Japan

Bezoekje aan Osaka en Kyoto

Sinds de aardbeving, tsunami en radioactiviteitsproblemen in Japan vliegen we na Narita/Tokyo door naar Osaka, één uur verder vliegen, waar de bemanning uitstapt en rust.

Osaka is een moderne en jonge stad ten westen van Tokyo en ligt tussen Kobe (bekend van het zeer exclusieve en smaakvolle Wagyu rundvlees) en Kyoto (het paradijs voor de tempel-liefhebbers), op amper 30 minuten met de trein. Een bezoekje van een halve dag was dus 'onvermijdelijk'...

Kyoto

Kyoto ('capital city') was de keizerlijke hoofdstad van Japan tot in de 19de eeuw.

Kyoto wordt beschouwd als het culturele centrum van Japan met zijn 600 boeddhistische tempels, 400 Shinto-heiligdommen, paleizen, tuinen en architectuur. Vanwege dit rijke culturele erfgoed in Kyoto bleef de stad een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog bespaard.
Enkele tempels van Kyoto behoren sinds 1994 to het UNESCO werelderfgoed.

Na aankomst in Kyoto station voel je al meteen... Het weer viel helaas niet mee, maar op zondag lopen er behoorlijk wat (lokale) toeristen rond. Kyoto is een zeer moderne, uitgestrekte stad met tientallen tempels die overal verspreid liggen. De toeristische dienst raadde mij aan om een 3-tal van de bekendste en meest interessante tempels te gaan bezoeken.

Kinkakuji tempel

Het "Gouden Paviljoen" is één van de bekendste toeristische trekpleisters en wellicht de meest sprookjesachtige tempel die ik al bezocht heb.
Het gehele paviljoen, behalve de onderste verdieping is bedekt met zuiver bladgoud, dat mooi weerspiegelt in de 'spiegelvijver'.

Gouden Paviljoen Kyoto Japan

Ryoanji tempel

Op wandelafstand van de Kinkakuji tempel bevindt zich de Ryoanji tempel, het 'mekka' van de Zen-liefhebbers.
Een Japanse tuin met gegritselde kiezels en 15 uitstekende rotsen.

Kiyomizu-dera tempel

Via leuke wandelstraatjes met kleine winkeltjes en allerhande kleine tempels en paviljoenen kom je uiteindelijk terecht bij het Kiyomizu-dera tempel complex. 

De tempel is in de achtste eeuw gesticht door een priester. Aan de voet van de rotsen waarop de tempel gebouwd is, ontspringt een bron. Vandaar de naam "Helder Water" tempel.

De persoonlijke dosimeter die we moesten gebruiken en overal meenemen tijdens deze Japan-trip van 2 dagen gaf  bij mij een ioniserende straling aan van 12 μSv/h (micro sievert).

Volledig normale waarden dus...

Tsunami alarm na aardbeving in Japan

De aarde beefde weer, ditmaal in Japan, met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter. Deze zeebeving zorgde voor een algemeen tsunami alarm in heel de Stille oceaan.

Tohoku earthquake waves

Blijkbaar waren er lessen getrokken uit het laatste tsunami-alarm in Tahiti want de bevolking werd ditmaal goed op tijd verwittigd met sirenes (vanaf 4u30) en een SMS naar alle mobiele abonees. De vloedgolf zou aankomen om 7u13 lokale tijd.
Iedereen trok naar hoger gelegen gebied en boten werden uit de havens gehaald. Er was geen kat meer op de weg...

Uiteindelijk werd het alarm rond 10u afgeblazen en kregen we 2 'vloedgolven' van amper 17cm. De kinderen misten 's morgens school en kregen de rest van de dag vrij.
's Avonds kregen we wel weer een mooie zonsondergang!

Enkele dagen op vakantie in Tokyo

De kinderen hadden een week vakantie en ik een "lange Tokyo" van 5 dagen.... en dus, hop, iedereen mee!

DAG 0: Narita

Na landing en aankomst in het Excel Tokyu hotel in Narita was het al direct tijd voor sushi als avondeten (in AEON Shopping Maill)!

Sara eet sushi

DAG 1: Tsukiji & Asakusa

Door de jetlag (19u tijdsverschil!) waren de kinderen natuurlijk al om 3u 's morgens wakker. Dankzij de datumlijn was het in Tahiti namelijk 8u 's morgens maar dan een dag eerder! 

En dus besloten we maar om de eerste trein naar Tokyo te nemen om de impressionante Tsukiji vismarkt te gaan bezoeken.

Met tot slot (rond 9u 's morgens) lekkere verse sushi!

Vandaar zijn we dan met een boot naar Asakusa gegaan om er de boeddhistische tempel van Senso-ji te bezoeken.

Nadien zijn we dan via de elektronicawijk Akihabara en Ueno teruggespoord naar Narita, om te gaan eten in de Taverne (de vroegere Hero's Grill) en om even langs te springen bij Vincent van de Jet Lag Club.

DAG2: Narita temple

Vandaag was het dan 'rust-dag'... want de kinderen waren weer rond 5u wakker.

Wandelen langs de gezellige straatjes van Narita, tot aan de Narita-san tempel, waar er net een soort van communie-viering was voor de kinderen, die mooi uitgedost waren.

Vandaar hebben we dan verder gewandeld tot in de shopping mall voor het avondeten en dan terug richting hotel.

DAG 3: Kamakura

Dag 3 moest het hoogtepunt worden van deze trip met een dag-uitstap naar Kamakura (1u met de trein van Narita naar Tokyo en dan nog eens 1u in de trein naar Kamakura).

Hoewel Kamakura relatief een van de kleinere steden is, wordt de stad soms gezien als een voormalige de facto hoofdstad van Japan daar tijdens de Kamakuraperiode het Shogunaat hier gevestigd was. Volgens het Institute for Research on World-Systems, was Kamakura in het jaar 1250 de op drie na grootste stad ter wereld, met 200.000 inwoners. Tevens was het toen de grootste stad van Japan.

In Kamakura wemelt het van de bedrijvigheid en de Japanse toeristen. De gezellige straatjes nodigen uit tot slenteren van de ene tempel naar de andere. En er zijn heeeel wat tempels in Kamakura.
Wij hadden maar tijd om er 2 te bezoeken met als eindpunt het 14 meter hoge beeld van de de Grote Boeddha (Daibutsu) van de Kotoku-in tempel

Meer eerst sushi natuurlijk!

En dan de tempels (met een huwelijk)...

En onzen boeddha...

Enkele dagen later bezocht ook Amerikaans president Barack Obama de Big Buddha.

DAG 4: Ueno & Omotesando

De laatste dag deden we de Ueno Zoo (voor de kinderen) en na een pitt-stop in een Franse crèperie wat wandelen in de exclusieve winkelstraat Omotesando en errond. We hebben nog lang gezocht naar een Belgisch café, maar uiteindelijk niet gevonden.

Moe maar voldaan, bleek 's avonds ook de metro propvol te zitten.

Gelukkig was er wat meer plaats in het vliegtuig de dag nadien! ;-)

Daguitstap naar de werelderfgoed tempels van Nikko

Om een lang verblijf in Narita, Japan (6 nachten) wat te overbruggen (we kunnen ook niet alle dagen op café zitten),...

... besloten we om met enkele bemanningsleden een uitstap te maken naar Nikko.

Nikko ligt op 2 uur (met de trein) ten noord-oosten van Tokyo en is voornamelijk bekend om zijn beroemde tempels en schrijnen, en sinds 1999 werd Nikko geklasseerd als UNESCO-Werelderfgoedsite!
Een enorm uitgestrekt park (met heel wat trappen!) en tientallen tempels en bezienswaardigheden staan borg voor een zeer aangename (sportieve) namiddag.

Het belangrijkste schrijn is dat van Nikko Toshogu. In dit heiligdom bevinden zich ook twee van de meest tot de verbeelding sprekende Japanse houtsculpturen: de Nemuri Neko (de slapende kat) en de sculptuur met de drie apen, (horen, zien en zwijgen).

Op terugweg kon een korte pauze in het Belgian Beer Café in Tokyo niet ontbreken natuurlijk...

Bestellen, proeven en genieten!

Skiën in Nozawa Onsen (Japan)

Toen een collega enkele maanden geleden de idee opperde om eens te gaan skiën in Japan, was ik onmiddellijk bereid om mee te doen. 't Was enkel kwestie van een toffe bemanning te vinden (lees: samen dezelfde vlucht aanvragen) voor een "lange Tokyo" (5 dagen ter plaatse). Uiteindelijk werden er 4 bereidwilligen gevonden én het broer van een collega.

De voorbij week was het dan eindelijk zover. Maandagochtend vanuit Tahiti vertrokken, dinsdagnamiddag (lokale tijd) in Tokyo aangekomen. Even nog 's avonds langs de Sushi-bar en Jet Lag Club...

... en de dag erna was het vroeg uit de veren (5u 's morgens) om via taxi, trein (Morningliner van Keisei line), metro, TGV (Shinkansen van JR line) en bus 5 uur later in het dorpje Nozawa Onsen, ten oosten van Nagano, aan te komen!

Na het inchecken in ons Japenese-style hotel (Nozawa Onsen Hotel) en een snelle lunch was het tijd voor de eerst ski-namiddag!

We hadden geluk met het weer, alhoewel er niet echt veel sneeuw lag. We zijn bovenaan (1650m) gaan skiën want onderaan lag het er ijzelig bij.
Naast het skiën is Nozawa Onsen ook gekend voor zijn heetwaterbronnen: de zogenaamde "onsen" (zie Wikipedia hierover). Elke avond tussen het skiën en het avondeten, gingen we dus gezamelijk eerst wat relaxen in het natuurlijke warmwater baden van het hotel. Kwestie van de spiertjes wat los te weken...

Ook het avondeten en daarbij horende kledij, behoren tot de folklore van Japan (Yukata kimono's, Tatami tapijt, Futon bedden en sake (rijstwijn)). ;-)


Dag 2 was vrijwel identiek de dag ervoor. Een ganse dag skiën ditmaal, poedersneeuw op de hogere, rode pistes, enkele keep-out-pistes, diepsneeuw, spaghetti 's middags en uitbollen tegen de late namiddag.


De spierpijn en vermoeidheid begonnen stilaan door te wegen, maar de 3de en laatste dag konden we ('gelukkig') enkel maar in de voormiddag nog wat skiën. In de namiddag stond de terugreis (van 5u openbaar vervoer) naar Narita/Tokyo al terug gepland.


Al bij al, een toffe maar vermoeiende week gehad, een ski-ervaring rijker...
Volgend jaar terug?! Wie weet...