Geen Versagen

Gaby Vincke

Gisteren ochtend aangekomen in Parijs en deze voormiddag nog langs opa geweest in het rusthuis Keienhof in Kumtich, op wandelafstand van ons huis... Het is alsof hij nog speciaal op mij gewacht had om afscheid te nemen want enkele uren later overleed hij na een lange uitputtingsslag.

Meester Vincke, want zo stond hij bekend in Vissenaken, geboren op 26/07/1915, werd net geen 90 jaar!
Geboren in Antwerpen, en na de oorlog, waarin hij krijgsgevangen werd genomen, uitgeweken naar Vissenaken (in 1947) als onderwijzer en schoolhoofd van de gemeentelijke lagere school.
Zijn 3 kinderen groeiden op in het oud gemeentehuis, vlak naast de school.
In 1974 neemt hij afscheid van het onderwijs om daarna vertegenwoordiger te worden voor uitgeverij Plantyn.
In 1989 komt oma te overlijden.

Soms herken ik mezelf heel erg in mijn grootvader.

Hij was een reiziger: Van als hij 16 was trok hij er in de vakanties te voet of met de fiets op uit en dan was hij de hele vakantie onderweg. Naar Frankrijk, Zwitserland maar vooral naar Italië.
Dat was niet evident in die tijd : de wegeninfrastructuur was nog niet zo uitgebouwd en in goede staat zoals nu, er was helemeel geen communicatie met het thuisfront want de mensen hadden toen nog geen telefoon, gsm, internet, ...
Met de familie trok hij later veel naar Italië en Oost-Europa. Eén van zijn laatste (grote) reizen was Amerika (op bezoek in Arizona tijdens mijn pilotenstudies (1993)) en Zuid-Afrika (als 80-jarige!)).

Hij was belezen en voorbereid: Hij bereidde zijn reizen (ook later met de familie) altijd goed voor en hij wist er alles van : zowel op aardrijkskundig, geschiedkundig, cultureel als politiek gebied. Hij kon zich ook enorm goed oriënteren. In steden wij hij nog nooit geweest was, reed hij feilloos door de stad en bereikten we onze bestemming zonder dat hij 1 keer verkeerd had gereden. En toen bestond er nog helemaal geen GPS.

Hij was vooruitstrevend: Hij was een "vernieuwer" die altijd zei dat de "goeie oude tijd" toch niet zo goed was en dat de toekomst meer mogelijkheden voor iedereen bracht. Hij was altijd eersst om iets nieuws te kopen als dat op de markt kwam (auto, televisietoestel,...).

Geen VersagenHij was goedlachs en een optimist: Hij zocht ook altijd contact met de plaatselijke bevolking (zowel in Vissanaken als op zijn vele vakantiebestemmingen) en zo had hij overal vrienden die wij thuis ontvingen en waar wij altijd terechtkonden!
In zijn boeken plakte opa altijd een kaartje met "Geen Versagen" (wat betekende "niet opgeven" (in het Oud Nederlands)). Dit was zijn levensmotief en ex-libris (eigendomskenmerk dat voorin een boek wordt geplakt) .

Hij was een bezige bij: De Gabber, want zo noemde zijn zuster hem, was actief in vele heemkundige kringen: de geschiedenis van Vissenaken en Sint-Hymulinus werden voor eens en voor altijd in
boekvorm gegoten. Processies werden nadien gehouden voor deze dorpsheilige. Hij was bestuurslid van het COV, Davidsfonds, het 11 juli comité, was freelance journalist voor de Gazet van Antwerpen, ontwikkelde zelf zijn foto’s, was een zeer goed tekenaar, zijn privé-bibliotheek kon ijveren met de grootste bibs,...


Tijdens de begrafenis op 27 juli las zijn zoon (cartoonist Bob) de tekst afscheid van Meester Vincke (PDF) voor in de kerk in naam van zijn 3 kinderen (Frida, Bob en Rita).

Hij was een man van een stuk, zeer verstandig, enorm gedocumenteerd en niet verlegen gezonde kritiek te geven zelfs aan inspecteurs in volle zaal. Sterk karakter en ‘gene gemakkelijke’, rechtvaardig en recht door zee, met een gouden hart voor al diegenen die zijn liefde voor zijn familie, Antwerpen, Vlaanderen, Vissenaken, en zijn personeel deelden.
../
Vader, papa, meester Vincke, het is spijtig dat we je gaan missen maar je hebt ons toch zo veel levenslessen bijgebracht en daar danken we je enorm voor.
Tot later, vader, broer, evenknie, familielid en vriend… heel dankbaar en blij dat we jou, zo lang tussen ons hebben gehad.

Comments

Ingediend door Sam Hoogsteden op 5/11/2009

Beste,Ik vond op hyves de foto terug die hier geplaatst is. Helaas ben ik vergeten de link te kopiëren en kan ik hem nu niet terug vinden. Ik zal je aanbevelen om te zoeken, volgens mij onder de naam Willem(?)

Reactie toevoegen

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.