afrika

Excursie naar Gorée, Senegal

Tijdens een "layover/nightstop" in Dakar (DKR/GOOY) in het west-Afrikaanse Senegal, hebben we met (een deel van) de Emirates bemanning een excursie gedaan naar Gorée eiland (voor de kust) en een rondleiding van Dakar zelf.

Het eiland was van de 16e tot de 19e eeuw een van de belangrijkste centra van de trans-Atlantische slavenhandel, waaraan zowel de Nederlanders, Engelsen als Fransen deelnamen. De huidige schatting is dat 12 miljoen slaven zijn vervoerd vanuit Afrika naar Amerika, waarvan de meerderheid de reis niet eens overleefd heeft..

Sinds 1978 staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO met als belangrijkste attractie het enig overgebleven slavenhuis "Maison des esclaves" waar paus Johannes Paulus II in 1992 om vergeving vroeg omdat vele katholieke missionarissen een rol in de slavenhandel hadden gespeeld.

Gorée island

Enkele sfeerfoto's... van deze internationale bemanning (Marokko, Ierland, Engeland, België, Italië, Filipijnen, Brazilië, Equador en Australië).

Dakar

Kiva leningen

Via de blog-wereld kwam ik onlangs in contact met kiva.org. Een non-profit initiatief waarmee particulieren (en/of ondernemingen) kleine en minder goed bedeelde ondernemers kunnen steunen via een microkrediet. Het gaat dus wel degelijk over lenen (en niet geven) en veelal over relatief kleine bedragen. Vanaf 25,00USD kan je al een project ondersteunen!

De mensen die zich op kiva.org presenteren zijn lokale ondernemers die een winkeltje willen beginnen, of een handel in bv. kleding. Ze willen hun hand niet ophouden en achterover leunen, maar door ondernemerschap de kost verdienen voor henzelf, hun familie en soms zelfs een heel dorp. Om dat te kunnen waarmaken hebben ze vaak niet meer nodig dan een paar honderd dollar (als investering).
Kiva 'garandeert' ook dat de lokale ondernemer terugbetaalt, waarna je het geld aan een andere opstartende onderneming uit de derde wereld kan lenen.

Mooi initiatief dus! Wij hebben beslist om het project van Mazita Scola uit Congo te steunen.
Wie doet mee?!