speelgoed

De uitvinder van Lego begon 75 jaar geleden

Het verhaal van Lego begint op 10 augustus 1932, in de studio van Ole Kirk Christiansen in het Deense Billund, waar tot op vandaag de hoofdzetel van de Lego Group gevestigd is.

Hij maakt er houten speelgoed. In 1934 komt Christiansen met de merknaam "Lego" op de proppen, afgeleid van de Deense woorden "leg godt", wat "speel goed" betekent. In 1949, na de Tweede Wereldoorlog start het bedrijf met de productie van de intussen legendarische plastic blokjes.

Onder impuls van zijn zoon Godtfred Christiansen, die in 1955 het eerste LEGO thema "Town Plan" lanceerde, verbeterden het ontwerp van de blokken in een stabieler en stabelbaar systeem (zie patent rechts).

Lego vierde in 2005 dan ook zijn eigenlijke 50ste verjaardag (zie ook mijn blog) maar de studio van Christiansen begon 75 jaar geleden!

Terug richting Tahiti

Zaterdagochtend (op Driekoningen) vertrekken we terug naar Tahiti. Van Kumtich naar Brussel, Parijs, Los Angeles en na één nachtje slapen verder naar Papeete. Maandag is het namelijk al terug school voor Sara.

De "vakantie" is weer veel te snel voorbij gegaan, nauwelijks de kans gehad om er eens even van te "profiteren", of even rustig op adem te komen.

Sara heeft het wel erg naar haar zin gehad deze keer:
- enkele dagen nog naar de school hier in Kumtich (zie post)
- gaan slapen en spelen met de grootouders, peter en meter
- spelen met vriendjes en vriendinnetjes (Femke, Anje & Sofie,...)
- lekker tafelen en hopen cadeautjes voor/met Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar
- allerhande aktiviteiten (zwemmen met de klas, ijsschaatsen in Haasrode, Samsom & Gert Kerstshow in Antwerpen, Technopolis in Mechelen, dagje naar de sneeuw in Nieuwpoort, naar de film Happy Feet kijken in de bioscoop,... )

LEGO bouwdozen sinds 1958

Wow... en da voor mijn Kerst... een website met alle handleidingen van LEGO-bouwdozen sinds van 1958 (zie ook www.worldbricks.com)!

Waar een mens zich toch mee bezighoudt om dat allemaal in te scannen! Maar handig is het wel... nu heb ik geen excuus meer om al die LEGO-blokken in Vissenaken samen met Sara uit te sorteren.

Wie trouwens een (virtueel) bezoekje wil brengen aan de LEGO-fabriek om te zien hoe de LEGO-blokjes gemaakt worden kan hier terecht...

(Met dank aan Appelogen voor de link)

UPDATE: Link aangepast en bijkomende site toegevoegd.

Faits Divers

  • 't Is bijna "faits d'hiver"... alhoewel het aan deze kant van de aardbol zomer is natuurlijk... M.a.w. heet, vochtig, laf, onweerachtig,...
  • Sara heeft haar 2de zwemdiploma ("Têtard" (kikkervisje)) op zak van de Taina zwemschool en kan nu 25m 'zwemmen' (=Départ au bord du bassin, entrée dans l'eau par la tête, glisser où réaliser une coulée sur le ventre et parcourir 25m en utilisant les jambes (12,5m battements ventral, demi-vrille, 12,5m battements dorsal). Ramener en surface un objet immergé au fond du bassin de façon à ce que la profondeur d'eau soit légèrement supérieure à la taille du candidat).
  • Gisteren is natuurlijk ook de Sint langsgeweest, nadat zowel Sara als Roos hun schoenen gezet hadden. Alhoewel men Sinterklaas en Zwart Piet niet kent in Tahiti (alleen de Père Noël) zijn ze toch even langsgeweest en hebben ze wat snoepgoed en cadeautjes gebracht.

    Hieronder een filmpje van Roos die braaf alleen speelt met haar speelgoed en pas-gekregen Lego-blokken.

  • De rest van de cadeau's (dank u wel oma, opa, moeke en vake trouwens) liggen nog in België op hen te wachten, en dat zal voor binnen een 10-tal dagen zijn, als we voor de feesten afkomen.