Punaauia

129ste Heiva I Tahiti met traditionele sporten

Elk jaar in de maand juli vinden de jaarlijkse Heiva I Tahiti feestelijkheden plaats.

Tijdens het eerste gedeelte van dit festival ligt de nadruk op de zang- en dans-competitie op place To'a Ta. Vanaf midden juli komen dan de traditionele Tahitiaanse sporten aan de beurt met o.a. kano-varen (vaa'a/pirogue), speerwerpen, rotsblok-heffen, beklimmen van kokospalm, etc.

De finale van het speerwerpen en het heffen van blokken steen ging vandaag door op het terein van Musée de Tahiti et ses îles.

Javelot Heiva i Tahiti 2011

Gedurende 10 minuten probeert elk team de kokosnoot, die op een paal werd vastgemaakt, te raken.
De houten speer (met metalen punt) wordt van achteraan gelanceerd, en met het andere hand richt men het projectiel op het doel.

Speerwerpen Heiva 2011

Diegene die de kokosnoot het hoogst raakt, wint de individuele wedstrijd!
Het team met de meeste speren in de noot, mag zich winnaar noemen.

Ook het heffen van een rotsblok van 80kg is vrij spectaculair en vereist heel wat kracht en techniek.
Men krijgt 2 pogingen om de rots op te heffen en op de schouder te krijgen. De snelste deelnemer is de winnaar.

 Heffen van rotsblok (80kg) tijdens Heiva Tahiti

Wel opletten voor vallende kokosnoten in de tuinen van het museum ;-)

Zie ook Flickr KAP-fotoset Traditional Tahitian sports van Pierre Lesage.

De Nederlandse radio NOS belde mij op voor dit interview op "Met Het Oog Op Morgen".

Start van de winter

Vorige week startte hier officieel de winter...
Het is er inderdaad wat "frisser" op geworden de laatste dagen. Ttz. 28-30°C overdag, wat wind, 22-24°C 's nachts.... 's Morgen een pulleke dus en 's nachts een donsdeken! ;-)

Hier nog een interessante site (Gaisma) over gemiddelde waardes tussen Brussel en Punaauia wat betreft de "zon". Zoals je kan zien is er, in vergelijking met België, in Tahiti weinig verschil tussen winter en zomer wat betreft zonsopgang en zonsondergang, wat betreft aantal uren zon per maand, edm.


Ook interessant is deze grafiek waaruit duidelijk blijkt dat de zon bij ons opkomt in het oosten en dan 's middags over het noorden (!) gaat (hoog) en ondergaat in het westen.
Er is in Tahiti ook weinig verschil tussen de verschillende seizoenen mbt het traject dat de zon telkens maakt (zonsopgang tot ondergang). De zon staat meestal wel hoger in het zenith bij ons (op de middag).

Foire Agricole 2006

Gisteren werd de 9de Foire Agricole (landbouwbeurs) in Outumaoro (Punaauia) officieel geopend in het bijzijn van de president.

Op meer dan 250 standjes van lokale landbouwers, kwekers en veehouders worden de beste produkten uit gans Frans-Polynésië voorgesteld (en verkocht), onder het thema "l'agriculture d'hier et d'aujourd'hui".


(Taro: belangrijk lokaal voedingsmiddel dat de basis vormt van een traditioneel voedingspatroon (stapelvoedsel), smaakt beetje zoals aardappel)

Een ideale gelegenheid dus voor een eerste educatieve uitstap met de klas op een vrijdagvoormiddag!

Enkele bereidwillige ouders konden, samen met de leerkachten, mee rondwandelen met de kinderen.