Europese verkiezingen in Tahiti

Belgen in het buitenland worden enkel nog opgeroepen om (verplicht) te gaan stemmen voor de federale verkiezingen.
Voor de gemeentelijke en Vlaamse verkiezingen (sorry Walter) krijgen we geen oproepingsbrief (hetgeen 'logisch' is) en sinds dit jaar zijn we ook niet meer verplicht om voor de Europese verkiezingen op Belgische lijsten te stemmen.

En dus hebben we ons in Tahiti ingeschreven om eens te stemmen op lokale lijsten.

Vermits stemmen niet verplicht is in Frankrijk, moesten we ons (als niet-Franse, Europese burgers) dus eerst officieel moeten 'inschrijven' (eind 2008) in je gemeente (Punaauia) en nadien moet je dan je "stem-kaart" (carte électorale) gaan afhalen op de gemeente.

In alle Franse overzeese gebieden werd er trouwens één dag eerder gestemd (zaterdag 6 juni).
Er waren 5 kandidaten in Tahiti op gemeenschappelijke "Stille Oceaan"-lijsten (samen met de andere Franse overzeese gebeiden in de Pacific). Eén kandidaat uit deze regio krijgt een zetel in het Europees parlement.

Het stemmen zelf verloopt ook anders dan in België. In plaats van op één stembiljet aan te duiden op welke partij/kandidaat je stemt, krijg je hier van elke partij een officiële A5-'folder' (met een overzicht van de kandidaten). De folder van de partij waarvoor je dan stemt, steek je dan in een bruine enveloppe, de rest van de folders laat je in het stemhokje achter. De bruine enveloppe steek je daarna in de urne.

Van de ingeschreven kiezers (177.426) is ook maar 22% komen stemmen (40.074), een heel lage opkomst dus!

De officiële resultaten worden trouwens vanavond door het Haut-Commissariat op mijn vliegtuig (TN008) gezet richting Parijs. Ik krijg een verzegelde enveloppe mee, die dan moet bewaard worden in de kluis in de cockpit (tot het aankomt in CDG).

Comments

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.