tsunami

Tsunami alarm na aardbeving in Japan

De aarde beefde weer, ditmaal in Japan, met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter. Deze zeebeving zorgde voor een algemeen tsunami alarm in heel de Stille oceaan.

Tohoku earthquake waves

Blijkbaar waren er lessen getrokken uit het laatste tsunami-alarm in Tahiti want de bevolking werd ditmaal goed op tijd verwittigd met sirenes (vanaf 4u30) en een SMS naar alle mobiele abonees. De vloedgolf zou aankomen om 7u13 lokale tijd.
Iedereen trok naar hoger gelegen gebied en boten werden uit de havens gehaald. Er was geen kat meer op de weg...

Uiteindelijk werd het alarm rond 10u afgeblazen en kregen we 2 'vloedgolven' van amper 17cm. De kinderen misten 's morgens school en kregen de rest van de dag vrij.
's Avonds kregen we wel weer een mooie zonsondergang!

Tsunami alarm in Tahiti

In Tahiti was het deze voormiddag even grote paniek, toen er groot tsunami-alarm (1, 2) werd geslagen na een aardbeving in de buurt van de Samoa eilanden!

Tegen 10u30 lokale tijd werden er vloedgolven (tsunami) tot 2 meter verwacht (in de Markiezen) en 90cm in de rest van Polynesië. Dit bericht werd nadien wat afgezwakt, maar de scholen werden uit voorzorg toch geëvacueerd.
Dit verliep echter niet geheel volgens verwachting, met een hoop chaos tot gevolg. Sirenes, verkeersopstoppingen in en rond Papeete, een overbelast GSM-netwerk, mensen die vluchtte naar hoger gelegen gebied,...

Tsunami alarm in Tahiti

Uiteindelijk was er nauwelijks iets te zien van bijkomende, hoge golven. Gelukkige maar!
Na de dodelijke zeebeving van 2004 en de tsunami van 2009, beide in de Indische oceaan, heeft het alarmering-systeem van de Verenigde Naties (Pacific Tsunami Warning Center) ditmaal wel goed gewerkt.

Een grondige evaluatie van dit tsunami-alarm en de praktische en organisatorische gevolgen werd daags nadien al gehouden door de Haut-Commissaire.

Tsunami in California

In de nacht van vorige dinsdag op woensdag 15/06 heeft er zich een relatief krachtige zeebeving (7.2 op schaal van Richter) voorgedaan in de Stille Oceaan, ongeveer 150km ten westen van San Francisco, Noord-California, met een aantal 'naschokken' tot 6.4 de voorbije dagen! (Zie FoxNews, MSNBC of CNN)

Er was even grote paniek, want de autoriteiten waarschuwden voor het gevaar van een vloedgolf langs de Amerikaanse westkust. Mensen uit Crescent City werden o.a. geëvacueerd.
Korte tijd later werd de waarschuwing weer ingetrokken. Blijkbaar bewogen de 2 platen zich horizontaal t.o.v. elkaar en niet verticaal, waardoor er geen gevaar was voor een Tsunami.

Tsunami is een Japans woord en staat voor tsu dat 'haven' betekent en nami dat 'golf' betekent. Japanse havensteden zijn vaak door een tsunami getroffen. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Vloedgolf

Op de site van Seismic Monitor vind je trouwens ook een mooi overzicht van alle aardbevingen, breuklijnen, etc.

Meer over Tsunami's:
- International Tsunami Information Center
- Surviving a Tsunami
- National Oceanic and Atmospheric Administration
- Tsunami Visualizations
- Kennisnet.nl