Brussels Airlines

"Brussels Airlines heeft gebrek aan piloten"

Vandaag in de Belgische pers (De Tijd, Standaard, Knack):

De voorbije zes maanden heeft luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines al een vijftigtal piloten en co-piloten zien opstappen.

Why am I not surprised?

"Belgische luchtvaartmaatschappijen kunnen niet dezelfde fiscale voordelen aanbieden als buitenlandse bedrijven. De Belgische overheid moet dringend maatregelen nemen om de concurrentiepositie van de Belgische luchtvaartmaatschappijen in de mondiale arbeidsmarkt te vrijwaren", zegt Geert Sciot van Brussels Airlines in een reactie op het bericht over het gebrek aan piloten in Le Soir.

Steek het maar op de Belgische overheid! Wat een anti-climax ;-)
Het waren zij ook die mede Sabena failliet hebben laten gaan en die ervoor gezorgd hebben dat de Belgische luchtvaart 5 jaar lang heel goedkope piloten kreeg wegens het overaanbod...

De mensen die het bij Brussels Airlines voor bekeken houden, zijn meestal ervaren piloten die op de recruteringslijsten van Air France stonden of voor een beter loon bij lage kostenmaatschappijen kiezen.

Boontje komt om zijn loontje!
De economische realiteit werkt na 5 jaar (eindelijk) terug in omgekeerde richting...

"Omwille van hun hoge opleidingskwaliteit, talenkennis en ervaring zijn Belgische piloten extra in trek

Niks nieuws onder de zon...

Het gevolg is dat er de laatste maanden meer piloten dan anders de Belgische luchtvaartbedrijven definitief vaarwel zeggen voor een carrière in het buitenland."

Wat zou je willen:

  • De piloten die in België gebleven zijn na het faillissement van Sabena hebben een serieuze stap achteruit moeten doen (langere werktijden, kortere rusttijden, lagere lonen, weinig respect en nauwelijks carrièrekansen) en zien nu ook dat vele ex-collega's het goed maken in het buitenland.
  • Men had verwacht dat de expats-piloten terug zouden komen naar België, maar dat doet zich niet voor. De condities zijn er veel beter.
  • De jonge piloten zijn blij dat ze nu in België kunnen beginnen, kloppen hun eerste uren, maar hebben nauwelijk banden met België en zoeken snel het avontuur op als expat.

Het gevolg: een ware uittocht uit België.

Om het probleem te bedwingen, heeft Brussels Airlines een aanwervingscampagne op poten gezet en overweegt de luchtvaartmaatschappij ook de loonschalen te herzien.

Het zou gaan tijd worden! Maar ik vrees dat het te laat is...

Als ze mij een "heel schoon aanbod" doen aan mijn condities, wil ik altijd wel overwegen om terug te komen, maar voorlopig hebben we het hier te fel naar onze zin...

Zie ook blog van JC Baus over dit onderwerp.