A Beautiful Mind

Waaaaw... De film/DVD "A Beautiful Mind" (2001 - Academy Award for Best Director en Best Picture) is en blijft een absolute topper wat mij betreft!!
Geregiseerd door Ron Howard naar een boek van Sylvia Nasar over het leven van de wiskundige John Forbes Nash Jr. (gespeeld door Russell Crowe).

De geniale wiskundige John Nash is student op Princeton, net na de oorlog.
In volle Koude Oorlog wordt hij belast met het ontcijferen van geheime Sovjetcodes (via de geheimzinnige Patcher, gespeeld door Ed Harris). Hij wordt zwaar schizofrenisch. Zijn riante toekomst verdwijnt in het niets en zijn bestaan verandert in een hel.
Hij blijft echter doorzetten en met de hulp van zijn vrouw Alicia (Jennifer Connelly - die hiervoor de oscar voor beste vrouwelijke bijrol kreeg) komt hij de tragedie te boven, na een uitputtende strijd.
In 1994 wordt hij (samen met Reinhard Selten en John C. Harsanyi) met de Nobelprijs voor Economie ("for their pioneering analysis of equilibria in the theory of non-cooperative games") bekroond.

De meest aangrijpende scène uit A Beautiful Mind is aan het einde van de film, de korte speech die John Nash houdt ter ere van zijn Nobelprijs: "I've made the most important discovery of my life. It's only in the mysterious equations of love that any logical reasons can be found. I'm only here tonight because of you. You are the only reason I am... you're all the reasons I am."

Links:
- Officiële site van 'A Beautiful Mind'
- John F. Nash, Jr. – Autobiography (Nobelprize.org)
- Home Page of John F. Nash, Jr.
- Andere fantastische films van Ron Howard: Cocoon, Apollo 13, The Missing, Cinderella Man en voorzien in 2006: Da Vinci Code
- Famous People and Schizophrenia

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.