, etc.).
Mijn allereerste vliegreis ooit trouwens, was een daguitstap naar Legoland in Billund (Denemarken)! Deze uitstap had ik gewonnen na een LEGO wedstrijd die werd georganiseerd door de toenmalige speelgoedketen Christiaensen! (foto's volgen later nog wel, hieronder foto's van Sara in Legoland California , december 2003!)

In 1916 begon Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje. De eerste jaren maakte hij voornamelijk meubels, maar later ging hij zich ook toeleggen op houten speelgoed en kwam de naam LEGO in gebruik.

De naam "LEGO" is afgeleid van de Deense woorden "LEg GOdt" (speel goed). Later bleek het woord in het Latijn te interpreteren als "ik verzamel" (ook "ik kies" of "ik lees").

Toen na de Tweede Wereldoorlog het gebruik van kunststof steeds populairder werd ging Ole dit materiaal ook gebruiken voor zijn speelgoed. Maar de slechte kwaliteit van de steentjes bezorgde LEGO een slechte naam en de zaken gingen steeds slechter.

Onder impuls van zijn zoon Godtfred Christiansen, die in 1955 het eerste LEGO thema "Town Plan" lanceerde, verbeterden de zaken en het educatieve, stabelbare blokken systeem van LEGO was definitief vertrokken.

In 1966 werd één van de meest succesvolle LEGO-series gelanceerd: het LEGO trein systeem. Met een 4,5 Volt motor (later 12 Volt) kon met zelfgebouwde treintjes over rails worden gereden.
In 1969 werd een nieuw, speciaal op jonge kinderen gericht, systeem op de markt gezet: DUPLO. De DUPLO stenen waren groter dan de gewone LEGO-steentjes en bevatten geen kleine onderdelen (inslikkingsgevaar).
In 1968 werd in Billund (Denemarken) het Legoland-park geopend. Dit themapark bestaat uit een miniatuurwereld, volledig opgebouwd uit LEGO-steentjes. Er rijden LEGO-treinen, LEGO-auto's en er zijn veel bekende bouwwerken nagebouwd. Het park bleek een enorm succes en bijkomende parken werden geopend in California, Duitsland en Engeland.
Vanaf 1970 kende LEGO een enorme groei. Er werden wereldwijd meerdere nieuwe fabrieken opgezet en het assortiment werd steeds groter. De eerste LEGO-mannetjes met beweegbare armen en benen werden gelanceerd in 1978
"Ruimtevaart LEGO" (1979) kon gebruikt worden om ruimteschepen, raketten en maanvoertuigen te bouwen, "FABULAND" was gericht op kleinere kinderen om eigen fantasiewerelden te bouwen en in 1982 ontstond de "Technic" serie. In 1987 werd de "Technic" serie uitgebreid met "Pneumatic". Andere thema's: piraten, ridders en kastelen, BIONICLE, Belville, Star Wars, CLIKITS, Harry Potter, Bob de Bouwer, etc.

Magnificent 7iRobot - Man In Black

Eén van de laatste uitbreidingen op de kunststofblokjes is "LEGO Mindstorms" waarmee zelfgebouwde creaties uitgerust met elektrische motoren en sensoren (tast, licht, rotatie en temperatuur) kunnen worden geprogrammeerd met de computer.

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.